Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

No most lett tele a tököm ezzel a 30 W-al, meg az egésszel...

Még az a jó, hogy a műszaki életben minden pontos le van dekralálva és könnyen számítható  :(

svejk

Beállok Laacika mellé a sorba. :(

Sanyi Bá

Most hiányzik a Tibor számításai!!!

mex

Megküldte már svejk-nek...

vjanos

Ez a szerszámcserélő megoldás hogy űködik vajon?

A kúpok elsőre ER patron méretnek tűnnek.
Az látszik, hogy az alsó gallér cseréléskor felnyomódik, aztán egy rugó lenyomja.
De mi biztosít, meneszt?

Valami olyan golyós megoldás lehet, mint az SDS befogónál?

vadember

Ha a forgácsoláshoz szükséges nyomatékra gondolsz akkor itt van egy kis szösszenet Antal Gábortól. Nem értette, hogy miért nincs a gyári ISO30-as főorsómon menesztő bevágás.
Hazament és számolgatott egy kicsit.

" Az ISO 30 as kúp az 7/24 es kúposságú

vagyis a csavar meghúzásából származó erő 2*24/7 = 6.85 szörös szétfeszítést produkál

AZ M12 es csavar megengedett meghúzási nyomatéka 90 Nm     Húzzuk meg a csavart 60Nm el

Az elméletileg kapott húzóerő    F = M*2*Pi / e   F =(60*6.28 / 1.75 )*1000 =215.000 N

A csavar nem golyósorsó sokkal rosszabb a hatásfoka a belső surlódások miatt  F kapott legyen 50.000 N ( hatásfok 23%)
 A kúpon ennek a 6.85 szöröse ébred vagyis F = 350.000 N       legyen a mű 0.05      Fsurlódő = 17500 N

A kúp átlagátmérője 20 mm ekkor a sugár 10 mm   Vagyis a kapott nyomaték M = 175 Nm

Forgassuk 3000 el a főorsót ekkor az omega = 314 1/s     175*314= 54.9 kW motor tudná a nyomatékot produkálni

Innentől azt sem értem hogy minek gyártják körömmel a behúzókat
"

jani300

Miért van köröm ...
Használják hagyományos gépeken is ezt a kúpot , kisebb fordulatokkal , nyomatékváltóval .
Szerszámtörés , ütközés  előfordulhat, tehetetlen tömeg nem áll meg hirtelen .
Talán valami hasonló okból tervezték eredetileg , körömmel a befogót .
De én nem tudom , csak gondolom ...

vadember

Szerintem pedig a szerszám pozicionálását szolgálja. Hiszen vannak olyan feladatok amikor a szerszám élének mindig egy meghatározott pozícióban kell elérnie a munkadarabot pl. menetvágás, vésés.

3smbkb69

Kevés gyakorlatom van forgácsolás terén,de  forgattam  már meg menetes rögzítésű szerszámot a főorsóban, vagy mert már eleve nem volt tökéletes a kúp zárása,vagy azért mert rosszul választottam meg a  forgácsolási paramétereket. (ami garantálja a rossz kúp zárást :) )
Az anyag mindig a kisebb ellenállás felé halad így a nagy feszítő erő a másik irányba kezd dolgozni,mert a csavar már nem tartja helyén a szerszámot... Ezt gondolom.

jani300

Te CNC ről írsz , én hagyományos gépet mondtam .
Hagyományos marógépre nem ,jók a példák , amiket felhoztál .Marótárcsát lehet közvetlenül a főorsóra is tenni , ott kellenek is a reteszek , de elkanyarodunk az eredeti témától .

ANTAL GÁBOR

Tamás dolgához :  ( minthogy az általam kiszámolt példát hozta fel ) . Az ő főorsója egy gyors fordulatú ( kis átmérőjű szerszámot alkalmazó) főorsó volt.  A példa szerint az átvihető nyomaték 175 Nm . Ha ezt egy hagyományos kis fordulatú ( áttételezett ) gépen alkalmaznánk akkor a kúp megfordulna . Pl  egy 4 kW os főorsónál n = 180 1 / min esetén már 212 Nm  képződik vagyis megfordul a kúp ( a hajtómű hatásfokát 100% nak feltételezve )

sanyi84

A legjobb műszakváltásomkor egy 180 as tárcsamaró törte le a menesztőket egy sk 40 es főorsóról. Kell az : ) . A mostani gépemen is kopott már a menesztő. A szerszámcsere és a nyomaték miatt kell. Elvek elvek de a behúzógombás orsók húzási nyomatéka állítható . Amúgy a forgács is tud galibát okozni.

vjanos

Köszi, tanulságos.

De itt nincs csavar meg behúzó gomba a kis kúpokon [#nemtudom]
Lent lesz a turpisság, jó lenne róla látni egy rajzot...

ywathzay

Nincs ebben turpisság, látszik hogy hobby gép, Nagy fordulat, kis fogásmélység, fában. Szerintem ennyi.

vjanos

De mitől nem esik ki a kúp?