Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Felületesen beleolvastam abba a Z irányú fogásvételbe .
Fémben , tengelyben zárt reteszhorony készítése ujj maróval .
Ott sem lehet lefele menni , de oldalirányban előtolva , mégis lehet lefele haladva ,fogást venni .
Az utolsó műveletnél kell visszamenni .egyenesre készíteni a feneket ,én legalábbis így gondolom .
De eszembe se jut vitázni :)

sarktibsi

Na az volt jó régen, a mai korszerű marókkal már szinte mindent lehet[#wilting]

Kinek van ara ideje , hogy minden reteszhoronynál előfurkáljon!

Csak megsugom neked én még a nagy fúróknak sem szoktam előfúrni. D50

jani300

De lenne egy kérdésem is .
40x40x2 mm es zártszelvény ívelés .
Peremes görgővel ellátott ívelőgépem nincsen .
De van elég brutál , hengerítőm .
Vajon peremes görgö nélkül eltorzul e  a zártszelvény egy enyhe ívelésnél ?
Bevallom lusta vagyok görgőt készíteni ,legalább a belső ívre .
De hát lepakolom a hengerítőt és elválik , csak elvi segítséget szeretnék kérni ,esetleg némi bíztatást :)
Kovácsolt jellegű nagykapu lenne a cél . szomszéd pukkasztás céljával :)
Van nagyobb falvastagságú zártszelvényem is ,de akkor meg dög nehéz lesz a kapuszárny .....
Most a terv , hogy a pántolt szélső zártszelvény lesz vastagabb falú , ott még kis erőkaron van a súly , és masszívabb is lesz a pántokat tartó oldal .

jani300

Hol írtam olyat hogy elő akarnám fúrni ? :)
Gép követelménye is van annak a korszerű ujjmarónak ?
És ?  Kiveszed a "lelkét az ötvenes fúrónak ?
50 es fúró , ott se mindegy milyen gépbe teszed bele ...
Ha egyáltalán belefér az orsó kúpjába ...
Lehet fogsz tudni egyszer újat mondani . Már azért is megéri hogy írsz :)[#integet2]

TBS-TEAM

Egy jó pár hetet foglalkoztam egy 3" NC csőhajlító új testreszabott vezérlés készítésével.
A tulaj főleg zárt szelvény hajtására és részben csövek hajtására használja.
Ahhoz, hogy ne roppanjon be a zártszelvény belső íve belső tüskét (Mandrel) kell használni.
Nem elég a perem.

József

jani300

Köszi ! De egészen enyhe ívre gondolok .
YTU videók szerint 3 db peremes görgővel megy .

jani300

[yt]mO5MeSC50OA[/yt]

Nem akarom leszólni , de valami ilyesmivel próbálnám ...
Egyelőre két enyhe ív kellene .
Egyértelmű hogy legalább egy pontosabb peremes görgő kellene a belső ívre .

TBS-TEAM

TESZT ÜZEM:
[yt]4QIBNLvIvbc[/yt]

Ezek a gépek R50-300 közötti íveket hajtanak.
Neked egy görbe vasdarab kell.[#eplus2][#eplus2][#eplus2]

József

jani300

Persze ,igen , jól látod . :)
Egy görgőt csinálok , csessze meg a fene :( Vettem anyagot is . Csak már utálom hogy lesekednek , a cél a "nix kukucs"  :)

ywathzay

Nem lesz semmi baja kisebb ívelésnél, de ha 3mm falvastagságú (ha bírja a hengerítő) még kevésbé akar megtörni.

ywathzay

Kis sugarú, nagymértékű ívelésnél. Ami egy kapu tetejére kellhet 4-5000mm rádiusz, annál nem kell rogyasztani.

jani300

Köszönöm !
Ez a jó válasz ! :)

Robsy1

Ezzel a maróval TELIBE Z irányba nem szabad dolgozni, mert veszélyes és ez a szerszám nem ilyen használatra lett kialakítva!
Mint írtad 2 mm után felütközik, ott már csak nyom, éget és nem forgácsol, CNC esetén még a mechanikát is túlerőltethetjük ütközéskor. Az a 2 mm-es megdöntés hátszög kialakítás miatt kell, és nem azért, hogy valaki ilyen kockázatos módon marjon vele, és kihasználja ezt a kis fogásvételi holttér lehetőséget.

A te favázas CNC géped egyébként is halovány gyenge merevségű, kár lenne totál tönkretenned ilyen kockázatos fogásvétellel.

Vetesi75

Centruméles marót azért sem szeretjük tengelyirányban süllyeszteni, mert ha azt hatékonyan szeretnénk, akkor minimum felcsavarja magára a forgácsot, de annak is megvan az esélye, hogy kihúzza magát a befogóból vagy/és felkapja magára a vasat.
Zárt reteszhoronynál alulméretes* maróval rámpán lemenni a  végpontig a teljes mélységre, párhuzamosan visszahúzni a másik végpontig, ezzel megvan a nagyolás. Kicsit vissza üresben a közepe felé**, aztán átmenettel fogásba/fogásból a kontúrt körbesimítani***.
* Egész-feles átmérő vagy ami már egyszer kétszer volt paláston is újraélezve.
**A végponton/közelében nem jó belépni simításba, mert a nagyolásból ottmaradt forgács csinálja a balhét.
***Muszáj körbesimítani, mert amíg mélységre +1..2 tized, addig szélességre (szoros illesztéshez) -1..2 század (pl.P9) a divatos tűrés, másrészt a szerszámkihajlás miatt alakhibás lenne (akár szerelhetetlen).

tekes

Huh, ez húzós, amatőrként nagyon érdekes!
Az "ipari" szoftverek ezt megtervezik maguktól, elég a szerszámkészletben definiálni a megfelelő marókat, kiválasztani az objektumot, megadni hogy nagyolás plusz símítás? Vagy külön-külön kell megadni a folyamatokat, ráhagyást, stb, figyelve még az eltérő belépési pontokra is?