Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

7yuwiauee

Van némi fejlemény az ügyben.
Ma kiderült, hogy az Y tengely vezérlőjén van egy kapcsoló sor, amiről idáig azt hittem, hogy teljesen minden ki van kapcsolva, mint gyári alapbeállítás.
Kiderült, hogy kapásból az SW9-SW10 kapcsoló OFF állásban egy funkciót bekapcsolt, ami bekavart a mozgásba.
Ezt teljesen kikapcsoltam, majd az történt, hogy most nem a vágott betűk (pl. A és W) bal szárai lettek dupla vastagok, hanem a jobb oldaliak.

Próbálkoztam ennek a 2 kapcsolónak a beállításaival, és a 12 ms állásban már egész egyenletes lett a betű szélessége, viszont a hullámosodás változatlan kb.
Vágtam 100 mm-es köröket ezzel a beállítással, és 100 mm/s-nél a kör egyik átlója jó, a másikban van 0,7mm. 300-as sebességnél szintén az egyik átló jó, a másikban 0,9mm van.

Próbaképp kicseréltem a Y vezérlőjét a Z tengelyével (ami egy másik, egyszerűbb típus), és pontosan ugyan az az eredmény lett, mint az eredeti vezérlő ,,kikapcsolt" beállításával.
Az A és W betű jobb szárai lettek dupla vastagok.

Viszont kíváncsiságból a meghajtó 940 mm-es tengely jobb oldali kerekét kiékeltem, majd a bal oldalon lévő motor 20 fogas szíjtárcsáját két újjal megszorítottam, majd jó pár millimétert tudtam csavargatni rajta úgy (különösebb erőkifejtés nélkül), hogy a jobb oldal meg sem moccant. Tehát sajnos nem úszom meg a dupla motort.

Ennek alapján szerintetek megoldható egy meghajtóval a két motor vezérlése?

A lépésvesztéses tesztet egyelőre még nem tudtam megcsinálni, de amíg ilyen hibák vannak mechanikailag, szerintem ráérek vele.

gsz03b27r

Az első és fő problémát kell megoldani:
Megnéztem újra az első videót.
Az összekötő tengelyen lévő bordáskerekek rögzítése nem megfelelő, sima csavarokkal és egy kis lapolással nem lehet szilárd kötést biztosítani.
Retesz kötést kell kialakítanod+hernyocsavaros rögzítés az a legolcsób megoldás, vagy zsugorkötés (A hasított patronnal ellátott szorító a súrlódó erő segítségével mindkét alkatrészfelületére feszülve viszi át a megkívánt nyomatékot.) ez jóval drágább és ilyen kis átmérőben már nem igazán elérhető.
Nem kell két motor.
Ha megvan a fix kötés akkor a gyorsulást kell beállítani ahogy írtam elözőekben.

A hullámosság a léptető felbontásából adódik.
Még mindig a kérdés mennyi impulzust tud kiadni a vezérlő?
Ez kideríthető ha a motorvezérlők felbontását növeled.
Minnél nagyobb a léptető felbontás annál kisebb a hullámosság.
6400-ra majd 12800-ra. Amikor már a vezérlő nem képes annyi
impulzust kiadni, hogy elérje a maximális mostani sebességet.
akkor elérted vagy túlépted a felső határt.

Az SW9-10 kapcsoló S gyorsulási lassulási görbét állít be ezt csak tesztekkel lehet kideríteni itt alkalmazható-e ez a funkció.

vg8t6er64

"A hullámosság a léptető felbontásából adódik."

Ez tévedés. Innentől kezdve kár volt még ehhez litániát írnod, elég lett volna kiszámolnod az általa használt 1600 vagy 3200 step/motorfordulathoz tartozó Y lineáris elmozdulást, ami ilyen CNC alkalmazáshoz elegendő.
Ráaádásul ott is tévedésben vagy, hogy azt hiszed, hogy egy léptetőmotor a gyakorlatban egyenletesen meg is lépi a nagyobb step/fordulat szögeket.

Itt súlyosabb és bonyolultabb hajtáslánc kinematikai, lengéstani, rezonancia jelenségekről van szó, ami persze javítható, ha szakszerűen nyúlunk a témához.

xe44memnh

"A kapott értéket oszd el 0,8-al"

Ez így szerintem nem helyes.

gsz03b27r

A léptetőmotor olyan amilyen,a lépéseknél előre hátra billeg, vagy tud valaki élni vele vagy nem.
Ne engem gyözködj old meg a problémát, ha meg nem tudod
vagy nem akarod, akkor meg csak olvassgass.

gsz03b27r

Hogy mi helyes mi nem, ez jó kérdés.
Lehet sokat számolgatni, sok időt elb..ni, törpülni stb...
Én az elmúlt évtizedekben így állítottam be az
épített gépeket és a tapasztalatom, ha elkezd hibázni akkor
mechanikai gond van, és csak meg kell keresni
a hibás alkatrészt.

xe44memnh

Tehát ha jól értem a következő csinálod:
Addig emelés a gyorsítást amíg lépést nem veszít pl.: 1000.
Ezt elosztod 0.8-al. az 1250.

Nem érzem reálisnak ezt a metódust...
Ha 1000 sok volt az 1250 miért lenne jó?

vg8t6er64

[#eljen]
Rá kell hagyni a téveszméit, hiszen neki az osztás vagy szorzás összekeverése se gond.

gsz03b27r

Igazad van elírtam a kapott érték 80% szoktam venni.[#eljen]

gsz03b27r

Most voltam egy hetet UK-ba.(Anglia)
Vezttem vagy 600mérföldet.
Az első egy órába a jobbkezemet is összekevertem a ballal
egy párszor, tudom nem vagyok tökéletes, de nem is akarok az lenni.[#eplus2]

xw705sph

Most akkor 3 napig torlod az ablakot, ha balra akarsz indexelni :)

gsz03b27r

Az M0-on hazafelé egy párszor lehuztam az ablakot sebességváltás helyett mire tudatosúlt nem ott van a váltó.

vg8t6er64

"Viszont kíváncsiságból a meghajtó 940 mm-es tengely jobb oldali kerekét kiékeltem, majd a bal oldalon lévő motor 20 fogas szíjtárcsáját két újjal megszorítottam, majd jó pár millimétert tudtam csavargatni rajta úgy (különösebb erőkifejtés nélkül), hogy a jobb oldal meg sem moccant. Tehát sajnos nem úszom meg a dupla motort."

Biztos hogy acélból van az a tengely?

A dupla motorra való áttérést ne kapkodd el, érdemes inkább vastagabb tengelyt alkalmaznod.
Ha pl. duplájára növeled az átmérőjét a méretezési képlet alapján 16-szor kisebb lesz a csavarodása a negyedik hatvány méretezési hatás miatt. [#heureka][#felkialtas][#conf]

7yuwiauee

Itt kérdeztem meg, hogy a kerekeket hogyan rögzítsem a tengelyre (52369-es hsz.), és ezt javasolták többen is, ezért így csináltam.
"Rendesen" ellapoltam két oldalról, majd lapos csavarok + menetrögzítő.
Nem hinném, hogy a kerekek mozognának a tengelyen, de este leellenőrzöm.

A vezérlőn a ,,Distance Per Pulse" értéket 1-ig tudom levinni, elméletben a 25600-as felbontásra kb. 1,17-es érték jön ki, este ezt is megnézem.

xw705sph

Vannak olyan fogasszij-tarcsa parosok, amiknek eleg nagy tud lenni a holtjateka.