Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Köszönöm a tanácsokat.
Megfogadom.

Szalai György

Ellenvélemény.
Nekem még sosem volt körmöskulcsos anyás partonszorítóm és nem is hiányzott.
A hatszöganyás is megteszi, ahhoz mindég van kéznél villáskulcs.
A körmös előnye szerintem a valamivel kisebb helyszükségletben ki is merül, és egy semmi másra nem használható kulcs kell hozzá.
Ahová kézzel be tudok nyúlni, hogy szerszámot cseréljek, oda befér a villáskulcs is kényelmesen.

Ha a százas szár már megvan, akkor annak is elégnek kéne lennie egy Hobby csapágyazáshoz.
Tíz centi hosszon szerintem felesleges két ferde, meg külön egy mélyhornyú csapágy.
Elég az egyik ferde alulra, a párja felülre, a 6204 meg a fűnyíróba.
Akkor a két ferde hatásvonalú csapágy közötti kb. 60-70 mm hosszon 0,03-0,04 mm az acél lineáris hőtágulása 50 C fok körüli hőmérsékletváltozás hatására. Ez elég szélsőséges hőingadozás és mégis elviselhetően hat a csapágy beállításra.
A 7204 csapágy határ terhelhetőségét pedig ezzel az elrendezéssel sem fogod megközelíteni, sokkal előbb eltörik a szerszám.
Szerintem. [#nemtudom]

9j6fm65vv

Üdvözlet mindenkinek!
Segítséget kérek több dologban is!
1. Kinek mi a véleménye az ebay-en árult 2,2kw vízhűtéses marómotorról,komplett szett,kínai...
2. Fához építenék cnc esztergát,főorsó meghajtás a probléma....csak 230v hálózatom van...max.fordulatnak kb. 10000ford./perc-et szeretnék...az áttételezest nem tartom túl jónak,mert elfogy az erő...gondoltam frekvenciaváltóra...az ebay-en ez is van VFD.2,2kw bemenő 220v 1ph kimenő 3 ph
Melyik a jobb? 220v 2,2kw motor,vagy 220/380 2,2kw 3 ph bekötve? Van e erőveszteség? Hol találok olyan motort,ami megfelelő,bírja a 10000 fordulatot és emberi áron adják...??:-)
Van baj,nem kevés...:-):-)
Előre is köszönöm a segítséget!

nv5firipz

Szia!
Nem lesz sok a 10000-es fordulat? Vagy nagyon kicsi alkatrészeket szeretnél gyártani?

nv5firipz

Ez egy gyári gép és itt is csak 4500 a max fordulat:
http://www.centaurospa.it/product/t-max/?lang=en" TARGET=_fnew>link

9j6fm65vv

Szia!
Igen,ő lesz az...!! Vagyis csak hasonló...:-):-):-)
Az az igazság,hogy egy "univerzális" gépet szeretnék...az egész pici cuccoktól a nagyobbakig szeretnék "gyártani"! Asztalos vagyok,mondhatni mindent felszeretnék használni...főként fával dolgozom,ezért alapanyag gond nincs...:-)
Ha a frekiváltós módszer az igazi,akkor nem gond neki a 10000,feltéve,ha találok motort...

HJózsi

Nemrég tettem ki honlapomra a faesztergákat, de azoknál is csak 3800 1/perc a legnagyobb fordulatszám :  
http://dolphincadcam.hu/HBM_Faeszterga.php" TARGET=_fnew>HBM Faesztergák.

Az a motor inkább akkor lenne jó, ha lefejtő maró módban használnád, azaz a késtartó helyére fogatnád fel, egy marószerszámot befogva, megpörgetve "esztergálnád" körbe a lassan forgó munkadarabot...

u6p5jr23k

Én is azért néztem a hatlapú szorítókat, mert ahhoz mindig van kulcs. Ellenben, ha a kínai körmösről letörik a köröm, az fejvakarós.
Nincs még meg a befogó, csak egyelőre a 100 mm hosszúakat néztem. Azt hiszem 150-est rendelek, ott még nincs jelentős árkülönbség.
Tudom, ez nem olcsó hobbi, de még az elején járok. Nehogy valami elvegye a kedvem :)

Köszönöm.

HJózsi

Csabi1004-nak szántam a választ ...

9j6fm65vv

Én kézi üzemmódban,elég sokat esztergáltam,házi eszterga,4000ford,nem rossz,de kicsi és mondjuk puha fát elég darabosan vitte...bár a 10000 lehet kissé túlzás...:-) várom az ötleteket..!!:-)

robroy007

főorsónak nem ajánlanám!!

egyrészt a fordulatszámtartományhoz tartozó nyomaték értékek miatt, másrészt ha valamit megpörgetsz ekkora sebességgel én nem lennék még az utcában se ha nagyobb egy fogpiszkálónál random alakban

arra tökéletes, hogy lefejtő marónak használd egy lassan forgó fadarabhoz

én a helyedben inkább vennék egy nagyjából megfelelő fordulatú 1,1-1,5 kW-os motort frekiváltóval erre a célra és azt használnám főhajtásnak

9j6fm65vv

Nem a vízhűtéses motort akarom használni az esztergán..az megy a marómra...csak kíváncsi vagyok mik a vélemények...
Az esztergára villanymotort szeretnék,lásd lejjebb a 2.probléma

robroy007

maróra tökéletes[#eljen]

9j6fm65vv

Ebben bíztam én is..:-)
Az 2. Problémára esetleg megoldás..??

designr

2. probléma.
Én mindenképp a 230/380v-os ajánlom.
Olcsóbban beszerezhető.
Frekvenciaváltóval tudod hajtani,míg az 1 fázisút nem,vagy csak nagyon drágán.
3000 1/min motort válassz,igy ha ragaszkodsz a nagy fordulathoz ezt egy frekiváltóval 4-5 ezerig pörgetheted..kis alaktrészeknek nem kell nagy nyomaték..És ha több kell, egy 1,5-2 szeres gyorsító áttételt még kibir egy 1,5-2Kw motor..