Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Devecz Miklós

PSoft

Köszönöm, holnap csere/ "próba".

Kelepeisz Lajos

Köszönöm szépen a megerősítést.

Robsy1

Még egy hasznos info:
Ha egy oldalom mereven befogott tartó esetét 3m-es kinyúlással nézzük, akkor a kéttámaszúra kiszámolt erőnek csak a NEGYEDÉT bírná el.[#felkialtas]

Timár László

Ó, Istenem! Még Zsiguli-Lada korszakban csináltam 2N3055-el tirisztoros gyújtásokhoz tápot, fazékvasmaggal, saját tekercsezéssel. Levágtam a gyertaérintkezőt, akkor is szikrázott nyomás alatt is!

baltech

Sziasztok!
Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok:
Egyedi kábelkötegeket szoktam gyártani(Mezőgazdasági gép, munkagép)
Színes kábelekkel dolgozom, de sokszor 40-50 kábel is fut párhuzamosan,
és így hosszadalmas az azonos színű kábeleket kicsöngetni hogy melyiket hová kössem a csatiba.
Arra gondoltam számozni kellene valahogy a kábeleket, így akár egyetlen színű (pl. fehér) kábelt is használhatnék az egész kötegben,
így a kábelszámok alapján sokkal gyorsabban lehetne azonosítani a kábeleket.
A neten nem találtam erre megoldást, sőt azt sem tudom hogy valami tintasugaras eljárással kellene "nyomtatni", vagy mondjuk lézergravírozással?
Az elképzelésem az lenne, hogy pl. egy arduino vezérelte gépbe bepötyögöm hogy milyen feliratot szeretnék a kábelre, és a kábel hosszát,
a gép pedig egy hengeres továbbítóval lecsévélné a kábeldobról a kábelt, bizonyos távolságonként rányomtatná a megadott kábelszámot,
majd a beállított hossznál levágná a kész kábelrészt.
A kábelhossz mérését, méretre darabolás automatizálását meg is tudnám oldani, a nyomtatásnál akadtam el.
Esetleg valaki épített már hasonlót, vagy valami ötlet?
https://res.cloudinary.com/engineering-com/image/upload/v1551686865/tips/9c_skmylc.jpg

onagy

Szia,

Na ezzel kínlódtam én is évekkel ezelőtt, több kevesebb sikerrel, a végén egészen triviális lett a megoldás. A lézerjelölés némileg működött fehér-világos színű vezetékeknél, de több volt a baj vele mint a haszna, érdes lett a felület a jelöléstől, nem lehetett húzni ezért a gégecsőbe, ha jobban megtépted, a jelölésnél sérült a szigetelés. próbáltam galvós co2-vel, fiber-re, soha nem lett az igazi, UV-re meg nem volt pénz. Aztán jött a reveláció, gumihengerre co lézerrel a palástra gravíroztam a szükséges szöveget vagy azonosítószámot (tükrözve, kiemelve, stb), amit a fémiparban használatos fehér vagy sárga filctollal "kentem", így egy v hornyos fémhenger és a pecsétgumi henger között áthúzva egész szép lett. Persze, ahány szöveg, annyi bélyeg kell, de úgy oldottam meg, hogy minden rajta volt egy hosszabb gumihengeren és odahúztam a v hornyos támasztógörgőt, amilyen szöveg/szám kellett. Az első gumihenger - és egyben az utolsó is egy hp lézernyomtató bontásából lett, a fuserben volt, de tintasugarasokban is van szinte mindegyikben ilyen.
Római számozást használtam, fehér vezetéknél fekete alkoholos filc, feketénél meg a sárga vagy fehér alkoholos jelölőfilc. elvileg rendes bélyegzővel is meg lehetne oldani, hogy időnként rábélyegzel a vezetékre. Persze ezzel azonosítást meg tudsz oldani, de a hossz jelölése nem lehetséges.
O.

remrendes

Errol nekem a datum nyomtatok jutnak eszembe.

tekes

Szerintem erre találták ki a kábeljelölő klipszeket, bár a nyomtatás kétségtelenül elegánsabb, és jobban automatizálható.

remrendes

baltech

Köszi a válaszokat.
közben találtam egy ilyet is:
https://www.youtube.com/watch?v=9G1mg1YHF3s&ab_channel=ITWDiagraph
de a tintasugaras megoldás jobban tetszik.

TBS-TEAM

HP45Si patronokkal szerelik a legtöbb ipari nyomtatót nagysebességű nyomtatásra alkalmas.
Akár 90m/p.
~1-12mm távolságból lehet nyomtatni.
Magyarnyelvű menüvel
Kinai olcsóbb változat.
~2-12,7mm száles nyomtatás (van 24 széles is).
Persze vannak milliós nagyságrendűek is melyek már tartályosok és nem patronosok. [#eplus2]
József

D.Laci

Dymo címke nyomtató, van hozzá zsugorcső is, több színben.

baltech

Olyanom van. Az a baj hogy minden egyes zsugorcső növeli az átmérőt, és így is alig férnek bele a kábelek a nagyobb csatlakozókba. Mindenképp a kábelt kell feliratoznom.