Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

vjanos

Azaz mitől esik ki amikor ki kell esnie? :)

3smbkb69

A főorsó falába férőhelyek vannak fúrva amikben csapágygolyók ülnek. A főorsón van egy  gyűrű ami fel le tud mozogni. Mikor a gyűrű rátakar a golyókra, azok beülnek a kúpon lévő beszúrásba így nem esik ki a szerszám és megvan a kúp zárás is.
Szerszámcserénél a gyűrűt felnyomja a szerszámtartó ,éppen csak annyira hogy a csapágygolyók kifele mozduljanak,így a szerszám kiesik az orsóból.... Szerintem.

Elnagyolt skicc:

ywathzay

Az előttem szólót tudnám ismételni, szerintem is ilyen célra szolgál az oldalán lévő "beszúrás". Csak a skicc valóban elnagyolt. Legjobb példa a gyorscserélős hidraulika csatlakozók feje, az is ilyen golyós zárral működik.

vjanos

Köszönöm, kezd derengeni :)

svejk

Itt azért még valami nem kerek, a leírt működési elvtől még nem fog zárni a kúp.
Hacsak nem ferdén, felfelé lennének a golyócsatornák és a külső záróhüvely belseje kúpos nem lenne.

vjanos

Reggel a kv után eszembe jutott, hogy tkp nekem is van pár ilyen elven záró cuccom -levegős gyorscsatlakozó képében :)

svejk

Nagy különbség, hogy ennek nem kell axiális erőt kifejteni, mint a szerszámnál, ahol a kúpot valamilyen módon szorítani kell.
A  gyorscsatlakozóknál csak ellen kell tartania annak az axiális erőnek amit a sűrített levegő nyomása gyakorol.

Rabb Ferenc

Sem rajz sem leírás nincs róla sehol. A fickó szabadalmaztatni szeretné és utána gyártásba vinni.

Szerintem ennek a "kifordítottja" a megoldás.

Vagyis kívülről szorítja befelé a golyókat a szerszámon lévő horonyba

Dakota25

Alaposabban megnézve a videót, észrevenni, hogy a szerszám lerakásakor mindig fordul a főorsó pár fokot az egyik irányba, a szerszám felvételekor pedig következetesen a másik irányba fordul.

Bedő Tamás

Üdv urak.
A vasárnapi ebéd után megjött a kedvem egy kis keresgéléshez. :)
Ez egy nagyon jó kis link. (legalábbis a kúposra.)
GMN szerszámcserélős

De erre valakinek ötlete?
??????????????
Egész kis pofásnak tűnik.
[#integet2]

3smbkb69

Ezt írtad:
"és a külső záróhüvely belseje kúpos nem lenne."

lehet,hogy meg is találtad a megoldást.
Ha a hüvely belső fala kúpos,és és egy nyomórugó
 X erővel nyomja lefelé,akkor a kúp a golyókat befelé,a golyók által a szerszámot felfelé kényszeríti zárásig.Mivel az erő ezután sem szűnik meg biztosított a folyamatos kúp zárás.

(S ha még egyszer le kell írnom ,hogy kúpzárás eret vágok.)

svejk

A zárójeles részt nem értem, ha valami rosszat írtam akkor elnézést.[#nemtudom]

3smbkb69

Nem erről van szó..annyiszor írtam le a mondat szerkesztésekkel együtt,hogy nem bírtam idegekkel és kifakadtam ... :)

vjanos

A GMN videó egy más világnak tűnik :)
Azt hiszem ez a HSK befogás. Elég drága hozzá a szerszám...

A második simán egy levegővel hátulról nyitható patronnak tűnik.

TTS (Tormach Toolholder System) néven fut egy megoldás pl meglevő MK3 vagy R8 orsóhoz, nekem az tetszik még...

gaben

Ez egy sima Kress marómotor, ami előtt van egy levegős szerszámbefogó:
szerszámcserélő

Na ilyet honnan lehetne szerezni? [#fejvakaras]