Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

7yuwiauee

TBS-TEAM

József

lari

Kis segítséget kérnék.
Hogyan oldható meg uccnc, vagy linuxcnc-ben, hogy egy külső impulzus hatására y tengely egy megadott pozíciót lépjen ciklikusan.
Ez egy véső ciklus lenne. A véső fejet egy aszinkron motor mozgatja frekiváltóval. A véső fejen lenne egy felső holtpont jeladó. felső holtpontnál kellene mindig új fogást venni az y tengelynek és felső holtpontban kellene befejezni is a műveletet. Ez g kódból kivitelezhető?

Robsy1

Nekem erre a "varrógép"-szerű szinkron vezérlésre van saját fejlesztésem Robsy G kódos verzióban.
Neked egy ilyesmi Robsy szinkron vezérlés megoldás kellene.

Biztos meg lehet ezt csinálni más vezérlőkre is egy kis célgép fejlesztési munkával.

KoLa

A Linuxcnc-n a jeladót index jelre bekötném és a g33 y0.05 k100 , nagy menetemelkedést írtam hogy minél hamarabb lépje meg azt a 0.05 mm-t, így minden felső holtpontra lép egyet.
Szerintem működne.

o100 repeat[100]

g33 y0.03 k300

o100 endrepeat

KoLa

Az még kérdés hogy az eredeti indexjel helyére hogyan tudsz gyorsan csatlakozni a számítógépen ezzel a másikkal!

KoLa

Ezt még nem láttam, nagyon jó![#eljen]

lari

Szia Tibor!

Érdekes szerkezet, de én elsősorban a már meglévő rendszerben gondolkodom.
Ez az általad fejlesztett konkrét megoldás számítógép alapon működik, vagy mikrovezérlő, esetleg PLC az alapja?

lari

Szia Lajos!

Ez jó ötlet, kérdés, hogy ha az index jelre bekötök egy induktív jeladót, 100 réses helyett egy réses tárcsával, akkor működne-e a rendszer?

Robsy1

Ez a fajta Robsy szinron vezérlésem Dos alapon LPT portos PC-vel működik pl. manapság pár ezer forint értékű P4 konfiguráción.

Gondolom ez egy célgép lenne, ami szériában pl. valamilyen alkatrészbe egy retesz hornyot vésne.

Amit még meg kell oldanod, hogy a vésőfej a felső holtpont környezetében legyen megállítható/indítható egy speciális G kóddal.
A vésőfejed gondolom valami lassító áttétellel hajtott forgattyús hajtómű. Mekkor a lökethossz?

KoLa ötlete nem egészen világos nekem, van bennem pár kérdőjel a megvalósíthatóságot illetően.

lari

Igen, reteszhorony a cél.
A vésőfej egy kulisszahimbás hajtómű, mint általában a vésőfejek.
A lökethossz állítható max 120mm
Kola ötlete (szerintem) az eszterga főorsó szinkronhoz köthető linuxcncvel. Főorsó jeladót kellene a vésőfej jeladónak felrakni, és azt kellene a tengelymozgással összeszinkronizálni a g33 kóddal.

Robsy1

Értem én a menetkészítési szinkront, csak ez egy kulisszás hajtómőves dolog kacifántos aszimetrikus út/sebesség viszonyokkal. Ha az A, B, Z jeleket össze tudjátok hangolni ezen nem lineáris jel viszonyokkal, akkor működőképes lehet Linux CNC-vel is. Sok sikert hozzá, ha mégse jön össze majd visszatérünk rá, miben tudok neked segíteni.

lari

Rendben van, még úgyis csak gondolati szinten van a dolog, ha esetleg úgy alakul akkor kereslek. Köszönöm!

Vetesi75

Ötletként - idézet a kézikönyvből: "Az M66 várakozás bemenetre parancs megállítja a program futását, amíg a
kiválasztott bemeneten az elvárt bemenet meg nem történik. "

Arany János

Sziasztok!
Szeretném kicserélni az NVEM-V2 kárttyán található sorkapcsok egyikét, de nem sikerült beazonosítanom!
A rajta található feliratok sajna nem segítettek!
Ha jól sikerült leolvasnom:
HR ELEC
HR1281
-3,81
Mivel sorolva vannak, nem elég csak egyszerűen másikat beforrasztani, passzolni is kellene a többihez.
Tudja esetleg valaki, hogy milyen kellene bele?