Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Igen, a Volcano-nál azért van hosszabb fűtőtér hogy legyen ideje rendesen megolvadni a szálnak.
Valószínűleg a PLA-nál tapadási probléma és a vetemedés nem lépne fel.
Én 0,4-es fúvókával rendeltem plusz vettem hozzá még egy komplett fúvóka szettet.

Devecz Miklós

Egy éve használok egy 24V-os rendszert, eredeti Ramp-sal, csak az egyik diódát vettem ki, hogy a proci ne süljön meg.

A fűtőpatron és az asztal fűtése ki lett cserélve 24V-os rendszerre.

Gyakorlatilag semm gondom vele.

s7manbs8

Ezt hogyan érted ?

rf63unrk7

Kíváncsi vagyok, mire jutsz vele, ha sikerrel jársz, újra megpróbálom én is PLA-val... a héten sokat rajzolgattam, mert 36 óra nyomtatásra jött ki egy nagyobb alkatrészem, és azért nem mindegy... már sikerült lehozni 13 órára, de meg tudnám rajzolni úgy is, hogy belső merevítőket rakok a kitöltést pedig zéróra állítom, így a nyomtatási idő jelentősen csökkenne, az anyagfelhasználás kordában tartása mellett, és még a rétegződés látványa sem lenne zavaró... szóval a 13-at simán levinné órára, és az sem mindegy, hogy egy nagyobb asztalt fűt az ember napokig, többe kerül az áram, mint a filament...

3vv2btrhv

keri

Mivel lehet USB-n keresztül megmozgatni a nyomtatót, hogy a sebességeket és gyorsulásokat be tudjam kalibrálni? Marlin a fw.
Bár szerintem mindent feltolok a maximumra olyan buzi nagy motorjaim vannak, hogy az Arduinó nem bírja sebességgel, nem a motor :D

s7manbs8

s7manbs8

Jó minősgéet nem lehet úgyse gyorsan nyomtatni, én már arra rájöttem, úgyhogy én nem hajkurászom a sebességet ...

s7manbs8

Képzeld el egy kanyarban a centrifugális erőtől a nyomtatott szál kirepül ... :)

vjanos

Köszi.
Asszem nem sikerült jól kifejtenem... :)

Egészében nem akarok 24V-re váltani, a fűtésekkel elégedett vagyok.
A motorok dinamikájával viszont nem.

Ha a stepstick két "motor power supply" lábát kivenném a rampsból, és ott direktben megtáplálám 24V-al, egy külön kis trafóból, a többi talán maradhatna változatlan.

https://a.pololu-files.com/picture/0J4233.600.png?665d623ba84232de64511d8aa6644836" border=0>

ykt6caawj

Na ja, az eredeti RAMPS-al a dolog megy, de az "occo" kínai változatokban a kondik 16V-osak.
Persze az átalakításhoz a D1 diódát ki kell forrasztani és az ARDUINO kártyának a saját Vin tápcsatlakozóján keresztül biztosítani kell a 7,5-12V közötti tápot. Az átalakítás következtében az extruder fűtés (D10) és a ventilátor (D9)is emelt feszültséget kap. Sőt a D2 melletti 12VAUX csatlakozón is a 24V jelenik meg. Ahhoz, hogy az átalakítás vége ne tűzijáték legyen, a C2; C6; C3; C4; C7; C9; C10 pozíciószámú kondenzátoroknak kellő biztonsággal  el kell tudni viselniük a megemelt tápfeszültséget. Mivel a megcélzott 24V feszültség fölötti első szabványos érték, a 25V mindössze csak 1V-al nagyobb, ezért írtam, hogy minimum 35V-os kondik szükségesek.
A C1; C5; C8 kondikat nem kell cserélni, mivel ezek továbbra is csak az ARDUINO 5V-os tápfeszültségét kapják.

Segítségképpen a RAMPS dokumentációja:

http://www.reprap.org/mediawiki/images/f/f6/RAMPS1.4schematic.png" TARGET=_fnew>RAMPS 1.4 kapcsolási rajz
http://www.reprap.org/mediawiki/images/c/ca/Arduinomega1-4connectors.png" TARGET=_fnew>RAMPS 1.4 beültetési rajz
http://www.reprap.org/wiki/RAMPS_1.4" TARGET=_fnew>RAMPS 1.4 domplett dokumentáció

ykt6caawj

A közös GND csatlakozást mindenképp meg kell tartani, mert egyébként a dolog nem fog működni.

Az átalakításhoz a RAMPS kártyát elég komolyan meg kell műteni: a táp vezetéket a panelen a megfelelő helyen át kell vágni, és valahogy megoldani a 24Vos táp csatlakoztatását.
Sima trafó nem jó, egy egyenfeszültségű táp, minimum 8-10A-es kell a motorvezérlők meghajtásához. A táppal sorban egy megfelelő olvadóbiztosító beépítése is célszerű.

A dolog nem biztos hogy a várt eredményt hozza, ugyanis a léptetőmotor egy meglehetősen furcsa villamos gép, a nyomatéka nem feltétlenül arányos a tápfeszültséggel.

Elvileg akkor javíthat a feszültségnövelés a dinamikán, ha a motor elektromos időállandója t=L*R olyan nagy, hogy az egy lépéshez tartozó idő alatt az áram nem éri el a meghajtóáramkörön beállított értéket. (Remélem ez így elég sötétnek és áltudományosnak tűnik. :). Vagyis, ha a léptetési frekvenciához tartozó periódusidő nagyobb az elektromos időállandó 4-5-szörösénél akkor ez a módszer nem hoz számottevő javulást. Azt javaslom, hogy mielőtt kiheréled a RAMPS kártyádat, előtte csökkentsed a vezérlőn a mikrolépések számát. Természetesen a firmware-ben is el kell végezni a megfelelő beállításokat. (Ez az egész mikrolépéses vezérlés körüli habverés nem a nyomaték növelését, hanem a zaj és a rezgések csökkentését szolgálja.)

Devecz Miklós

Ezt én is tudom.
Akkor magyarázd meg, miért müködik még mindig?

keri

Kösz!
Nálam elég merev a szerkezet, szinte marógépnek is lehetne hasnálni, de a gt2-es szíj elég sok rugalmasságot visz be, de egyenlőre szeretném a maximumra hangolni, hogy legyen miből visszavenni.
Úgy is át kell építeni, szóval szerintem majd a powerbeltnél fogok szélesebb és jobb fajta szíjra cserélni.

vjanos

Köszönöm, de ne haragudj, de azt hiszem nem értjük egymást még mindig :)

http://img.banggood.com/images/2014/xiemeijuan/03/SKU109571/SKU109571a.jpg" border=0>

Úgy gondolom, ha én ebből kiforrasztom a motortápot adó két tüskét, és felfelé allítva teszem vissza, akkor ez a kör nem fog a RAMPShoz csatlakozni, ergo ott nem is kell semmit átalakítani emiatt. A felfele álló két tüskén adom a 24V-t a DRV-nek közvetlenül.
Ez egy hibás okfejtés?

Az extruder és a Z tengely motorját talán meg is hagynám az eddigi 12V-n, csak a corexy-t rángató XY motorokat átkötve 24V-ra. Így 4-5 ampernél nem kellene nagyobb táp, 2A-ra vannak állítva a motorok.

A mikrolépést már visszavettem a szokásos 1/16-hoz képest, a pontos értékét most nem tudom fejből.
Interneten olvasgatva általában elégedettek a megemelt feszültségű motorokkal, ezért vagyok bizakodó.