Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem ez kicsit lutri, mivel így a tengely 0 vagy kisebb, a csapágy is 0 vagy kisebb,tapasztalatom szerint pár mikronnal kisebbek a névlegesnél persze mérettől függ.
Szóval elvileg átfedés is lehet úgy hogy minden tűrésen belül van, de alapvetőnen a h6 nem csapágyillesztésre való. Az ütésről láttam hogy írtál, de akkor az már saját csapágyban forgatva mérted?
Elvben nekem is hasonló az elképzelésem, bár érdekes, hogy gyári csapágyazásokba nem használnak sima mélyhornyút hátsó támcsapágynak, pedig nekem ez tűnik elsőre logikusnak.

Üdv

Szalai György

Maradok az esetednél, nagyoló marás, hatos maróval, acélban.
D szerszám élkör átmérő 6mm
k fajlagos forgácsolási erő 1000N/mm2
Vc forgácsolási sebesség 50 m/min
Fz Fogankénti előtolás 0,02mm/fog
Fogásmélység 1D 6mm
Fogás szélesség 0,5D 3mm

Ha jól számolom, ehhez kell kb. 2650n/min fordulatszám és lesz vagy 88N forgácsoló erő, minek max. a fele előtoló irányú, de legyen 50N.

Kell ehhez ilyen komoly gyáriszerű főorsó, amikor a felhasználás jellege is Hobby?
Talán az elvárt megmunkálási pontosság indokolja?

000000000

Acélra az 1000 N/mm2 kevés, közepes szilárdságúra a háromszorosával kell számolni.
Ettől függetlenül az viszont igaz, hogy egy hatos maróra kár ilyen "szuper" főorsó csapágazásra túl sok "energiát" befektetni.

istvan58

Igen, az ütést már a kész főorsóval mértem.  
Amugy hátra is 7204 csapágy párost terveztem de itt a fórumon lebeszéltek róla. Igy maradt egy pár tartalék csapágyam. :)

000000000

Azt hogy mi lesz a végső megoldás az esetemben azt még nem döntöttem el, az sem kizárt hogy veszek készen, lehet építek, bár tudom hogy anyagilag nem feltétlen ez a legjobb.
Az viszont biztos, hogy fordulatszámot és élettartamot is akar az ember, akkor nem lehet olcsó csapágyakkal megúszni, ha meg már drága csapágyakat veszek, csak meg kell gondolni hogyan építem be őket.
Egyébként tudom hogy sokaknak a 2 mélyhornyű csapágy is megfelel. Az SB sorozatú teknomotorokban is az van ha jól tudom.

Mint írtam inkább az a célom hogy átlássam a problémakört.

Elvonatkoztatva attól hogy hobby, vagy nem hobby, de érdekesek azek a forgácsolóerők. Az hogy mennyi azt ki lehet szánmolni a forgácsolási adatokból, anyagminőségből, de ott van a rezonancia amit a szerszém gerjeszt, na itt nem mindegy milyen a megtámasztás.

000000000

Itt elég sok minden le van írva a főorsócsapágyazásokról.

http://www.ntnamericas.com/es/website/documents/brochures-and-literature/catalogs/precision-all2260.pdf" TARGET=_fnew>NTN preciziós csapágykatalógus

000000000

istvan58

Nem, normál golyós, olcsó árfekvésű, kb 2500ft/db. Ebay.
De úgynevezett ”frictionless" vagyis súrlódás mentes gumi zárás, 2RS, es annyi a max fordulata mint a 2Z nek. Azthiszem az enyem 14000. De a Zen honlapján megtalalod.

Amugy innen van:

http://www.ebay.co.uk/itm/1-X-7204B-SEALED-ANGULAR-CONTACT-BEARING-/370776233015?pt=UK_Motorcycle_Parts_13&hash=item5653fc5437:

000000000

Bagyánszki Zsolttal építettünk együtt egy gépet azon volt ilyen főorsó.
Csak a bekötését végeztem és ami nem tetszett, hogy a csatlakozó nem az a kimondott erősáramú nagyfeszültségű kivitel.
Ha megfelelő kábel keresztmetszetet akarod beletenni akkor lesz néhány a mindenható felszólítása nemi közösülésre (IBM) :)
A kínai frekvenciaváltó amit küldtek hozzá természetesen nincs hozzálőve, leírás meg a motor paramétereiről semmi vagy attól kicsit kevesebb.
Tehát itt kezdődik a barkóba, hogy ki lő téged tarkóba :)  
Mert ha másnak csinálod és leégeted akkor ő ha magadnak akkor a feleséged mivel kidobtál egy zsák pénzt :)  
Ha a kínai frekvenciaváltóval veszed akkor lehetnek érdekes anomáliák amire a mai napig nem tudtunk magyarázatot adni.
Rapszodikusan minden x-dik bekapcsolásnál leverte a kismegszakítókat.
Tehát ami a villanyóráig megtalálható volt kismegszakító azt akkurátusan odáig lecsapkodta ( még a 32-est is )  
Forgácsolási paramétereiről Zsolti tudna mondani bővebben dolgokat, ha kipróbálta.
Mert ez a gép megrendelésre készült.  

Kristály Árpád

Halihó Ati!
Csak kalkulálj hozzá egy stabil hűtést és egy jó frekiváltott...
Nem jársz e jobban egy fortúnával...15-20.000-Ft egy háromfázisú moci és egy egyszerű frekiváltó..
Árpi

Kristály Árpád

Halihó Ati!
Itt egy olcsó lehetőség...Sir-Nyeteg
ER-11+ ház 15.500-Ft...

4umhue7vh

Köszi az infót, asszem kihagyom.

4umhue7vh

Van nekem egy er25-ös fortunám, 1,2kw-os AC szervóval,most készülök összerakni, de ez nem fog 22000-et forogni,ezért gondoltam. hogy jó lenne valami egy kicsit magasabb fordulattartományba is.

Más: Írok majd, csak még nem dőlt el a motorok sorsa.

000000000

Old meg az áttétel változtatásával a fordulatszám növelését.
Kis szerszámokhoz nem kell akkora nyomaték.  
Nálam egy 750 Wattos AC servó tekeri a kis gépet 1:2 vagy 1:4 áttétellel, viszont itt hatosnál kisebb marót ritkán használok.
Arra ott van a precize főorsó ,most csak 36000RPM-el. (1000Hz-es frekvenciaváltóval 60000RPM lenne)
Lehet teszek fel elrettentő példának mit ne csináljunk a gépünkkel képet :)