Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Nagy Csaba

Sziasztok egy kérdésem lenne!
Első cnc met építem és a kérdés az lenne, hogy a Kinában kapható 4-5-600W os DC motorok mennyire alkalmasan alumínium megmunkálásra ? főként mdf- és puha alura használnám. szerintetek megoldható vele milyen tapasztalatotok van vele? köszönöm

000000000

1.- Semennyire.
2.- A puha alut nehezebb marni mint a keményet. Mert ragad a szerszámra.

Nagy Csaba

Értem akkor keményebb anyagot fogok nézni és nagyobb teljesítményű motort...

kaqkk007

Én a 400W os kínai motorral csempét-járólapot üveget martam , nem puha anyagok,képeket találász az oldalamon .

Nagy Csaba

megnéztem köszönöm! ennyire nem akarok a végletekig elmenni betont nem akarok marni :D

sanyi84

Felejtsd el. 30 ért kapsz kínai vízhűtésest. Bár jómagam még nem próbáltam többen dícsérik (ha jót fog ki az ember) . És az csak egy motor. Még vehetsz (csináltatsz persze és tervezed is ) elé egy "pajzsot" amibe a megfelelő csapágyakat rakod. Szóval szerintem felejtős.

PSoft

De hiszen, a mélykúti is vízhűtéses.:)
A motor/szivattyú tervezésekor, a hűtésbe bele van számolva a mélykút hideg vizének a hűtőhatása.
Szárazon ezek a motorok, rövid úton...megsülnek!:(

vjanos

Hol adnak 30-ért?  
Pont a napokban nézegettem abból is van 65-80mm átmérő 0.8 -1.5 kW (névleges :) ) 2-3-4 csapágyas... de 36 pénz volt a legolcsóbb, ami szembe jött.

Kisamotors

Igen, az a kérdés milyen átm. szerszámmal, milyen sebességgel és fogásmélységgel szeretnél marni.
100W-al is lehet alut marni, ha van fordulat, kis gépeknél általában van.

Nagy Csaba

Nekem kb. 30-35mm lenne a  max marási mélységem. Szerszámot még nem tudok mondani mert most tanulom mivel lehet szépen alumíniumot precízen marni...

Kisamotors

Marási mélység, az alatt a teljes Z utat érted, vagy ilyen mélységű profilmarást szeretnél?
35mm-re a nagyobb, 8-12mm átmérőjű marók mennek le, amihez már kell teljesítmény. (Na meg egy elég masszív gép.)
Egyélű, kétélű rádiuszmarókkal (ujjmarókkal) próbálkozz, a kínai is megteszi, ha jobb helyről rendeled.
Kezdeti bénázásokhoz drága lenne törni a Datron marószárakat, de később érdemes ezekkel dolgozni.
Mondom ezt kevés tapasztalattal, majd mások kiigazítják.

Nagy Csaba

A gépem teljes Z útja 200 mm lesz nyilván ez nem lesz kihasználva teljesen soha.. :D A sablonjaimhoz kb. 4-5 mm es profilmarás kell majd egyéb apró alkatrészekhez lesz majd 30-35 mm a marás mélysége...megfogadom a tanácsodat köszönöm !

nt4ibi7x

Sziasztok. Van valakinek tapasztalata főorsó csapágyak cseréjével? Hozzá jutottam egy használt marómotorhoz és lecseréltem az első csapágyakat újakra. De a csere után melegednek.

svejk

Jellemzően az új csapágyak melegednek, majd pártíz(száz?) üzemóra után állandósul a hőmérsékletük.

Persze sok múlik a szerelésen is meg hogy biztosan az eredetivel ekvivalens csapágy lett-e beszerelve, megfelelő-e a kenőanyag benne.