Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Szia, köszönöm a lehetőséget, élnék is vele. :)

A gyakorlatban hogy néz ki a "küldünk neki Robsy egységugrással tesztelő vizsgáló step/dir jeleket is"?
Egy saját elektronikával küldenéd a jeleket, vagy egy g-kódot adnál?

Csak mert itt nincs párhuzamos port, Arduino olvassa a kódot SD kártyáról. Esetleg USB-n keresztül tud kommunikálni, de az gondolom nem javítja a jelek minőségét.
A pici vezérlők step és dir lábaira meg nem tudunk egyszerűen rákapcsolódni...

s7manbs8

Írjál bele jó nagy gyorsulást, aztán meglátod hogy bír e ugrani.

s7manbs8

Tibornak elég lesz ha a  motorokra rákapcsolódik a saját vezérlőjével, a 4 tűs motor vezeték végeket kell csak rákötni.

vjanos

Azt tudom, hogy nem bír...
Vissza is vannak véve ezek az értékek. Ezért reménykedek a 24V átalakításban.

Kis számolgatással a mozgóhíd közel 1kg, ez gondolom nem segíti elő a dolgot...
Itt már valószínűleg megérné egy köztes áttétel, nem a motortengelyre tenni direktbe a szíjat.

s7manbs8

Nem bowdennel megy rá az anyag ?

vjanos

De.

Egy db 15-ös sin kocsival ~350g
Aluprofil megint ~300g
Két db 16-os lincsapágy ~150g
Plusz a fej, három venti, apróságok...

s7manbs8

Lehet az enyém is van egy kiló.

s2k5ycubj

Kísérletezésem alapján elég ütős különbség van a 12 és a 24V között. Igaz csak az asztalra letett motorral próbáltam,de a tempó simán dupla...

s7manbs8

45V-tal is mehetne ... elvileg.

000000000

A hogyan Elektron is írta, minden maradhat a helyén a vezérlő rendszeredben, csak a hajtásod nem a jelenlegi 3D nyomtató vezérlődből fogja kapni a step/dir jeleket, hanem a csatlakozó áthelyezésével egy PC LPT portjából. A vizsgáló jeleket pedig a Robsy mozgás dinamikai tesztelő program állítja elő, spciális, a Te mechanikád, hajtásodhoz szabadon paraméterezhető gyorsulási függvény választékból, melyeknek egyik fontos eleme az egységugrás is. Így itt semmiféle G kód nincs, egyébként se vagyok nagy híve a G kódnak, én pl. közvetlenül a felület modell X, Y, Z pontjaiból szeretek nyomtatni valós idejű számítással, így nincs is szükségem ebben az esetben sem a G kódra.

Egyébként minden "világosabb" lesz holnap a CNC találkozón, ha majd élő bemutató kapcsán a saját kis lézer mechanikámon is bemutatom Neked ezeket, hiszen ez jó közelítéssel hajtástechnikai megoldásként egy fogazott szíjas nyomtató megoldással azonos, csak nem nyomtató fejet mozgat, hanem egy lézer diódás egységet.
Ja és persze az azért nagy különbség, hogy maximális gyorsulási képességre méretezett a hajtás láncom minden eleme, és ennek optimális eredményei alapján lett összeállítva a motor/áttétel/vezérlő rendszer.

keri

Ez rozsdamentes vágott M6-os. Mángorolttal nem bajlódok.
Van trapéz és golyós orsóm is, de egy 0,00001Nm-es léptetőmotor arduinóról hajtva ezt viszi el direktben. Mellékesen mondva szépen és precízen mozgatja a az asztalt, szóval jó ez, csak kell egy egyeneset csinálnom.

ykt6caawj

Ha sikerül, engem is érdekelne a dolog! [#wave]

ykt6caawj

Az a gyanúm, hogy ennek a cuccnak a mozgatása (elfogadható sebesség és gyorsulás mellett) egy NEMA17-es motor számára már túl nagy kihívás, még megemelt feszültséggel is. Egyébként ha a motorhoz létezik valamilyen normális adatlap, akkor a tömegek és az áttétel paramétereinek ismeretében viszonylag egyszerűen kiszámolható, hogy milyen sebességnél milyen maximális gyorsulás várható a rendszertől. Kíváncsi lennék, hogy a Tibor45 által ajánlott mérés eredményeivel mennyire egyeznek a számított értékek.

keri

Engem meg egy ~D8*2-3mm-es trapézorsó érdekelne :)

Bár most látom, hogy a PowerBeltnél van 10*2-es...ez már majdnem jól hangzik. Egy próbát megér. Amikor elkezdtem építeni 12-es volt a legkisebb :) Ezért alkalmaztam metrikust, mert a 14*4-es orsómat direktbe kb. https://www.youtube.com/watch?v=wcTpzOw3AT8" TARGET=_fnew>így mozgatja a jóval erősebb motor is.

Viszont most nincs időm igazán ilyen szórakozásokra, szóval egyenlőre jó lesz a metrikus. Nem először egyengetek tengelyt jó eredménnyel, csak itt a menet miatt nehezebb észrevenni a hibákat.

keri

Tibor szakértője a témának.