Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

A kapcsoló-üzemü tápok egy egyenirányítóval kezdenek, ennek - pontját összekötik az egyenáramú kimenet - pontjával egy nagy-feszültségü kondival. Korábban, még aktív koromban, most 81.-et taposom, volt olyan műszer amelyik nem volt hajlandó addig menni vele míg ki nem csíptem ezt a kondit. Most mindenféle károm esett, ezért kiváncsiskodtam, már azért is, mert az egyenáramu kimenet csípett. Igaz akkor mezitláb voltam a köves műhelyemben. Van egy kis elemes oszcim, a műhelyemben vannak külön föld csatlakozók azok egyikét, és a kimeneteket néztem: úgy +/-70 V-ot mutatott AC-t. Utána gondolva, egy kondi tulajdonképpen ellenállás egy AC körben, így jöhetett át az a feszültség, ami azután mindenféle kárt okozott, természetesen a drágább kütyük mentek tönkre!
Miért teszik be mindegyikbe?
Mi lesz ha kiveszem?

svejk

Kérdésedben az un. "Y" kondenzátorokról van szó, azért van rájuk szükség, hogy a magas kapcsolási frekvencia miatti szivárgó áramokat levezessék.
I-es érintésvédelmű készülékekben a PE. pontra, kettős szigetelásű tápegységekben jobb híján a hálózati DC kör negativ pontjára, ahogy írod is.

Enélkül állítólag több kV-ra is képes lehetne feltöltődni a szekunder kör.

A kondenzátor értéke pár nF, magas minőségű és úgy nem hibásodhat meg hogy zárlatba megy.

A készülékeid szerintem nem emiatt mentek tönkre.

kgl

6 órája keresek a neten olyan marófejet ami ebben a videóban látható :

Az átmérőt sem ismerem fel a videból, csak saccolni tudom ami nagyon csalós.Ha valkinek van ilyen vagy hasonló marófeje annak megköszönném a linkeket.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

remrendes

kgl

Ezer köszönet most legalább már tudom a nevét ennek a marófejnek. Sajna nekem csak 1-16 mm átmérőjü patron készletem van, colos nincs ER20-ban azt meg nem szeretnék vásárolni mert 50.980 Ft a  colos patron készlet.

Viszont mivel feldobta a nevet, így már találtam 6 mm szárral is
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

2f428kduf

A műszerek nem mentek tönkre, csak nem működtek. Gondolom a zavaró feszültség miatt.

2f428kduf

Akkor a - pólust testelem.

svejk

Nem igazán értem milyen mínuszt akarsz testelni, de óva intelek, hogy belenyúlj egy tápegységbe, ki van az találva!! [#felkialtas]

Mindent a maga helyén és a maga minőségében kell használni.

Hivatalosan ugye az oszcilloszkopos méréseket is csak leválaszto trafón keresztül táplált eszközön lehet végrehajtani.

Balazs92

Üdv. Tudja valaki, hogy milyen befogó lehet ez? Köszönöm előre a segítséget.

svejk

TROMF22

Micsoda finomság. (Ez sem TEMU)

2f428kduf

Nem nyúlok bele, a kimenet negativját testelem, így az lesz a föld, az oszcilloszkóp akkumulátorral megy, tehát "lebeg"

gaspa

Nekem is ezzel van gondom.Egy fázison van hibrid inverter akku pakkal,másik kettőn betáplálós,össz 10 kW napelem.Miután legtöbb gyártó elhagyta a trafós leválasztást,a napelemre,a hibridnél az akkura is kikerülhet valamilyen váltó komponens.Ez a rendszer borús időben is termel 5-600 W-t fázisonként,de ez a hibrides fázison nem elég az akku teljes feltöltéséhez.Arra gondoltam egy másik fázisról(akár mindkettőről) rásegítek egy kapcsoló üzemű töltővel,amikor azon felesleg van.Viszont a töltő DC kimenetén is jelen van 100 V körüli váltó komponens és már két különböző fázis találkozik az akkunál.Nos ilyenkor mi a helyzet,okoz-e problémát,vagy maradjak a jó öreg trafós töltőnél?

svejk

Az eredeti felvetésben szóba került kondenzátor értéke nF vagy inkább az az alatt párszáz pF.

Ezen keresztül az 50 Hz-es hálózati feszültség párszor 10 uA-t hajt át.
Ugye eleve nem lehet veszélyes a nagysága az emberre.

A mai 10 MOhm bemeneti ellenállású multiméterekkel persze ez mérhető, de az esetek többségében elhanyagolható a hatása.

Persze ha teheted mindenképp használj trafós tápegységet, mert az míg a világ világ működni fog.