Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Ftomi

Köszönöm a tanácsokat! Nekem főkén üvegszálas esetleg, karbon megmunkálására kellene de kizárólag hobbi céllal. Ezért kérdeztem a porolást mert az amúgy sem túl egészséges port nem kellene hogy nagyon szét fújja. A pontosság nagyon jó amit ez a motor tud. De mint írjátok is a precíz csapágyazás majdnem a gép ára, és azért hobby célra meggondolandó ha egyszer cserélni kell. Egyelőre marad a fortuna  majd később egy vizes kínai.

Bicska

Arról nem is beszélve, hogy a carbon kompozit port nem is szabadna nagyon elektromosság közelébe engedni.. Általában pneumatikus gépeket használnak ilyen célra.

xit3medzv

A szerszámbefogót körbeölelő elszívó fejet használok (egy D50mm pvc 45fok-ból van kiharapva, hogy rá tudjam engedni a befogóra (ER25), állítható kar tartja a Z egységen). Ipari porszívóval szívom egy ciklon leválasztón keresztül. Vákuum asztallal rögzítem a munkadarabot, annak a levegőjét is szűröm. Tökéletes elszívás kell, a por mindent tönkretesz, a tüdőt főleg.

PITU

sziasztok
segítséget vagy infot kérnék..
van egy 2Kw-os vízhűtéses marómotorom
a levegő átmegy rajta  de a víz nem vagy csak nagyon lassan mind a két irányban ugyan azt csinálja  
ötletek ? vagy megoldás mi lehet ?
köszi

000000000

Mekkora nyomással küldöd rá a vizet?  
2 bar nyomás legalább kell, hogy azon a kis lukakon átmenjen a kellő mennyiség .
3-as lukon ne várd a gravitáció átrántja a kellő folyadék mennyiséget.  
Egy normális vízhűtő egység többe van mint maga a főorsó.
Például készen is vannak amiket az AVI pisztolyok hűtésére használnak.  
Ez 3 bar nyomással küldi a hűtőközeget  

http://www.blm.hu/vizhuto.htm" TARGET=_fnew>http://www.blm.hu/vizhuto.htm

suzgepk8a

Üdv PITU!
Nekem is ez van,...megoldottam.Az utolsó veruió úgy néz ki be vált.Wilo keringető szivattyú.56W asszem.5/4"-ról 1/2"-ra szűkítettem.Vannak fenn képeim.A főágon ez dolgozik.Van mellette a 4-5mm belső átmérőjű ág.Meghúzza szépen.üdv.

PITU

szia  Pál
szia  Pupák
hobbyztam a hűtéssel egy jó csomót  :)
a következőket tapasztaltam :
ha hideg a motor alig lehet rajta átnyomni a vizet.
ha bemelegszik , akkor simán a gravitációval is átfolyik rajta a a víz. ehez elég kb 31cm plusz

olyan mintha lenne benne egy hőszelep...   ?
viszont ha munka közben lehül akkor már nem zár be.
ha áll egy napot akkor bezárul
létezhet ilyen ?

000000000

Ez felettébb gyanús [#fejvakaras]
Ilyet még nem hallottam.
Tudnál írni valami konkrét típus erről a főorsóról ?  

suzgepk8a

Szia Pitu!
Üdv a többi Úrnak is!Először is köszönöm a segítséget, kaptam E2N témában minden szépet és jót!
A marómotorra rátérve:
nekem 2,2KW-os kínai motor van.
Nem tudom elképzelni a tied milyen, az enyémet alább a képeken látod.
..ha hasonló kínai cucc...lehet egy olyan sanda gyanúm, hogy valami kocsonyás getva leragadt benne, ami megfelelő hőmérsékleten folyós lesz és nem gátolja úgy a keresztmetszetet.Tudom ez elég hülye elmélkedés,de láttam már sok érdekes dolgot.
Pl.:akármit csináltam, többször átmostam én is....még most is kering benne egy kis rozsdás getva.(használt szivattyú házából)
Amúgy a képen látszik hogy hogyan, de tök primitíven ,de a mi fontos...szépen cirkulál a víz.
Kicsit habos...nemtom mi lehet...remélem nem kavitáció.
A kiegyenlítő tartálykát feljebb kellett tennem ehhez a szivattyúhoz(a legmagasabb pontra).Amúgy lentebb látszik a fémipari emulzió szivattyú bekötése, ott játszadoztam ilyen fő és mellékág dolgokkal kényszerből.
Muszáj volt megoldani,a MEZ 3F ipari szivattyú 100x annyit szállít mint ami nekem kell.Ha lefojtom leég,....így meg boldogan ketyereg.A maró motornál komoly üzemi tapasztalat nincs, mivel a kapcsoló szekrény még alakulóban van.(idegileg rápihenek)Szerintem jó lesz, max. egy ventilátor kell az Audi fűtőradiátorhoz(hőcserélő)Üdv, jó ténykedést!

2nbj3n5m

Én meg szégyelem magamat mert kb.150W-os motorral dolgozom,ugy 9000 forog. Evvel gravírozok és néha alut is forgácsolok vele.
Itt meg vízhűtés 2.2KW kinai.Azért jó lenne látni,hogy ki mir készit ezekkel a marómotorokkal.

000000000

Inkább büszke légy erre.

000000000

A kis gépen egy 750 wattos Ac hajtás forgatja a főorsót 1:2 vagy 1:4 áttétellel.
Nagy hátrány a max 2000-es fordulatszám , viszont 60-as tárcsamaróval is tudok simán 2-3mm-es fogással rabolni alumíniumba.
2kW-hoz már kell előtolási sebesség is hogy nem csak vakarássza az anyagot.  

suzgepk8a

Üdv Urak!Minden relativ.Eredetileg 3KW-os motor volt a gépen.(Gyárilag)Igyekszem összeépíteni a roncsból amit lehet,és...remélem egy 3-4 év alatt kihozni belőle amit lehet.Mechanikailag a "gépágy" bírja.(1 tonna)A Z tengelyem maszekolt,szerintem az lesz gyenge,de idővel megoldom a fékes,szervomotoros asztalemelést,és akkor ez se okoz problémát.Aztán,hogy mit gyártok?Tippem van, nézem a piaci réseket.Nekem 8 , tőlem "Enola Gay" alkatrész is lehet, csak valami megélhetés legyen belőle.Jelenleg itt Pápán "ukrajna" van, megélhetés,fizetés=0.Amúgy gratulálok a marási teljesítményekhez, mindenkit tisztelek,becsülök az oldalon.Ügyesek vagytok!Ti próbálkoztok,akartok,csináljátok.Szerintem ez a lényeg.Én még csak "folyamatban" vagyok,de kb. 1 hónap és megy a gép.Jó éjt, sziasztok.

000000000

A piaci rést megtalálni na az a nehéz feladat.
Előző munkahelyemen míg meg nem szűnt a cég elég jól kerestem heti 4 nap munkával.
Mert olyan piaci rést talált a volt főnök ami betömése nem kis bevételt hozott.  
De az a biztonságtechnika terén volt, CNC marás terén elképzelésem sincs mi lehet ilyen szegmens.
Ha csak nem a gép gigantikus mérete ami kizár sok más konkurenciát.

suzgepk8a

Üdv Pál!
Van ötletem, nem írnám itt le,mert lehet olyanok is nézik az oldalt akik nem a szakmai elhivatottság miatt teszik.
Szép napot!