Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Alga76

A hajtó mindenképp.  ( Kicsi házi szalagcsiszolónál azt munkáltam domborúra.)
Melyiken dobja le?

ywathzay

Elég ha a kicsi domború, nekem excenter présen 70/500 az arány és csak a kicsi a domború.

Vetesi75

Nálam a BN102-őn a motoron domború és peremes is. Felül is domború de a peremre már nem emlékszem. (Ha lehet most nem bontanám ki, mert légiforgalmi kell a megközelítéséhez.)

svejk

Köszönöm mindenkinek, itt is a kcsi lehetett a domború mert a nagyon alig látszik kopásnyom.

Szalai György

Igy számol az új haverom, ChatGPT.

A laposszíjtárcsa domborulatának (vagyis a középső kiemelkedés, az ún. "H" értéke) főként az alábbi tényezőktől függ:
Tárcsa átmérője (D) – A nagyobb átmérőjű tárcsák esetén nagyobb domborulat szükséges, hogy a szíj megfelelően középre álljon.
Szíj szélessége (b) – Szélesebb szíjaknál nagyobb H érték kell, hogy elkerüljük a szíj lesodródását.
Szíj anyaga és rugalmassága – A rugalmasabb anyagú szíjak jobban idomulnak a tárcsa felületéhez, így kisebb domborulat is elegendő lehet.
Üzemi sebesség (v) – Nagyobb sebességnél erősebb centrifugális hatás lép fel, ami befolyásolja a szíj futását és a szükséges domborulatot.
Terhelés és igénybevétel – Nagyobb terhelés esetén erősebb szíjhúzóerő lép fel, ami szintén hatással van a megfelelő domborulat értékére.
Általában a domborulat magasságát a következő empirikus összefüggéssel lehet meghatározni:

????≈D/200  és H≈????/100 (ahol D a tárcsa átmérője, b pedig a szíj szélessége)

Hajtókerék domborulata:
D=150mm, tehát: Hhajtott=D/200=0,75mm
b=50mm, tehát: Hhajtott=b/100=0,5mm
A nagyobb értéket vesszük figyelembe, így H=0.75mm.

Hajtott kerék domborulata:
D=50mm, tehát: Hhajtott=50/200=0,25mm
b=50mm, tehát Hhajtott=50/100=0,5mm
A nagyobb értéket vesszük figyelembe, így H=0,5mm

Fordulatszám hatása
A hajtókerék 2800 fordulat/perc sebességgel forog, ami viszonylag nagy sebességnek számít. Ilyenkor a centrifugális erő miatt kissé növelhető a domborulat, hogy biztosítsa a szíj stabil futását. Tapasztalati úton ilyenkor kb. 10–20%-kal lehet növelni a H értékét, így:
Hajtókerékre: kb. 0.8–0.9 mm
Hajtott kerékre: kb. 0.55–0.6 mm

Imádom.

svejk

Szabad tudni hogy miként tetted fel a kérdést a új haverodnak?

Szalai György

Első körben megpróbáltam gyári tárcsákra gyártói adatokat találni. Sikertelenül.
Beírtam a kép keresőbe, hogy flat belt pulleys convexity, kicsit okosabb lettem, hogy H betűvel jelölik, de az még mindig nem számszerű és nem mutatja meg az összefüggéseket.
ChatGPT-be beírtam, hogy mitől függ a laposszíj tárcsák H értéke. Jött a válasz.
Azután kiegészítettem az átmérőiddel, meg amit hozzá gondoltam a felhasználás alapján.
És megkaptam a nekem tetsző válaszokat, úgy gondolom ez már használható.
De a kérdésed haszna számomra, hogy valamelyest már látom az összefüggéseket.
Csak össze kéne hasonlítani a gyári szíjtárcsák katalógus adataival. Azt nem találtam.

svejk

Köszönöm!

Én még nem szántam rá magam erre az új cimborára.

ywathzay

Ezen vannak kisebb méretre vonatkozó adatok.

sarktibsi

Köszönjük szépen , szerintem hasznos információkat tartalmaz.

Hamarosan csinálnom kell 2db lapos szíjtárcsát nekem is.[#vigyor2]

ab

Sasovits oldaláról linkelem. Biztosan hasznos másnak is.

Ez direkt link a pdf-hez: http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/gepelemek/szijtarcsak.pdf

Ez pedig egy átfogó irodalmi gyűjtemény linkje: http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/irodalom.htm
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

tekes

Mire való ezen a szerszámon a két fekvő kés?

2f428kduf

Segítsetek egy vénembernek.
Egy félhullámú tápegység IGBT-inek meghajtását gondoltam optocsatolóval meghajtani. Ehez 2x20V-os táp kellett. Ezt, a segédtáp 17V-os DCvel akartam megoldani: UC3845-el, ami 44KHz-el ketyeg, meghajt egy  IRF3205-t, az egy ferrit-trafót, 2 szigetelt 23V-os szekunderrel. A primért egy gyors diódával, 24V-os zénerrel akartam csillapítani.. A rendszer működött is, de a diódapáros, és a mosfet nagyon melegedett, a szekuder jó volt. Az egész 200 mA-t vett fel 17V ról. Ezert lepett meg az erős melegedés, pedig hűtőt is szereltem rá utólag. Ki vettem a trafót, helyére egy ellenállást, 20 ohmost, a fogyasztás 400 mA, de a tranzisztor hideg, annak ellenére, hogy a hűtőbordát levettem. A trafó induktiv löketeire gyanakszom, csak nem tudom it tehetek. Egy kis akkus oszcilloszkóppal nézve a primér tekercset: megjelent a 17 v-os négyszög jel, kicsit cifrázva, és vagy 40 V minusz.
Nincs ötletem, már arra gondoltam kinomban, hogy keresek 2 mobiltöltőt azzal  azzal oldom meg. A segítséget köszönöm
Ui: a segitség olyan legyen, hogy egy 81 éves vénember is megértse.

szabad paraszt

Nem lehet, hogy vagja az aljat, igy az allo keseknek konnyebb a dolguk es a vagaskep is tisztabb?. Ha jol latom akkor egy kicsit dontve is van, igy a forgacs felfele tavozik...

mex

Snubber megoldások

Ha a szekunder oldal nincs terhelve, akkor a magban tárolt energia a primer tekercsen keresztül fog felemésztődni, a fet zenerdiódája azért melegszik annyira.
Normál működés esetén is szükség van a snubber áramkörre, a megszakításkor létrejövő túlfeszültség csillapítására.Jó méretezés esetén a fet zener diódája nem nyit ki, a kondenzátor a diódán keresztül feltöltődve korlátozza a felszökő feszültség értékét, majd az ellenálláson keresztül kisül, hővé alakul.
Méretezésekor azt kell figyelembe venni, hogy a primer tekercs induktivitásával számolva a kapcsolás működési frekvenciájának a tízszerese legyen a kondenzátor+ tekercs rezonanciafrekvenciája.
A képen a B ábra szerinti kivitelt kellene próbálni.