Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

tekes

Sziasztok!

Milyen módszerrel célszerű élletörést, lekerekítést készíteni?

A környezet 3 tengelyes léptetőmotoros gép, Mach3 vezérléssel, FreeCad tervezőszoftver a CAD/CAM-hez is.

Két esetre vagyok kíváncsi. XY síkú vonalakhoz célszerűnek látszik kúpos vagy íves szerszámot használni. Ehhez nem definiálnám a szerszámot a szoftverben, csak az átmérő és a magasság beállítása után "mennék egy kört". Ehhez a munkadarab élkialakítását nem is kell megtervezni.

A másik, a térbeli határolóvonalak, ferdék, vagy térgörbék esete. Ilyenkor rendesen megrajzolom a kívánt élkialakítást, és egy sima ujjmaró megy rajta századonként egy kört?
(Ugyanez a kérdés akkor is felmerül, ha szép síma ferde felületet szeretnék kialakítani.)

Mit javasoltok egy kezdőnek?

ywathzay

Második esetben gömbvégűvel kell simítani.

tekes

Köszönöm, kipróbálom!

t62d6ha2b

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm a hozzászólásokat - sajnos én is úgy látom, nem egyszerű a megvalósítás. Ha lesz megoldás, itt közzéteszem.

g0jc0w8zy

Ötleteket kérnék hogyan tudnám a képeken látható bolygóműves hajtás behajtó fogaskerékét leszedni a szervo tengelyéről. Hernyókat kivéve nem jön le. Volt benne egy furat, illesztő stiftnek gondoltam, de ellen oldalról megfúrva nem volt benne semmi.

Nagyon nem akarom feszegetni, nehogy megsérüljön az enkóder.

Talán ragasztva lenne?

A motor illetve a fogaskerék is éppen kellene, hogy maradjon.

Ha van valakinek ötlete szívesen veszem.

designr

Szia István.
Véletlenül épp van egy ilyen az asztalomon.
Én motor nélkül kaptam.
A behajtó tengelyen egy hernyócsavar a retesz tetejéj, kettő pedig 90 fokkal arrébb oldalról fogja.
A furat nekem is ott van.
Szerintem , mivel a furat pont a tengely végéhez esik, azt a leszedés segítésére csinálták.
Motort ne szedf szét csak végszükségben.
Csavarok kicsavarva.
Wd40 megáztat.
A segéd furaton egy kemély kiütővel vagy stiftel megfeszít.
A hegyét meg kell köszörülni hogy a motor tengelyt kifelé tolja.
Ha nem megy akkor ugyanez de óvatosan megmelegítve a fogaskereket.
Általában a hernyó vége megnyomja a tengelyt és akad.

designr

Ha nagyon szoros és semmiképp nem mozdul .
Készítessz egy lemezből 2 befogópofát ami bemegy a pajzs és a fogaskerék közé.
Satuban összenyomod és 2 lapos csavarhúzóval ellentétes irányból feszítve letolod.
Így nem mozdul a tengely.

sarktibsi

A melegítést én nagyon meggondolnám , a legtöbb ragasztó csak 150 fok fölött olvad ki. Inkább esztergálnék egy lehúzó tárcsát amibe legalább 4 db tőcsavar van , a tőcsavarok fokozatos tekerésével le kell jönnie még ha ragasztva van is.

hostya

Sziasztok.

A frekiváltós topikba is leírtam, beírom ide is hátha innen is kapok segítséget.
===============

Adva van egy OMRON Jx-AB004-EF tipusu Fváltó. -1/3f 230V-
Az a gondom vele hogy nem tudom megváltoztatni a gyári beállításokat, ez alól kivétel a fel-le futási idő, ill. a frekvenciát engedi változtatni, de azt is csak 0..50Hz tartományban.. (0..400Hz helyett)

Az előlapon a RUN és a Fr állító poti nem működik, (a led-jük sem világít) a STOP viszont igen..

Úgy sikerült elindítanom vele egy motort, hogy a terminálra(sorkapocs) bekötöttem egy kapcsolót, meg egy 2k-s potmétert, így már működik mindkét irányba, és a potival is lehet a f.számot változtatni 0..50Hz között, csakhogy ez nekem kevés. (300Hz kellene 160V-os kimenettel egy PERSKE motorhoz)

Néhány Yaskawa-t már sikerült felprogramoznom de ez a kis fekete OMRON most kifogott rajtam..[#rinya]

A Yaskawa-nál van olyan paraméter amivel be lehet állítani a hozzáférési szintet (A1-01..2 teljes hozzáférés).
Ennél a vacaknál nincs ilyen paraméter, de gondolom ennél is be lehet állítani valahogy a teljes hozzáférést, hogy meg tudjam változtatni a jelenleg "bebetonozott" gyári beállításokat..! de nem tudom hogy hogyan.?? [#conf]

Ráadásul a paraméter listában nem is találtam olyan paramétert ahol a kimeneti feszültséget lehet(ne) beállítani. (160V)

Ha valaki tudja megoldást kérem segítsen..

g0jc0w8zy

Köszönöm a tippeket!

Végül megfúrtam  átmenőre radiálisan 2 irányból 6mm-es csigafúróval a motor tengelyvég fölötti részen, majd kis anyát a motor tengely végre helyezve egy kúpos kiütőt beütve a furaton elindult lefele. Viszont 1mm lehúzása után látszik, hogy a motor tengelye le van esztergálva gyárilag 7mm-re 8-ról.

Így marad a Yaskawa motor.

(Cserélni akartam volna, egy másik gyártmányú motorra, hogy csak egy féle szervó típus legyen a gépben)

Victorious

Sziasztok,

Segítsetek kérlek PLC kérdésben.
Vettem kicsi1990 kollégától egy kis SR2 121BD PLC-t.
Látszólag szépen működik, de Létradiagram helyett Funkcióblokk diagram módban van, és sehogy sem tudom így ezt sem megváltoztatni, és így paraméterezni, mert a manual szerint a nyomógombokkal csak Létradiagram programozás lehetséges...

Programozó kábelem sajnos nincs hozzá, próbáltam kábelt készíteni, de nem tud kapcsolódni a zelio a PLC-het.

Van erre a problémára ötletetek?

Előre is köszi!!!

András

Révész Richárd

Programozás elején kell kiválasztani, hogy milyen nyelven programozod.
Törölni kell a programot és utána kiválasztható a létra programozás

Révész Richárd

Victorious

Szia,
Igen az stimm, hogy programozás elején kell kiválasztani, csak nincs a menüben program törlés lehetőség.
(pedig STOP módra állítottam, tehát nem fut a program)
Úgy látom, hogy Funkcióblokk diagram módban a törlésre nincs lehetőség, csak szoftverből.
Köszi a manual-t én is kerestem ebben a megoldást, de eddig még nem találtam.
Ha van ötleted hogyan töröljem a jelenleg rajta lévő programot, annak nagyon örülnék.

Victorious

A 15. oldalon én azt látom, hogy a manual szerint csak LD (létra diagramm) módban van lehetőség programot törölni.
Ez valóban igaz lehet? Nem is értem ezt a gyártó részéről...
Így akkor ez ördögi kör.