Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Adott egy marógép, azon egy útmérő rendszer. Az útmérő ilyesmi, csak regebbi :)
https://www.heidenhain.com/products/linear-encoders/sealed

Rászáradt olaj es kosz (mindnféle) boritja. Mivel lehetne ezt tisztára varázsolni?

onagy

Altur Multix. Autóápolási szaküzletekben megvehető. Műanyagot, gumit és alumíniumot sem támad, elég letörölni, öblíteni sem kell.
Évek óta használom gépek, műszerek tisztítására.
O.

szabad paraszt

Köszönöm. Említetted, hogy műszerek tisztítására is használod. Ez akkor nem vízbázisú és elektronikán is alkalmazható?

tekes

Igen, ez volt az egyik gondolatom, csak furcsa a szög.
A másik az hogy esetleg nem vág, csak felszívja a szálakat, hogy a szokásos helyzetű kés szebben vágjon.
(A harmadik az, hogy tartalék :)

onagy

Vízbázisúnak is hívhatjuk, némileg bázikus kémhatású. Elektronikát/nyákot azért nem mosnék vele, de műszert kívülről azért még lehet. Elég jó zsíroldó-emulzióképző, nem büdös és hatékony. Mellesleg ismerem a helyi forgalmazót és tudom, hogy az összes környékbeli autónepper ezzel varázsolja újjá a nyugdíjas állatorvosok autóit mielőtt túladnak rajta. Alu présöntvény alkatrészeket gyönyörű csillogó ezüstté változtat, nálam ez volt az egyik szempont amikor ötvenötödik csodaszer után megállapodtam.
O.

MoparMan

Van a fórumtársak közt aki szerszámkészítéssel foglalkozik?
Akár fröccsöntő akár flakon szarszámok.
Lenne pár kérdésem.

szabad paraszt

OK, koszonom szepen. Mindenkepp kiprobalom!

kgl

Nem jól gondoltad.
Nekem van ilyen vídia lapkás maróm 45 mm átmérővel.
Ez a marót síkmaróként lehet vásárolni pár helyen. Mivel elég nagy az átmérője, így nagyon hatékonyan lehet vele síkra hozni felületeket. Például faanyagot, de fémet is.
Két vidia lapka a tengelyirányba áll, 2 lapka pedig fekszik egy pici szögben megdöntve a tengely derékszögére. A fekvő pengék végzik a fő forgácsolást mivel egy hajszállal lejjebb van az élük mint a tengelyirányba álló lapkáknak. Ezt onnan is észre lehet venni, hogy ha sík felületre lerakod a marót akkor enyhén billeg a két fekvő késen.

Szerintem a  belinkelt képen megtévesztően van rajta az a fába mart nút. Habár nútmarásra is alkalmas ez a maró, mert oldalirányú mozgásnál elsődlegesen a tengelyirányú kések fognak dolgozni, de ahhoz, hogy be tudjon felülről marni a felületbe ehhez kell a fekvő kések. Így gyakorlatilag ez a maró egy két feladatra alkalmas. mint a legtöbb fenékmaró.
Az enyém még brutálisan éles, mert még nem használtam, és fába   használva sokáig éles is marad. A lapkák 90 fokkal elforgathatók a mellékelt kulccsal mivel 4 éle van minden lapkának.
Én innen vásároltam.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Az a két fekvő lapka mint a forstner fúró teszi lehetővé, hogy felülről beleengedd a marót a munkadarabba és akár nagyobb lyukat is tudj fúrni vele, majd oldalirányba elmozgatva kezd a  tengelyirányú lapka dolgozni.

svejk

S mi forgácsolja a középső kb. 20 mm átmérőt ha csak Z-ben megy le?

D.Laci

Semmi! Nem arra való.
Ez fához nut maró. A fekvő lapkák "elővágó" szerepük van.
Így az oldalsó lapkáknak már csak egy oldalt kel forgácsolni, nem "gyűrődik" a forgács mert nem két síkon forgácsol egyidőben. De bármire használható :)

svejk

Robsy1

A két fekvő kés alakítja ki az alsó síkot forgácsoláskor, a másik kettő pedig a Z fogásmélységű oldal felületet forgácsolja ki (horonymarásnál a végén két oldal felület keletkezik) az előtolásnak megfelelően.
Ennél a marófej kialakításnál így mindig csak 1 lapkaél/lapka dolgozik megnövelve így az éltartamot, és a fához szükséges homlokszög és hátszög is így biztosítható a legjobban.
Ezzel a maróval Z irányba anyagban nem lehet marni (talán max. pár tized mm-t, mert utána felütközik a központi homlok felületén a maró, ahol nincs forgácsolás.
Azaz a Z irányú fogásmélységet levegőben kell beállítani, és utána csak XY síkban használható.

Azt a sok sületlenséget, szakmaiatlanságot pedig felejtsed el, amiket itt már főleg egy fórumtársunk összehordott.

tekes

Köszönöm szépen mindenkinek a magyarázatot. Így már érteni vélem a működést! Ha jobban megnézem, tényleg hasonlítanak a szögek a klasszikus fa gyaluláshoz, csak nekem tűnt furcsának az elrendezés.

kgl

Csak kíváncsiságból megmértem a marómon a középrész és a kés kiállás távolságát. Kerek 2 mm. Tehát 2 mm mélyen be tud hatolni az anyagba mielött felütközik a közepe ami meg elkezdi égetni a fát. Utána mehet oldalirányba és már le is marja amire felütközött. Ezért lehet vele függőlegesen is behatolni az anyagba síkmaráshoz. Szóval nem sületlenség. 2 mm fogás fánál nem lehetettlen.

Ha oldalról halad be az anyagba akkor meg nincs akadály elötte, mert a középrész fizikailag nem tud felütközni sehova a kések kiállása miatt.