Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

noctiluxx

[#taps] Pont megtaláltam este én is. Király!

iv43r83d

Szép estét mindenkinek!Épülő vas marógépem főorsójához milyen csapágyazást javasoltok ami nem túl gyenge én 2db kúpgörgőst gondoltam szembe fordítva de attól félek hogy nagyon fog melegedni max fordulat 5-6000/min vagy jobb lenne valami más megoldás?

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv Csaba!

svager

A félelmed nem alaptalan,a kúpgörgős nem alkalmas ilyen magas fordulatra.
Erre ferde hatásvonalú csapágyat szoktak használni.

svager

Nem tudom milyen orsót akarsz,de valami ilyenbe gondolkodj.

iv43r83d

Milyen variációba érdemes rakni a ferde hatásvonalú csapágyakat lentre két ferde és egy golyós fentre csak 1 vagy 2 sima golyós?

gab27

Innentől kezdve elég meleg a pite... a @svager által linkelt megoldás a legolcsóbb. Lehet még
- a szerszám felőli oldalon még több ferde hatásvonalú
- a szerszám felőli oldalon még egy hengergörgős is
- a hajtás felől inkább hengergörgős

svager

Ezek párosított csapágyak,nem rakhatsz be két sima ferde hatásvonalút.
Össze vannak válogatva,és párba tudod megvenni,hát nem olcsó.
A Jani300 fórumtársunk árult néhány napja ilyeneket.

Hátra szerintem elég az 1 db. mélyhornyú.

gab27

A P4 és afölötti pontossági osztályúak univerzálisan párosíthatók, nem kell okvetlenül szettet venni. A gyűrűkre és/vagy a csomagolásra rá van nyomva a névleges átmérőktől való eltérés mikronban (vagy gyártótól függően az, hogy az eltérés milyen intervallumban van). A belső gyűrűknél mindenképp hasonló átmérőket kell választani, a külsőknél csak akkor, ha radiális erőket is felvesz a csapágy (= nincs előtte hengergörgős).

jani300

Az eddigi (régebbi) hozzászólásokból az jött le nekem , hogy a hengergörgősek nem bírják a nagy cnc fordulatot , azért használnak ferde hatásvonalút .
Ha van hengergörgős talpcsapággyal az sokkal terhelhetőbbnek tűnik , csak hát kisebb fordulaton .
Most akkor nincs itt elvi ütközés ?
Kérdezem ! Még véletlenül sem beszólás !

iv43r83d

Beszerzési forrás a ferde hatásvonalú párosított csapágyra?

svager

Pont ezt néztem én is,és azt írják,hogy magas a határfordulata.

svager

Ízé.. nem a boltból.[#vigyor3]

svager

"Az egysorú hengergörgős csapágy alapkivitelben sajtolt lemezkosárral (lágyacél vagy sárgaréz) készül, és viszonylag nagy fordulatszámra is alkalmazható. (A hengergörgős csapágy ún. határfordulatszáma nagy.)

A kétsorú hengergörgős csapágy a kisebb gördülőelem-tömeg (kisebb a gördülőelemre ható centrifugális erő), a tömör sárgaréz kosár (kisebb súrlódási ellenállás) és az egymáshoz képest fél osztással eltolt görgősor (kisebb a csapágy által keltett rezgés) miatt kifejezetten nagy üzemi fordulatszámokra alkalmas. A külső gyűrűbe munkált horony és a furatok a kenést szolgálják. A kétsoros hengergörgős csapágyat nagy futáspontosságuk miatt gyakran építik be szerszámgépekbe is."

gab27

Mi számít nagy fordulatnak? Egy NN3012 olajkenéssel több, mint 10000-ret forog. HSM (nagysebességű megmunkálás) esetén a nagyobb (szerszám felőli) csapágyak mindenképp ferdék, a másik oldalon már sokkal bonyolultabb a helyzet, ott akár hengergörgős is lehet. Kisebb fordulaton szinte akármi elképzelhető. :)

gab27