Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

tekes

Egyébként mi a szerepe a centrumélnek,  ha az ilyen marókat is csak rámpásan sűllyesztjük?

Robsy1

A maró átmérője, dolgozó rész hossza, élek száma, élszögek, forgács tér kialakítástól is függ az, hogy egy centrum éles szerszámmal tudsz-e csak Z-ben fogást venni telibe, és mekkorát.

Azt se szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a központban nulla a forgácsolási sebesség, bármennyivel is pörgetjük a marót, tehát itt minden maró nyom, és nem forgácsol. Keményebb anyagoknál (acél) ez is erősen behatároló tényező.

Ezen fő paraméterek megválasztásával, átgondolásásval tudunk csak optimális marást végezni a CNC gépünkkel.

sarktibsi

Én általában a lehető legrövidebb  marókat használok,  kicsi a kihajlás veszélye , ha van VHM maró az még jobb. A lényeg az , hogy a maró névleges mérete mínuszos legyen 0.02-0.03-0.04
Volt rá példa amikor az ujjmarót meg kellett köszörülni egy palást köszörűn mert alapból többet forgácsolt ki , ennek több oka is van (patronhiba , befogó hiba , géphiba)

A fent leírtak főleg hagyományos marógépekre érvényes , CNC  esetén körbe kell simítani a hornyot ahogy te is írod , ebben az eseteben lehet a szerszám sokkal kisebb is.

jani300

Milyen az a centruméles fémmaró ?  Nem találtam képet .

És hát itt ezt meg is lehet kérdezni , jó topikban vagyok :)

Robsy1

A hosszlyukmarók "centrum élesek".

sarktibsi

Szerintem ez, de ha mégse majd itt leírják.

Vetesi75

Lásd ábra! A marót küldjük E oldalirányú és -Z tengelyirányú előtolással rámpán. A centrumél nélküli maró esetében a haladási iránnyal ellentétes oldalon levő él belső sarka az A pontban csak túrja az anyagot és abból is jelentős mennyiséget, mert ott nincs az előtolás irányához passzoló hátszöge. Központi éllel az elmaszatolandó l csap átmérője és magassága leredukálható egy fordulatnyi előtolásnak megfelelő értékre.
A másik képen egy háromélű, aminél jól látszik, hogy az egyik homlokél hosszabb, az beér a forgástengelyig.

Vetesi75

Fotóztam egy központi él nélkülit is, nehogy az legyen a következő kérdés:

Robsy1

Ha ezzel a szerszám forgásiránnyal marsz, tuti a szerszámtörés, hiszen a szerszámok igen ritka esetben bal sodrásúak. Véletlenül rosszul rajzoltad.

Vetesi75

:) Köszönöm a helyesbítést!

Vetesi75

Lehet CAM-elni is, ha van hozzá minden, de az sem magától működik... Ettől azért sokkal bonyolultabb alakzatokat is meg szoktunk írni "kézből". Egy kilencfeles átmérőjű, négyélű VHM ujjmarót feltételezve Fanuc-ra kb. ennyi a kód:

jani300

Köszönöm urak !
Ebből a fajtából akad néhány marékkal nálam is .
Hát jóvan na . Centrum élről még nem is hallottam .

jani300

Ja ... Hogy el van tolva a központ !
Elsőre fel sem tűnt !
Rafinált ! :)
Ilyet szerintem még nem láttam ,vagy csak fel sem tűnt .

ywathzay

Fanuc-ban nincsenek erre beépített modulok?

tekes

Köszönöm!
Ha jól értem, a közonti éllel rendelkező maró "ugyanazt tudja", mint az anélküli, csak jobban.

Ezek szerint központi éles ujjmarót sem célszerű "fúrásra" használni, helyesebb a furatnál kisebb átmérőjűt választani, és spirálisan mélyíteni. Még jobb eljárás ugyanezt először valamivel kisebb átmérőre, majd finiselni.
Jó megoldás lehet furatkészítésre előfúrni jóval kisebb csigafúróval, aztán egy menetben a furat átmérőjével megegyező ujjmarót használni?