Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sastas

Ha kiadja a matek akkor igen. Erre az applikációra totál felesleges lenne valami komolyabb hidraulikus vágót kitalálni.
Csak mivel "minélolcsóbbancsináldmeg" helyzetben vagyok, nem opció, hogy rádurrantok egy 4,5kw villanymotort meg egy szabadonálló hajtóművet hanem most kb az a kérdés, hogy 1,5 kw-al megoldható-e a mutatvány... És végig akarom számolni, hogy igen vagy nem...

jani300

A teljesítmény csak a veszteségek legyőzése szempontjából releváns .
Az más kérdés hogy kisebb teljesítménnyel ugye lassabban ,de működik .

ywathzay

A 10 tonnás excenter présemen 750W motor van. És van olyan szerszám aminek a rugó ellenállása nincs messze a 10 tonnától.  Minden csak viszonyítás kérdése. Ha nem alakosa vágás, csak lapos darabok kellenek, akkor szalagfűrész.

jani300

Izé , excenteren gondolom van lendtömeg . Az azért energia tárolóként működik , de persze az a tárolt energia is véges  .

tekes

Fi relé kérdés.

Van egy (kerámia égető) kemencém. 3 fázisú fűtése van. Rendszeresen leverte a 3 fázisú fi relét. Csináltam neki egy külön kört, amit nem véd avk. Nagyon nem mélyültem el a témában, de többen is úgy magyarázták, hogy a magas hőmérsékletű ellenállás fűtéseknél üzemszerű lehet akkora teljesítmény eltérés-ingadozás a fázisok között, amit az avk már hibának érez.

A kemence esetében lemondtam a védelemről, de most egy szaunakályhát szeretnék bekötni, amit viszont nem akarok avk  nélkül hagyni. A 3 fázisú szaunakályha nem sokban különbözik a kemence fűtésétől, attól tartok az is szórakozni fog a fi relével.

Annak idején láttam, hogy 3 fázisú fí reléből sokféle megoldás létezik, és talán lehet fázisonként egyfázisú reléket is alkalmazni?

Szívesen venném hozzáértő kollégák javaslatát a témában.

jani300

Most olyat írtál amiről még sosem halottam .
Arról még nem halottam hogy a fi relé a fázisok közti terhelés eltérésre működne ,de nem biztos hogy lehetetlen .
A földelés  fele szivárgó áramra működik szerintem .
Az nem mindegy hogy hová kötjük a nullát .
De most ennek utána nézek ,ha találok infót .
Kíváncsi lettem :)

jani300

Bevallom cseppet frissítettem az ismereteim :)
A nulla vezető folyamatosságát , kontakthibáját keresném , egészen a nulla és földelő vezető egyesítéséig a fi relé előtti részen .
Magyarázatom , kontakt hibás nulla vezető esetén a firelé utáni részen feszülség jelenhet meg a csillagponton , egyenlőtlen terhelés esetén ....
De lehet butaságot írtam :(
Én is várom mások hozzászólását .
Mondjuk egyenként kikötnék fázisokat , így kiderülhet legalább annyi melyik fázisnál van szivárgó áram , föld fele , ha esetleg az a hiba .

TBS-TEAM

A 1 és a 3fázisú Fi relé a föld felé szivárgó áramot figyeli, nem számít az,
hogy a 3 fázist milyen szinten van terhelve fázisonként.
Ha a Fi relé jó (teszt gombra leold) akkor biztos, hogy a kemencéd földzárlatos.
József

jani300

Mondjuk egyenként kikötnék fázisokat , így kiderülhet legalább annyi melyik fázisnál van szivárgó áram , föld fele , ha esetleg az a hiba .

Ez akkor működhet ha csillagban vannak bekötve a fűtőszálak , és be van kötve nulla a csillagpontra .
De még akkor sem biztos , mert ha a nulla és föld közé ellenállás kerül levált a fi relé.
Deltába kötött fűtőszálaknál evvel még próbálkozni is esélytelen .

Unatkozom ,agyalgatok ,bocsi :)

remrendes

Nem azt figyeli, mivel 3 fazisu AVK-n is lehet 1 vagy 2 fazisu fogyaszto.

ANTAL GÁBOR

TBS team szépen összefoglalta .
 A lényeg : van benne egy áramváltó amin átmegy a 3 fázis és a nulla vezető . Normál esetben ami áram befolyik az egyik vezetőn az vissza is folyik egy másikon .Tehát nem alakul ki asszimetria  az áramváltó nem érzékel hibát . Természetesen az üzemi (tehát felhasznált) nullát is át kell vezetni a gyűrűn. ( majd az is visszafolyik pl az R fázison ).
 A védendő fogyasztó testét össze kell kötni a nulla vezetővel DE ezt az összeköttetést  a relét megkerülve kell elvégezni .  Régebben amikor még nem alkalmaztak nullázást olyankor a gép testét földelték  ( Az erőműben lévő generátor csillagpontját is földelték )
Működés : ha szivárgó áram alakul ki a test felé , akkor az a kerülő nulla vezetéken jut vissza a nullához , tehát kikerüli az áramváltó gyűrűjét ( átfolyik rajta de visszafelé már nem )
 A szimmetria felborul és lekapcsol a relé .
 Egy nagyon fontos dolog ( sok ilyen hibával találkoztam annó)  Az ármváltó gyűrőjén átvezetett üzemi nullát a gyűrű után földelni NEM SZABAD

mex

Idézakkor az a kerülő nulla vezetéken jut vissza a nullához , tehát kikerüli az áramváltó gyűrűjét ( átfolyik rajta de visszafelé már nem )
Tisztelettel megjegyzem ez így pongyola megfogalmazás.

Nincs kerülő nullavezeték, védővezetőt kellett volna írni.
IdézA védendő fogyasztó testét össze kell kötni a nulla vezetővel DE ezt az összeköttetést  a relét megkerülve kell elvégezni
Nem megkerülve, hanem előtte kell a nullavezetőt és a védővezetőt közösíteni, utána tílos, működésképtelenséget okoz.

tekes

Egy kerámia égetési ciklus ~3-5 órás. Legtöbbször hibátlanul végigment, de néha-néha leverte az avk-t. Ilyenkor is a visszakapcsolás után hibátlanul végig ment.

Készséggel elhiszem, hogy ez nem üzemszerű, hanem hiba, de hogy lehet az ilyen hiba forrását megkeresni és kijavítani?

Este csinálok fotót a kemence vezérlésről, hátha...

tekes

Azt hiszem, ezek a dolgok rendben vannak.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a kiigazítást :  A továbbiakban védövezetőt fogok használni