Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

A teljesítmény csak a veszteségek legyőzése szempontjából releváns .
Az más kérdés hogy kisebb teljesítménnyel ugye lassabban ,de működik .

ywathzay

A 10 tonnás excenter présemen 750W motor van. És van olyan szerszám aminek a rugó ellenállása nincs messze a 10 tonnától.  Minden csak viszonyítás kérdése. Ha nem alakosa vágás, csak lapos darabok kellenek, akkor szalagfűrész.

jani300

Izé , excenteren gondolom van lendtömeg . Az azért energia tárolóként működik , de persze az a tárolt energia is véges  .

tekes

Fi relé kérdés.

Van egy (kerámia égető) kemencém. 3 fázisú fűtése van. Rendszeresen leverte a 3 fázisú fi relét. Csináltam neki egy külön kört, amit nem véd avk. Nagyon nem mélyültem el a témában, de többen is úgy magyarázták, hogy a magas hőmérsékletű ellenállás fűtéseknél üzemszerű lehet akkora teljesítmény eltérés-ingadozás a fázisok között, amit az avk már hibának érez.

A kemence esetében lemondtam a védelemről, de most egy szaunakályhát szeretnék bekötni, amit viszont nem akarok avk  nélkül hagyni. A 3 fázisú szaunakályha nem sokban különbözik a kemence fűtésétől, attól tartok az is szórakozni fog a fi relével.

Annak idején láttam, hogy 3 fázisú fí reléből sokféle megoldás létezik, és talán lehet fázisonként egyfázisú reléket is alkalmazni?

Szívesen venném hozzáértő kollégák javaslatát a témában.

jani300

Most olyat írtál amiről még sosem halottam .
Arról még nem halottam hogy a fi relé a fázisok közti terhelés eltérésre működne ,de nem biztos hogy lehetetlen .
A földelés  fele szivárgó áramra működik szerintem .
Az nem mindegy hogy hová kötjük a nullát .
De most ennek utána nézek ,ha találok infót .
Kíváncsi lettem :)

jani300

Bevallom cseppet frissítettem az ismereteim :)
A nulla vezető folyamatosságát , kontakthibáját keresném , egészen a nulla és földelő vezető egyesítéséig a fi relé előtti részen .
Magyarázatom , kontakt hibás nulla vezető esetén a firelé utáni részen feszülség jelenhet meg a csillagponton , egyenlőtlen terhelés esetén ....
De lehet butaságot írtam :(
Én is várom mások hozzászólását .
Mondjuk egyenként kikötnék fázisokat , így kiderülhet legalább annyi melyik fázisnál van szivárgó áram , föld fele , ha esetleg az a hiba .

TBS-TEAM

A 1 és a 3fázisú Fi relé a föld felé szivárgó áramot figyeli, nem számít az,
hogy a 3 fázist milyen szinten van terhelve fázisonként.
Ha a Fi relé jó (teszt gombra leold) akkor biztos, hogy a kemencéd földzárlatos.
József

jani300

Mondjuk egyenként kikötnék fázisokat , így kiderülhet legalább annyi melyik fázisnál van szivárgó áram , föld fele , ha esetleg az a hiba .

Ez akkor működhet ha csillagban vannak bekötve a fűtőszálak , és be van kötve nulla a csillagpontra .
De még akkor sem biztos , mert ha a nulla és föld közé ellenállás kerül levált a fi relé.
Deltába kötött fűtőszálaknál evvel még próbálkozni is esélytelen .

Unatkozom ,agyalgatok ,bocsi :)

remrendes

Nem azt figyeli, mivel 3 fazisu AVK-n is lehet 1 vagy 2 fazisu fogyaszto.

ANTAL GÁBOR

TBS team szépen összefoglalta .
 A lényeg : van benne egy áramváltó amin átmegy a 3 fázis és a nulla vezető . Normál esetben ami áram befolyik az egyik vezetőn az vissza is folyik egy másikon .Tehát nem alakul ki asszimetria  az áramváltó nem érzékel hibát . Természetesen az üzemi (tehát felhasznált) nullát is át kell vezetni a gyűrűn. ( majd az is visszafolyik pl az R fázison ).
 A védendő fogyasztó testét össze kell kötni a nulla vezetővel DE ezt az összeköttetést  a relét megkerülve kell elvégezni .  Régebben amikor még nem alkalmaztak nullázást olyankor a gép testét földelték  ( Az erőműben lévő generátor csillagpontját is földelték )
Működés : ha szivárgó áram alakul ki a test felé , akkor az a kerülő nulla vezetéken jut vissza a nullához , tehát kikerüli az áramváltó gyűrűjét ( átfolyik rajta de visszafelé már nem )
 A szimmetria felborul és lekapcsol a relé .
 Egy nagyon fontos dolog ( sok ilyen hibával találkoztam annó)  Az ármváltó gyűrőjén átvezetett üzemi nullát a gyűrű után földelni NEM SZABAD

mex

Idézakkor az a kerülő nulla vezetéken jut vissza a nullához , tehát kikerüli az áramváltó gyűrűjét ( átfolyik rajta de visszafelé már nem )
Tisztelettel megjegyzem ez így pongyola megfogalmazás.

Nincs kerülő nullavezeték, védővezetőt kellett volna írni.
IdézA védendő fogyasztó testét össze kell kötni a nulla vezetővel DE ezt az összeköttetést  a relét megkerülve kell elvégezni
Nem megkerülve, hanem előtte kell a nullavezetőt és a védővezetőt közösíteni, utána tílos, működésképtelenséget okoz.

tekes

Egy kerámia égetési ciklus ~3-5 órás. Legtöbbször hibátlanul végigment, de néha-néha leverte az avk-t. Ilyenkor is a visszakapcsolás után hibátlanul végig ment.

Készséggel elhiszem, hogy ez nem üzemszerű, hanem hiba, de hogy lehet az ilyen hiba forrását megkeresni és kijavítani?

Este csinálok fotót a kemence vezérlésről, hátha...

tekes

Azt hiszem, ezek a dolgok rendben vannak.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a kiigazítást :  A továbbiakban védövezetőt fogok használni

Bicska

Cekászos téma, de kicsit máshogyan: Nekem a légkeveréses sütőnél lett ez egyk pillanatról a másikra, de nem mindig. Először azt hittem a Fi relé probléma, azt cseréltem, de nem. Aztán végül fűtőszálat cseréltem és megoldódott a gond, valószínűleg, amikor bizonyos hőfokot ért el, akkor a föld felé (a főtőbetét háza) felé zárlatolt.