Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ahogy én látom, nem eltérő érintkezési szögű ferde hatásvonalú golyóscsapágyat használnak, hanem eltérő méretűeket és számúakat, a tengelyirányban előre irányú, és külön a hátra irányú erők felvételére.

A főorsó csapágyra vonatkozó axiális merevséget megadja a gyártó.
Pl. Az SKF BTW100CTN9 / SP Axial stiffness 880N/um

remrendes

Szalai György

Nyilván semmilyenre, mert ez egy motor. Nem egy szerszámbefogós, vízhűtéses, axial-radial terhelésre csapágyazott, nagy fordulatú motororsó.
Ezzel a motorral, áttételen keresztül, kiseszterga főorsót, vagy maró fortunát kell hajtani. Így a motor, csapágyazásának megfelelően, csak tiszta radiális terhelésnek van kitéve.
Ha az áttétellel fordulatszámban és nyomatékban sikerül illeszteni a megmunkálás igényeihez, akkor jól fog működni.
Valószínűleg többször annyi ideig, mint a linkelt spindle motor, ami nekem továbbra is annyira ellenszenves, hogy bottal sem piszkálnám meg.

remrendes

Nyilvan fortunaval egyutt ertettem :)
Koszonom. Akkor szamolgatok egy kicsit, hogy kb 25-30kg tomeget hogyan tudnek mozgatni a kis 180W-os motorral.

000000000

Nálam a Z tengely simán megvan 30kg és egy 400 wattos AC motor hajtja, de a fele is bőven elég lenne.  
Így olyat gyorsul, hogy egy gyors irányváltásnál a gép a gépállvánnyal együtt felugrik.  
Mellesleg megfelelő áttétellel bármit meg lehet mozdítani, Arkhimédesz is megmondta „Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom a helyéről a Földet!”  

000000000

És többet ésszel mint ész nélkül !
Lehet 300kg is a Z ha ellensúlyozod vagy pneumatikával és megfelelő méretű nyomással támasztod alá.
Ha sok levegőd van akkor egy mezei nyomáscsökkentőt szoktak rátenni és ezzel balanszozni.
Mikor a munkahenger illetve a Z lefelé jön a nyomáscsökkentő a többlet nyomást a szabadba engedi.
A másik megoldás egy nagyobbacska puffer tartály és ezt feltölteni az ellentartó erőnek megfelelő mértékű nyomással.
A tartályt és a munkahengert érdemes minél nagyobb átmérőjű csővel összekötni.

remrendes

Szamolok, szamolok. :) Koszonom, ezt jo tudni, mondjuk en nem ipari, termelo gepre kalkulalok.

remrendes

Igazabol 30kg-mal szamolva sem tunik veszesnek a szamitas. Meg igy is tobb mint 10m/s^2 gyorsulast tudhat uresben a http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=74" TARGET=_fnew>motor.

000000000

Én csak 5000mm/s^2 gyorsulást állítottam be a Mach-ban, de így is a 120 kilós gépet meg a legalább 50kg-os gurulós altatógép állványt amin áll az egész így is tudja rázni rendessen mikor megmozgatja a gép a Z-t :)

remrendes

Ezt az erteket a szervomeretezos tablazat adta, nem a szoftverbe irtam.
Lehet akkor utana olvasgatok a fortunas megoldasnak.

k0iuitfzy

Üdvözletem!

Én még kezdő vagyok. Szeretnék venni egy marómotort, de még az elején azt mondta nekem valaki, hogy először azt döntenem el, hogy alacsony fordulatú vagy magas forgulatú marómotorral akakok dolgozni. Sajnos ilyen is olyan is jó lenne. Szeretnék fát, műanyagot és alut is marni, gravírozni. Fához a magas fordulat lenne jó? De mekkora?
Műanyag szerintem ilyen fordulatón olvadna illetve az alu pedig kenődne. Műanyagot és alut milyen fordulaton éehet marni (tudom attól függ milyen)?

Volna egy kínai motor (400W), ami 3000-12000r/min között szabályozható.  Szemeztem volna egy MAKITA RT0700C élmaróval is, de a legkisebb fordulata 10000r-min.
Előre is köszönöm a segítséget!

Lóri

000000000

Válaszoltam a Robsy topikban.

9j6fm65vv

Szia!
A "marós tapasztalataim"-ból kiindulva,az az érzésem,ugyan abba a kórban szenvedsz,mint én két évvel ezelőtt...:-)
Nem tudod mit szeretnél csinálni konkrétan,de mégis,ha lehet mindent..:-)
Nem tanácsot osztogatok,csak azt írom le én hol tartok...
Nekem most egy 1050w kress motorom van+külön főorsó a kress 10000-29000ford. Orsó félezer és dupláz. Így 5000-58000 ford./perc
A műanyaghoz,aluhoz még az 5000 is sok néha,bár ez függ a használt kés mérete és kialakításától...
A fának meg még eddig max.34000 használtam.
Én asztalos féle vagyok,így igazi tapasztalatom a fában van. Már rengeteg kést kipróbáltam.Mégegyszer! Nem észt osztok! Ha hobbizni akarsz,és elsősorban gravírozni,akkor a 400w elég,de szerintem a fához kicsi a fordulat.
Ha dolgozni akarsz,akkor talán úgy jársz mint én...gépet akarok cserélni 2,2kw motor,3x nagyobb munkaterület...:-):-):-)
A mostani 1200x600 1050w :-)
Összegezve,ha mindent csinálni akarsz,akkor szerintem a legjobb a stabil nagy gép,erős motor,1000-30000 ford.,vastag pénztárca...:-)
Máskülönben marad a hobbi,amiben természetesen sok öröm van,de lemondás is...:-)
Bárki olvassa ezt az irományt,közlöm nem akarok senkit megbántani,kritizálni,tisztán csak saját véleményem írtam le,viszont építő jellegű kritikákat szívesen fogadok..:-)

Karácsony Sándor

Jéé ,egy korrekt honlap ahol nem kell regelni ,hogy a szolgáltatás árszintjét érzékeljük.

k0iuitfzy

Köszönöm a válaszokat.
Szabó Tibor úrhoz volna egy kérdésem. A PWM szabályozású motor jó lenne marómotor fordulatszám szabályozására?
 http://www.ebay.com/itm/NEW-CNC-0-4KW-Spindle-Motor-ER11-Mach3-PWM-Speed-controller-Mount-3-175mm-/401008559845?hash=item5d5df906e5:g:63sAAOSw5ZBWGL~T" TARGET=_fnew>Link.