Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

hostya

A léghűtéses verzió sokkal "hangosabb" főleg 10 000 1/min ford.szám fölött...

remrendes

Szerintem neha jobb, ha nem keveri ott semmi a levegot.

Gyati

Vizest vegyél. Sokkal jobb.

vvmnd5ks

Köszönöm a segítséget, én levegőset akartam, de örülök  hogy szóltatok hogy a vizes jobb. Akkor az lesz. Ha csak annyi a különbség hogy halkabb, az már nekem szempont.

Zozi

A hang csak az egyik előny, mivel folyamatosan kering a hűtőközeg ezért alacsonyabb fordulaton sem melegszik túl.

vvmnd5ks

Azt szeretném még kérdezni, hogy 800 wattos motorhoz milyen vízszállítás-kapacitású vízpumpa ajánlott? És mi a tapasztalat: be kell építeni köztes hűtőt, vagy elég egy nagyobb (5 l) tartályból keringtetni a vizet? Köszönöm!

istvan3

Nekem egy 5literes tartályban van egy mezei akváriumszivattyú, működik tökéletesen. Egész napos meló után is csak kezmeleg a motor. De tervezek bele valami aramlasmerőt, mert ha meghibasodna nem venném észre egyből.

gaben

Sziasztok,

először is leszögezném, hogy soha nem volt dolgom léptető, és különböző szervo motorokkal, de mióta rátaláltam erre az oldalra egyre csak szívom magamba az infót. Ha elegendő tudás birtokában leszek, szeretnék magamnak egy kis CNC marógépet építeni. (lézerek is tetszenek nagyon, meg persze a 3D nyomtatók is)
Kutakodom a neten mindenfelé és amit arra alkalmasnak találok el is olvasom, de szeretnék valami összefoglalót találni a megmunkáló motorokra és egyéb szerszámokra vonatkozóan.
Tudtok esetleg ajánlani ilyen oldalt vagy továbbra is csak az marad, hogy sok-sok helyről kell beszerezni a tudást?
Ami persze nem gond, csak hát nekem is az időből van legkevesebb.  

Előre is köszi, Gábor [#wave]

vjanos

Házilag épülő fém maró géphez milyen kúpos főorsót érdemes vadászni? Esetleg ami szerszámcserélős változatban is fellelhető.

ISO40 cuccokat látok néha itt is felmerülni.
Nagyobb, ISO50-60 szerszámok beszerezhetőek használtan?

Van egy HSK32 orsóm, de ahhoz sem sok szerszámot találni...

u6p5jr23k

Szeretnék egy fortunát készíteni.
ER20 a cél. Nézegettem az Ebay kínálatát. Általában 3 féle anya kialakítással találkoztam.  
Valaki tud segíteni a választásban? Ha lehet érvekkel alátámasztva.
Köszönöm!

http://www.ebay.com/itm/Straight-Shank-Chuck-Holder-for-CNC-Milling-Lathe-C20-ER20A-100L-/281311669891?hash=item417f7b6e83:g:vdoAAOSw3ydVyxdZ" TARGET=_fnew>1.

http://www.ebay.com/itm/C20-ER20M-100L-CNC-Straight-Extend-Shank-Collet-Chuck-Wrench-Safety-/171971294787?hash=item280a49b643:g:vNMAAOSw9mFWIgU6" TARGET=_fnew>2.

http://www.ebay.com/itm/C20-ER20M-100L-Straight-Collet-Chuck-CNC-Milling-Lathe-Extension-Rod-/361399817912?hash=item54251b96b8:g:f1kAAOSwN81WDKUH" TARGET=_fnew>3.

Végül még azt szeretném kérdezni, hogy elég lesz-e a 100mm hossz. Alulra van 2 db. 7204-BE-TVP, felülre meg egy 6204-2Z csapágyam. Az alsó és a felső csapágy közötti távolságnak van-e jelentősége, mármint a támasztáson kívül.
Felülre egy szíjtárcsát gondoltam, amit vagy egy frekiváltós motorral, vagy egy dc rollermotorral hajtanék.
A befogó tengelye mennyire pontos általában? A csapágy illesztés miatt kérdezem.

Köszönöm még egyszer!

ajpwg6jrn

Sziasztok. https://picasaweb.google.com/110603153504027318492/Felsomaro#6221155641883503218" TARGET=_fnew>Ebben a videóban egy felsőmaró szerepel, aminek eléggé szikrázik a kommutátoránál. Jól gondolom hogy ez így nem használható üzemszerűen? (Illetve ilyenkor mi lehet a hiba? Forgó vagy állórész menetzárlat?)

Szalai György

Ha jól érzem a helyzetet, akkor egy ilyen manuális előtolásra tervezett felsőmaró üzemszerű működése kb. folyamatos harminc másodpercig tart, amit legalább annyi, vagy sokkal hosszabb szünet követ.

Ekkora szikrázás még tűrhető, ez még nem körtűz, de a kommutátort ellenőrizni biztosan hasznos.
Ha fekete, akkor tisztítani, szabályozni és mikázni kell. A szemben lévő kommutátor szegmensek között mérhető ohmos ellenállásnak, kis szóráson belül egyformának kell lenni, ha nincs menetzárlat, vagy szakadás.
A minimálistól erősebb szikrázás oka lehet még csapágyszorulás, rossz minőségű szénkefe, vagy gyenge keferugó és szikrázás-csökkentő kondenzátor hiba is.

ajpwg6jrn

Köszönöm. Rémlik hogy mértem régebben a tekercsek ellenállásait és azzal nem volt gond. A motor sem melegszik. Emiatt nem is értettem a dolgot. Köszönöm mégegyszer a segítséget.

robroy007

én inkább hosszabb szárat választanék mint 100mm
nagyjából a csapágyak között ebben a felállásban maximum 40 mm hely lesz  
a csapágytól az anya végéig is kb ugyan ekkora lesz a kinyúlásod magában, erre jön majd rá a szerszám hossza
mivel az ER20 elég nagy szerszámátmérőt enged befogni így akár egyes esetekben a szerszám hosszabb lesz az első csapágytól számítva mint maga a megtámasztás felőli oldal

az anyákkal kapcsolatban egy villáskulcs minden képen kell a tengelyt megtartani  

én jobban preferálom a  a körmös kulcsos megoldást, mert sokkal kisebb az esélye, hogy leforduljon a kulcs róla és ezzel sérüljön az anyag mint a 6 lapú megoldásnál
igaz ehhez külön kulcs és általában drágább anya is párosul

én C20 ER20M 200L paraméterűt vennék igaz duplája de sokkal szabadabb lehetőségeket kínál a hossza miatt

az illesztése vagy pont jó vagy nem, ahogy sikerült épp kifognod a kis kínai munkáját,  
anyagminőségben a vajtól az frankó acélig, mérteben a lazától a szorosig bármi előfordulhat sajnos,
általában azért jók, eddig talán egy volt amit szívesen a kóbor kutyák után kellett volna küldeni de feladatát tekintve azért még így is elfogadható volt

000000000

Mindennel egyetértek, amit írtál.[#eljen]
Én ER25-öst használok.