Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

tekes

Felteszem, Te nem földmérő vagy! :)

Azért elolvasni -szótárral- sikerült, igaz, ráment egy óra!

Vetesi75

MG-ben van, de a közönséges halandó által értelmezhetetlen kódot generál. A másik probléma vele, hogy túl sok a kötöttség. Egyébként egy jól belakott gépen nem kell túl sokat pötyögni a billentyűzeten, mert a már meglévő programokból sok minden összeollózható. A koordinátákat, meg a technológiát más eljárás esetén is be kell vinni.
Egyedizésnél vagy első darabnál rendszeresen előfordul, hogy csak a hangból és a képernyőn futó kódsorozatról tudjuk mi történik a megmunkálótérben. Ha ez a lehetőség is elvész számunkra, akkor már mi is feleslegesek leszünk. A zöld gombot bárki meg tudja nyomni... (Tudom, hogy nem így kellene működnie a dolognak, de mi csak azzal tudunk dolgozni, ami rendelkezésünkre áll. Nincs CAM, így gépen kívüli teszt sincs.)

sarktibsi

YT videózás közben kiírtak egy általános számot , miszerint az acélok esetében minden egyes hőfok esetében 0.000012  milliméterrel tágul.

Tehát ha 400 fokra melegítem (a lézeresem ennyit tud) akkor 0.0048 millimétert fog tágulni?

És mi van akkor ha fagyasztóba teszem -20 fok , akkor meg 0.00024 millit fog zsugorodni? Vagy a hűtéskor más szorzószámot kell alkalmazni?

TBS-TEAM

József

tekes

Akkor ide, mert ötletnek kicsit erős lenne :)

Válasz erre: [#t20p9835#]

A gépről fotóm nincs, de itt egy a gyártó oldaláról, egészen pontosan így néz ki az enyém is. A meglévő gyári asztal olyan, mint a képen, azt szeretném cserélni.
A csere legfőbb oka, hogy a gép konstrukciójából adódóan a 300*300-as munkatér egyik széle egybeesik az asztal szélével, ezért ott nincs kényelmes mód a munkadarab rögzítésére, az új asztal 150mm-rel hosszabb lesz. Negyedik tengely is van, a jelen állapotban a munkatér felét elveszi a támasztócsúcs.
A másik fontos ok, hogy a jelenlegi asztal, ami két darab feles lipro profilból van kialakítva, nem jó. Ezeket a darabokat a gyárban síkbamarták, de nyilván nem a gépvázra szerelve. Jelenleg annyira nem egysíkúak, hogy középen csúnyán billegnek a munkadarabok. Az előző szempont miatt nem hézagolással javítom a jelen állapotot, de az világos, hogy az új asztal és a főorsó merőlegesre állítása nem kis munka lesz.
Harmadrészt az új asztal szélesebb is lesz, de ennek nincs túl sok jelentősége, jelenleg kétoldalt acél takarólemezek vannak.

Az egész variálásra az bátorított fel, hogy sok hasonló kategóriájú gépnek bútorlap asztala van, sőt konkrétan ezt is kérhettem volna a gyártótól bútorlappal. Azért választottam a profilos megoldást, mert kezdő amatőrként úgy éreztem, a hornyok segítségével könnybben boldogulok a munkadarab felfogás számomra kihívást jelentő feladatával, mint egy furatraszter segítségével.

Az összeragasztott profilokról este csinálok egy képet, bár azon nemigen van látnivaló.

Vetesi75

Szerintem felejtsd el ezt a síkba marás dolgot. A hasonló profilok, üreges szálak, zártszelvények a gyártásból maradt belső feszültség és a keresztmetszet változás összedolgozása révén nagyon csúnyán el tudnak görbülni.

tekes

Ez azt jelenti, hogy kis terhelés hatására is folyamatosan mozognak? Mennyit?

Éppen ezért gondoltam csak a padok kis részét eltávolítani, hogy ne okozzon nagy szerkezeti változást az anyagban.

Nekem bőven elég lenne, ha a 900*450-es asztal méretében 1-2 tizedet nem haladna meg a legnagyobb különbség. Akkor a tényleges 300*300-as munkatérben bőven egytized alatt maradna...

Hogyan, miből lehet ilyen kis gépre jó asztalt készíteni?

tekes

Itt van még néhány kép a gépről és az összeragasztott profilokról.

ywathzay

Egy lv15 alumínium tábla ekkora méretben, furatokkal, menetekkel ellátva tökéletes lehet.

tekes

Ha nem válik be a profil, megfontolom. Szívesebben használnám a hornyos megoldást, mint a furatrasztert.

g0jc0w8zy

Csak egy példa:

Az én gépemen egy 30mm vastag 700x700mm-es Festo t-nútos asztal van, úgy hogy a benne lévő üregek ki vannak töltve epoxy betonnal.

Viszont ekkora méretben sajnos ez mondhatni "tömör" anyag is deformálódik. Rendszeresen újra kell síkolnom.

tekes

Elszomorító!

Hol síkoltatod újra?
Mennyit kell alkalmanként faragni belőle?

g0jc0w8zy

Magával a géppel marom síkba a felületet.

Hiába van a gép keret 80x80-as vastag falú profilból, középen telepakolva merevítéssel derékszögekkel és az asztallal egybemerevítve, egyszerűen hosszú távon nem marad pontos ekkora méretben.
Egy ütközés el tudja mozgatni az alkatrészeket.

Persze itt század mm-ekről, max tizedekről van szó.

Nem véletlenül vannak a nagyobb méretű portálos gyári gépek gránit / polimer gránit vázon.

tekes

Magával a géppel? Nálam az asztal jóval nagyobb, mint a gép mozgástartománya...

g0jc0w8zy

Természetesen nem tudom a géppel síkba marni a teljes felületet, de nekem nem is szükséges.

Hossz irányban át tudom marni a 700 mm-t így elfér hosszabb anyag, de főleg vákuum asztalt használok a T nútos asztalra fogatva így ki van emelve a síkból és nagyobb méretű akár szélesebb alapanyag is elfér.

De ez nagyon ritka, hogy kell.