Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bicska

Cekászos téma, de kicsit máshogyan: Nekem a légkeveréses sütőnél lett ez egyk pillanatról a másikra, de nem mindig. Először azt hittem a Fi relé probléma, azt cseréltem, de nem. Aztán végül fűtőszálat cseréltem és megoldódott a gond, valószínűleg, amikor bizonyos hőfokot ért el, akkor a föld felé (a főtőbetét háza) felé zárlatolt.

tekes

A kemencében szabadon vannak a cekászok. Először én is zárlatot kerestem, de nem találtam. Aztán ugye a hiba fellépésekor az avk lekapcsol, visszakapcsoláskor meg már nincs hiba...
Ja és a kemence frissen felújított, a gyártó újította fel, új cekászok, új kötések.

7ep8z68za

Sziasztok!

Egy lézergravírgépen van 3 db Nema23 2 Nm-es léptetőmotor.
A 3-ból 2 db egyszerre is működik, a 3. (Z tengely) csak külön. A vezérlőkre 24-48V van írva.

Épített és gyári gépekbe is olyan 350-400 W körüli tápokat szoktak rakni.

Szerintetek mekkora tápegység lenne a megfelelő?

Köszönöm!

TBS-TEAM

Az A FI relé (áram-védőkapcsoló) csak fázis-föld zárlat vagy nulla-föld zárlat esetén kapcsol le (szakít) ha meghaladja a rajta lévő feltüntetett értéket pl: 30mA.
Ellenállást kell mérned minden egyes fázis és a föld között és a N nulla és a föld között.
A szabadon álló ellenálláshuzaloknál a samott tégla szennyezettsége is okozhatja a szivárgó áramot.
József

jani300

Kerülő nulla vezeték valóban nincsen , szó szerint .
Hogy érthetőbb legyen .
Ha egy villamos szekrényben ,van fi relével védett , és nem védett áramkör is akkor két nulla kötősín van .
Na az nem mindegy , melyik áramkör nulláját hova kötjük .
Én értem mindegyik hozzászólást :)

Vetesi75

A samott is lehet, bár nem szokott vele probléma lenni, viszont egyik-másik hőszigetelésre is használatos anyag (pláne a hobby-barkács kategóriásak közül) nagyon magas hőmérsékleten meglepően jól képes vezetni a villanyt.

tekes

Az ellenállás mérést ugye így gondoltad: hidegen, feszültségmentesen, a villásdugóban. Mind a négy szakadást mutat, a csipesz+kábel+műszer hibája 0,2 ohm.

De ezen nem csodálkozom, mert a hiba mindig csak akkora volt, hogy az avk leoldjon, az azonnali visszakapcsolás után soha nem oldott le mégegyszer.

A kemencét három éve vettem öregen és eléggé leharcolva, de mivel helybéli a gyártója, őket kértem meg, nagyon szépen rendbetették, mindent kicseréltek benne, amit szükségesnek tartottak. Mivel nagy, ipari kemencéket gyártanak évtizedek óta, nem gondolnám, hogy barkács célú szigetelésekkel szórakoznának.

TBS-TEAM

Közvetlen a fűtőszálak és a földelés között kell mérned.
Most csak azt állapítottad meg, hogy a betápvezeték nem hibás.
József

tekes

Igazából a lényeg nem is a kemence, bár annak is örülök, ha az is szakszerű és biztonságos lesz, hanem a szauna.

Az eddigiek szerint nyugodtan kössem a szaunakályhát a rendes, ávk-val védett hálózatra, ha a kályha nem hibás, akkor normálisan működni fog.

A kemencével az a probléma, hogy hosszúak a ciklusai és felügyelet nélkül megy, viszont ha ciklus közben megáll, az nem tesz jót a kerámiának. (Meg a fagyasztóládának sem, ami ugyanarról a hálózatrészről üzemel.)  :)

tekes

TBS-TEAM

Ha Finn szauna akkor mindenképp Fi relén keresztűl kell bekötni 10-30mA közötti érzékenységű kell használni.

Nekem 20+ éve van Finn szaunám és a Fi relé jól érzi magát előtte. [#eplus2]
József

tekes

Igen, finn.
Előtte lesz egy Schneider Resi9  R9R01440 30 mA.es relé.

A kemencét megmértem, de nem szedtem le a burkolatát, hanem a négy tirisztorra csatlakozó vezetéken mértem, ezek jönnek a burkolat alól a fűtőszálaktól.

A bal fölsőt nehéz volt fotózni, a műszer állandóan villogott, méréshatárt váltott, de minden elolvasható érték 5 és 12 Mohm között volt.

TBS-TEAM

Fűtsd fel a kemencét a szokásos hőfokra és mérd meg újra melegen milyen értékeket mutat.
József

2vkx6unz

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a csapat villanyszerelésben jártas tagjaitól. Adott egy panellakás amiben a szokásos alumínium vezetékekkel van szerelve majdnem minden. Egy kivételt találtam eddig az a villanytűzhely vezetéke mert az réz.
Antik lakáselosztó van felszerelve amin látszik korábbi melegedések nyoma.

Jelenleg nem lehet kicserélni a vezetékezést mert egyrészt lakott másrészt még fel kellene térképezni mi merre van.

Szóval ideiglenesen kicserélném a kötéseket amik klasszikus összetekert kötés. Ezeket 2273-soroszatú Wagora cserélném a hozzávaló pasztával.

Lecserélném a lakáselosztót, ÉVÉ relét és a kismegszakítókat is mert azok is antik darabok. A kérdés az, milyen módon lehet az alu vezetéket bekötni a földelősínekbe mivel azok rézből vannak. Erre nem találtam megoldást. Illetve itt is lehetne használni a Wago 2273-500 alkatrésze amivel kalapsínre lehet rögzíteni a Wagot amibe be lehet kötni az alu vezetékeket és egy réz vezetékkel be lehet kötni a földelő illetve a nulla sínre a többi réz vezeték mellé.
a vezetékek egyike sem nagyobb mint 2,5mm2 kivéve a tűzhely.

Van-e másik szabályos/szabványos megoldás? Ha igen mi az?

Van egy klíma is ami egy sima konnektorba van villásdugóval bekötve... nem tudom ez mennyire szabályos - gyanúm szerint nem az...

Ha érdekes elrettentésnek tudok mutatni képeket...

TBS-TEAM

Wago 222 sorozat Alu és réz kapcsolatra alkalmas 4mm2-ig.
Aluhoz paszta kell.
József