Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nem hinném, hogy az én véleményemnek kéne mérvadónak lenni. Ahhoz kevés az önbizalmam.

Nézem sorba.
A géped munkamérete szerint, nem nagyon fogsz 5mm élkör átmérőjű szerszámnál vastagabbat használni, de vékonyabbat igen, mondjuk 1mm-ig.
Tehát szerszám átmérő 1-5mm.

Fához (természetes kompozit) kell az alacsony élszögű szerszám és a nagy vágósebesség, mert másképp szálkás lesz a vágás.
Homogénebb struktúrájú fafajoknál azért kevésbé.
Vágósebesség min. 20 m/s
Fordulatszámban, a fenti szerszám átmérőkkel nem tudod megközelíteni, ezért a legmagasabb a leg jobb.
Vagyis 30.000 +

Nem kompozit műanyagokban (alacsony lágyulási hőmérséklet és rossz hővezetés) kell az alacsony fordulatszám, kis élszögű szerszám és nagyobb forgácskeresztmetszet.
Vágósebesség 1-2 m/s vagyis kb. 4.000-35.000 n/min fordulatszám a fenti szerszám átmérők esetében.

Alumínium jó hővezető, de az előző két anyagcsoporttól egy-két nagyságrenddel nagyobb a fajlagos forgácsolási ellenállása.
Tehát oda erő is több kell.
Vágósebesség 4-5 m/s
Fordulatszám kb. 16.000-60.000 n/min. a fenti szerszám átmérőkhöz.

Ezekből nagyjából látható, hogy a mindre alkalmas, egyetlen marómotornak nagy szélsőségeket kéne teljesítenie.
Nincs ilyen motor elérhető áron, ezért szenved a kispénzű Hobbyista.
Helyette elektronikusan szabályozott és fordulatszám stabil motor, 5000-10.000 n/min fordulatra.
Cserélhető arányú áttételek 1:1 - 1:5
Szerszámbefogó fortuna, pontosan csapágyazva.
Ezt ajánlom.

Majd még mások kiegészítik.

w0hgtwf3w

kaqkk007

Nagyon  emberi a hangja, de ahogy néztem az ára nem annyira.Beszerzési forrást tudsz amatőrnek való áron ?

9a8r3iviv

Nyugodtam megveheted a Makitát , mivel amit Én linkeltem,az fordulatszámszabályzós , amit Te az nem az,az max fordulaton pörög és akkor tényleg hangos.Én max fordulaton egy szersem használom , és kb.20000-es fordulatig csendes , de 10-15 között meg nagyon.Például plexinél eleve a legalacsonyabb fordulat aluminium ugyancsak , fánál is bőven elég a 15-20 ezer.
Valószínű , hogy Kari azt a típust használta amit Te linkeltél

w0hgtwf3w

Igen, nekem az állíthatós verzióval nincs tapasztalatom.

A Klavionál vettem, nem tudok olcsóbb megoldást :(

gaben

Szia Kari,

vízhűtéses marómotorral van tapasztalatod?
Mennyivel jobb, mint egy léghűtéses?
Kisebb a zaj működés közben, illetve hatékonyabban hűt, beleértve a csapágyakat is?

robroy007

úgy ahogy mondod  
egész pontosan a szerszám esetenként nagyobb zajt csinál mint maga a motor  
célirányosan a csapágy körül fordul a víz, illetve a palástot is hűti valamennyire ezáltal az egész motort

gaben

Szia Robroy007,

köszi a választ. Tehát akkor hosszú távon és persze a család kímélése szempontjából is érdemesebb beruházni egy vízhűtéses marómotorba.
Természetesen hűtőkeringtető berendezéssel együtt. Valamelyik oldalon láttam is egyet, elég komolynak tűnt. Az ára is.  
Meg is van: http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=2197" TARGET=_fnew>EHEIM hűtőfolyadék keringtető

Szalai György

Szerintem ez egy EHEIM akvarisztikai univerzális szivattyúra felépített rendszer, amin jól néz ki az eredeti piros felirat, de a többi része, azt gondolom más gyártmány.
Ettől még biztosan nagyon jó.
http://akvariumshop.shp.hu/hpc/ws_member_3g.php?azonosito=akvariumshop&tcskod=zotya1141675616&alcsoport=EHEIM%20Universal&title=EHEIM%20Universal" TARGET=_fnew>Egy ilyen nagyon jó minőségű szivattyú max lehet negyvenpárezer forint.
A maradék ötvenből meg biztos összehozol egy tartályt, meg némi csövet.
Vagy nem? [#nemtudom]

Szalai György

Érdekes, hogy a készletről készült fotón nem fedezem fel a készlet tartalmában felsoroltak közötti „radiátor” alkatrészt.
Pedig gyanítom, hogy annak a kivitele is kulcs fontosságú, a rendszer hőleadó képességét tekintve.
Például valószínűleg fontosabb, mint a képen látható átlátszó műanyag tömlő és a pneumatika kötőelemek.

gaben

Szia Gyuri,

ott vannak a radiátor és a ventillátorok is, ha a képre kattintasz. Igaz, hogy nagyon kis felbontásban látszik csak.
Persze lehet ezt olcsóbban is:  
http://cncdrive.hu/shop/index.php?productID=457" TARGET=_fnew>hűtőfolyadék pumpa

PSoft

Idegesítő,és bosszantó is...

A "nagyítás gombra" klikkelve is csak 135x361pixel az a nyamvadt kép!!!

Ennél idegesítőbb szerintem, már csak a pumpa hangja lehet.:)

gaben

Ez a kis pumpa nekem sem szimpatikus. :)

Szalai György

Viszont az EHEIM szivattyú az egy más dimenzió.
Legendásan csendesek és strapabíróak.
Az EHEIM 2315 külső szűrőm egy örökkévalóság óta megy, gond nélkül.
Ebből az örökkévalóságból csak az utóbbi hét évben van éjszakára leállítva, amióta kutya is lakik velünk.
A kutya volt hangos, nem a szűrő.

gaben

Mondjuk ezt gondoltam, mivel német.  
Bár ott tartanék, hogy csak ez lenne hátra. [#rolleyes]