Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

fogadd fenntartásokkal nem én számoltam.
A maximális erők hatására jelentkező deformáció középen.
+------------------------------------------------+
|               Deformációk (mm)                |
| S235 (A38)                                      |
| - 40 mm-es oldalra fektetve:     2.71 mm      |
| - 60 mm-es oldalra fektetve:     6.02 mm      |
| S355 (A50)                                      |
| - 40 mm-es oldalra fektetve:     2.55 mm      |
| - 60 mm-es oldalra fektetve:     5.24 mm      |

Szalai György

Mindenkinek nagyon köszönöm. Ez jobb, mint vártam.

ANTAL GÁBOR

Messze vagyok még attól hogy bármit is elhiggyek a mesterséges intelligenciának . Nem tudtam hozzászólni mert kórházban voltam . DE:
a konklúzióban azt írja ( és ez megegyezik a belső számításokkal is ) hogy akkor terhelhetjük jobban a tartót ha a nagyobbik oldalára fektetjük  ( 2.88kN  kontra 2.26kN )

Ez ellentmond a józan paraszti észnek . A lehajlással sem értek egyet . 6.02 kontra 5.24mm . Az arányuk 1.148 , ez csak akkor lehetséges ha a S235 ös illetve a S355 ös anyag rugalmassági modulusza is ilyen mértékben eltérne egymástól  ( nem számoltam utána a dolognak de a többi adat az konstans)  Általában acélra E = 210 GPa al számolunk  Egyes esetekben 200 al Az arányuk 1.05
 Robsy számítása természetesen jó . Kár hogy csak a végeredményt közli  Az acélok folyáshatárának kb a 90 % ával számol .
Ha lesz érdeklődés akkor leírom  kissé részletesebben a számítási  szisztémát

Szedlay Pál

Én azzal kezdtem, hogy Tibor kiszámolta, ő mérnök én pedig nem értek hozzá.
Az hogy butaságot számol nem cáfolom, lehet én fogalmaztam meg neki , nem elég konkrétan a feladatot, csak mint érdekesség raktam ide és nem akartam Tibor számítását kétségbe vonni, miért is tenném, semmi okom rá.
Nyilván ha a levezetését is felrakta volna akkor abból többet tanulhatnánk, de nem biztos, hogy ez cél.
És nem is ez volt a kérés, csak egy végeredmény.

sarktibsi

Messze vagyok még attól hogy bármit is elhiggyek a mesterséges intelligenciának.Ezzel én is így vagyok.

Aki sokat dolgozott már ezekkel az alapanyagokkal az tudja , hogy elég nagy a szórásuk , a minőséget tekintve. Tehát már csak-e miatt sem lehet nagyon pontosan kiszámolni. Már az is elég ha a gyártáskor a dolgozók nem tartanak be minden előírást tű-pontosan. (a fél életemet tömeggyártási területen éltem le, sajnos sok negatív dolgot is láttam , papíron persze mindig minden rendbe volt)

Robsy1

Kérdezd meg az AI-t, hogy milyen biztonsági tényezővel számolt, amikor ezeket az eredményeket kihozta?[#conf]

ywathzay

Van érdeklődés[#papakacsint]

ANTAL GÁBOR

A terhelési eset az egyik legáltalánosabb ( kéttámaszú tartó  középen koncentrált terheléssel M max = (F*l)/4 ( l a teljes hossz )  A tartó keresztmetszeti tényezőjének(k)  ismeretében a hajlítófeszültség  értéke adott nyomatéknál kiszámolható  
M = k*szigma . A két egyenlet ismeretében
 F =( k*4*szigma )/l
 Kérdéses az adott zártszelvény keresztmetszeti tényezője - Ezt  több módon is megismerhetjük . A legegyszerűbb és legpontosabb eset ha a gyártó katalógusából megnézzük . Ez azért jó mert figyelembe veszi a sarkoknál lévő lekerekítéseket. természetesen nem mindegy hogy hogyan helyezzük el a tartót . Legyen a nagyobb terhelést elviselő "kantra" fordított eset . A dunaferr adata : k= 8.188cm3

A hagyományos módon is kiszámolhatjuk a"sarkos" zártszelvény keresztmetszeti tényezőjét . Elöször ki kell számolni a tartó inerciáját  majd azt osztani kell a szélső szál távolságával . Az inercia 3 tagból áll a két 54*3 mm es tartórészből , a két 40*3 mm tartórészből és az un Steiner tagból ( szintén kettő ) .A levezetések mellőzésével  az inercia  értékek : 7.8732 ,0.018, 19.494  summa 27.3852 ebből a keresztmetszeti tényező 9.1284cm3 . Ez az általános módszer nagyon hasznos mert komplikáltabb alakú tartóknál is célravezető  Én amikor a műhelyemet építettem akkor az alapba helyezett betonvasakat is optimalizáltam  ( a steiner tag a távolság négyzetével arányosan növeli az inerciát , vagyis vékonyabb de távolabb elhelyezett vasak olcsóbb eredményt adnak

Esetünkben más módszer is adódik : egy 60*40 es tömör téglatest keresztmetszeti tényezőjéből levonva a belső virtuális 54*34 es téglatest keresztmetszeti tényezőjét megkapjuk a zártszelvény tényezőjét  az eredmény : 9.1284cm3

Van egy modern módszer is  : a fejlettebb CAD programok egy rajz alapján képesek az inerciát kiszámolni  ( moment of inercia )  a sarkos modellre  elvégeztem : I = 273852 mm4  ebből a keresztmetszeti tényező 9.1284cm3

És akkor az erő F= (8.188*10ad-6*4*235*10ad6)/3=2565N
A szigmánál a 235 GPa adattal számoltam  Robsy adata ( mint említettem ) ennél kisebb mert ő a 235Gpa kb 90 % át vette figyelembe

ANTAL GÁBOR

Megapaszkál és nem Giga . De a helyettesítés rendben van
 ( 10ad6)

Szedlay Pál

Szia Tibor

Megkérdezte milyen biztonsági tényezővel számoljon, én azt mondtam neki ne tegyen bele biztonsági tényezőt.

PSoft

Az elektronikában nálam járatosabbakat kérdezem...

Van nálam javításon egy öreg -legalább 40 éves- EMG 18135-ös labortáp.(30V 2,5A)
Eredetileg, 2N3055 tranzisztorokkal van szerelve.
Az egyik 2N3055 zárlatos a "seggén".
Pillanatnyilag nincs a kezem ügyébe 2N3055, van viszont sok darab 2N3442 a fiókomban.
Cserélhetem a 2N3055-öket 2N3442-re? [#nemtudom]

Vetesi75

Vetesi75

ŐŐŐŐ.... A 3055 piros feliratú. Toshiba? Azok sanszos, hogy különlegesen nagy bétájú válogatott darabok lehettek. A Toshibák arról voltak híresek. Nálam is az szól a mókolt Quad405-ben.

Vetesi75

Megpróbálnám. Ha nem izzad a meghajtó, akkor maradhat.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék egy A4988 léptetőmotor áramának beállításában, a gyári képlet így néz ki:            
ITripMAX = VREF / ( 8 × RS).
Vagyis ha jól értem, megnéztem a meghajtó kártyán R100 (0,1R) áramfigyelő ellenállások vannak, ami azt jelenti ha mondjuk a panel potin beállítok 1 voltot akkor a képlet 1/(8x0,1)=1,25A motoráramot jelent?
Köszönöm.