Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bonyhádi

Üdv! Karos lemezolló késeit hogy éleznek? Vékonyítják az anyagot síkköszörűn és utána össze kell hézagolni őket az ollóra visszaszerelve? Köszönöm a segítséget.

Arany János

Sziasztok!
Bénázok a FreeCAD-del!
Szeretném egy "híd" két "lábát" összekötni, hogy együtt mozogjanak.
De sehogy sem boldogulok.
A lábak külön-külön "csuszkálnak", de együtt nem!
Vagy az együttmozgást máshogyan kell megoldani?
Ha felrakom a "hídat", akkor is csak azzal a lábbal mozog együtt, amelyikhez a joint köti. [#falbav]  [#falbav]  [#falbav]

Arany János

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 november 09, 16:38Sziasztok!
Bénázok a FreeCAD-del!
 [#falbav]  [#falbav]  [#falbav]

Sikerült megoldanom!!!
Van másik:
Egy "csapágyat" szeretnék ide-oda mozgatni egy "laposvas" élén, de az az átkozott nem akar irányba állni!
Minden tipusú joint-nál a csapágytengelyt igazítja a laposvas különböző részeihez!
Nem sikerül a külső felületét ráfektetni a kívánt síkra!
Nagyon kevés a magyar nyelvű oktatás!!!

kgl

Sziasztok

Tesztelem az egyik cnc programomat, amihez szükségem lenne különböző G kódra. A saját programom által készített G kódokkal szépen meg tudom jeleníteni azaz visszafejteni hogy mit is csinál az a g kód, de más szoftverek g kódjával is szeretném letesztelni.
Bármilyen kiterjesztésű g kód lehet.
Bármekkora g kódot örömmel vennék ha tudnátok küldeni emailban. gyozo.kiss@gmail.com címre. Lehet zip file-ba tömörítve is ha nagy a file mérete. Csak annyit kérek, hogy az emailba írjátok bele, hogy milyen szoftverrel készült a g kód.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

tsigu

Segítséget szeretnék kérni, Vectric Aspire - Inscape programban.
Letöltök / készítek egy rajzot, de nincsenek benne olyan kis szünetek a vonalban, ezért "kieseik" a falapból.
Szeretnék készíteni keresztfiamnak egy összerakható modellt, amit be is tudok csomagolni.
Ha az Aspire-ban megszakítom a vonalat, reklamál, hogy nem zárt hurok (nyilván, hiszen CNC progi elsőként), Inskcape-ben mentés után, ha betöltöm a Whisperer programba, eltűnik a pálya.
Nektek ez miként működi? Miként oldjátok meg?
Köszönöm segítségeteket!

remrendes

Idézetet írta: tsigu Dátum 2025 november 19, 20:30Segítséget szeretnék kérni, Vectric Aspire - Inscape programban.
Letöltök / készítek egy rajzot, de nincsenek benne olyan kis szünetek a vonalban, ezért "kieseik" a falapból.
Szeretnék készíteni keresztfiamnak egy összerakható modellt, amit be is tudok csomagolni.
Ha az Aspire-ban megszakítom a vonalat, reklamál, hogy nem zárt hurok (nyilván, hiszen CNC progi elsőként), Inskcape-ben mentés után, ha betöltöm a Whisperer programba, eltűnik a pálya.
Nektek ez miként működi? Miként oldjátok meg?
Köszönöm segítségeteket!

Talán ez a videó segít.

vadember

Altivar 11 frekiváltó beállításához kérnék segítséget. Nem tudom működésre bírni.
Egyetlen egyszer már elindult, felpörgött 30 Hz-ig néhány másodpercre, de azóta semmi. Potméterrel szeretném működtetni.
Kézikönyv

ACC =3
dEC =3
LSP =0
HSP =60
ItH =0.2
AIt =5U

(drC)
UnS =230
FrS =60
StA =20
FLG =20
UFr =50
nCr =0.7 ezt nem lehet lejjebb állítani
CLI = 1.5 ezt sem
nSL =5.0     60*(1-1650/1800) gondolom 4 pólusú a motor
SLP =100
COS = 70   ezt hasra írtam ,mert nincs róla adat

(FUN)
tCC főmenü ACt =2C
           tCt =LEL
rrS =LI2
PS2  LIA =no
     LIB =no

Itt jön két menüpont, ami nincs a kézikönyvben

tLS =0
PI  ezen belül
 PIF=no vagy AII-re lehet váltani

rSF =no
rP2 =no

Megint két ismeretlen menüpont
LC2 =no
nSt =no

StP =no
brA =no
Adc =no  (mi a fene ez "önműködő egyenáramú betáplálás" ?)
SFt
   ACt =LF
FLr =no
dO
  ACt=rFr

Atr =no
bFr =60
SCS =YES hogy mentse a beállításokat

(SUP)

rfr

Ell kellene indulnia a motornak ha a belső 15 Voltot összezárom az LI1 vagy LI2 kimenettel, de nem megy.
Mit állítok be rosszul a menüben?

szabad paraszt

Segitseget szeretnek kerni Omron Q2V-A4012-BAA frekivaloval kapcsolatban.
Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem latom a "PAr" menu alatt levo beallitasokat, csak a kovetkezoket A1-00, A1-01, A1-04 es semmi tobb.
Ezek is villognak es nem lehet a <> gombokkal navigalni, hogy masik parameterbe lephessek.
Ha bemegyek az A1-00-ba, akkor 2 nullat latok, ha bemegyek az A1-01-be akkor 4 nullat (ezeket itt nem is tudom atirni semmire), ha bemegyek az A1-04-be akkor is 4 nullat latok, ezeket at tudom allitani.

Nem talaltam a neten semmit. Gondoltam megkerdezem a chatgpt-t, az azt allitja, hogy zarolva a van a drive (lock) es oldjam fel az A1-01-ben, vagy A1-04-ben a beallitott jelszoval (kprobaltam a 2222-ot, 1111-et, de semmi). A1-03-at nem latom, hogy ujra inicializaljam.
chatgpt azt ajanlotta, hogy aramtalanitsam, nyomjam meg a fel/le/reset gombokat egyszerre, adjak ra aramot es akkor majd factory reset lesz, de semmi sem tortenik. Teljesen elvesztem az erdoben. Mit lehet ezzel kezdeni?

Arany János

Sziasztok!
Találkoztam egy videóval:
Engem pont az a része érdekelne, amit nemes egyszerűséggel átugrik!
Vagyis a ventillátort tápláló egyenfeszültség! (kb. 5:20-nál)
Elmagyarázná valaki, hogy ez hogyanműködik?
Van-e értelme megépíteni?
Mik a veszélyei?
Létre lehet-e hozni kisebb v. nagyobb feszültségre is?
Egy sima dc motort szeretnék meghajtani, de a burkolat alatt nincs annyi hely, hogy egy külön tápegység elférjen!
Vagy vegyek valamilyen nagyobbacska dugasztápot és reménykedjek, hogy elbírja a motort még terhelve is?
Ha ez utóbbi a javaslat, akkor milyet keressek?
12-24V közötti érdekelne!
Egy 12V 800mA-es táppal próbálkoztam, de kicsit meglepett!
Az indulás még rendben ment, de aztán felpörgött és visított mint a veszedelem!!!

Vetesi75

"sima DC motor" 
Feltételezem kommutátoros, kefés, aminek a zavarimpulzusai megviccelik a kapcsolóüzemű táp szabályzókörét.
Javaslom tégy egy próbát hagyományos, transzformátoros DC dugasztáppal is. (Az a jó nehéz fajta, mint egy negyed kisméretű tégla.)
A videón látott kütyüben (az alkatrészek számából ítélve) szerintem nem vitték túlzásba a bonyolultságot.
Egy soros R-C tagot követően a Graetz-híd keresztágában a ventillátorra, ill. azzal párhuzamosan egy elkóra és egy Zener-diódára tippelnék.
Veszélye: A hálózattól nincs galvanikusan leválasztva! A táplálandó, eredetileg törpefeszültségű berendezés (akksis?) szinte biztosan csak olyan szigeteléssel rendelkezik, amely nem életvédelmi funkcióra lett tervezve.

rakottkrumpli

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 december 17, 17:45Sziasztok!
Engem pont az a része érdekelne, amit nemes egyszerűséggel átugrik!
Vagyis a ventillátort tápláló egyenfeszültség! (kb. 5:20-nál)
Elmagyarázná valaki, hogy ez hogyanműködik?
Van-e értelme megépíteni?
Mik a veszélyei?
Létre lehet-e hozni kisebb v. nagyobb feszültségre is?
Egy sima dc motort szeretnék meghajtani, de a burkolat alatt nincs annyi hely, hogy egy külön tápegység elférjen!
Vagy vegyek valamilyen nagyobbacska dugasztápot és reménykedjek, hogy elbírja a motort még terhelve is?
Ha ez utóbbi a javaslat, akkor milyet keressek?
12-24V közötti érdekelne!
Egy 12V 800mA-es táppal próbálkoztam, de kicsit meglepett!
Az indulás még rendben ment, de aztán felpörgött és visított mint a veszedelem!!!

Üdv

Ez egy ősrégi kapcsolás. Nem annyira jó, mert később raktak a hiszterézis miatt R-C tagot.
Jó zavarszűrés kell, mert ha valami tüske megy a hálózaton, megugorhat a fesz pillanatra. Lehet a motorod nem örül neki. Ha van, mindenképp jobb a külső táp.

Rabb Ferenc

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 december 17, 17:45Sziasztok!

Kerüld az ilyen videókat! A rajz több elvi hibát tartalmaz és nem egyezik a darabbal sem. De ez a "szagértőt" nem zavarja...

Mennyi a DC motorod névleges feszültsége és árama (vagy teljesítmény felvétele)?

Arany János

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2025 december 18, 20:45Mennyi a DC motorod névleges feszültsége és árama (vagy teljesítmény felvétele)?

Elnézést kérek a késlekedésért!
A motoron a "JD 750" felirat olvasható.
12V-ról üresen 1,5A-t vesz fel.
Némi terhelés hatására (fogaskerék a tengely végén+fadarabka) a felvétel eléri a 2,8A-t.
Ha nem férne be az eredeti burkolat alá a "tápellátás", akkor egy 12V 3A-es dugasztápra gondoltam.
Elég lehet?
Mi történik egy kis túlterhelés esetén?

Rabb Ferenc

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 december 20, 11:24Elnézést kérek a késlekedésért!
A motoron a "JD 750" felirat olvasható.
12V-ról üresen 1,5A-t vesz fel.
Némi terhelés hatására (fogaskerék a tengely végén+fadarabka) a felvétel eléri a 2,8A-t.
Ha nem férne be az eredeti burkolat alá a "tápellátás", akkor egy 12V 3A-es dugasztápra gondoltam.
Elég lehet?
Mi történik egy kis túlterhelés esetén?

Ha nincs állandóan a teljes terheléssel üzemeltetve akkor elég a 3A-es táp. De ha biztosra akarsz menni az 5A-es külső hálózati dugasztáp is hasonló méretű, és azt biztosan nem terheli túl a motor. (amiről persze semmi biztos adat nincs... még a tervezett felhasználás módja sem)

Arany János

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2025 december 21, 08:44(amiről persze semmi biztos adat nincs... még a tervezett felhasználás módja sem)
A felhasználás módja: szakaszos üzem.
Egy régi, motorikusan halott (csúnya szó következik) cigitöltő életrekeltése lenne a cél!
Igaz, hogy csak "játékból"!
Én magam 15 éves korom óta "muzikális" beállítottságú vagyok.
És szigorúan márkahű!!! wave.gif  wave.gif  wave.gif