Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

A CraftBot plus már jobb egy fokkal de drágább is egy kicsit.

ezsolt74

A Herz-nek a natur ABS-e nagyon jól összetapad, viszont elég lágy, mert sok a lágyító benne.
Egy nagyobb tárgynál inkább a vetemedéssel lehetnek problémák az ABS-nél.
Sőt nekem most meggyűlt a bajom a HIPS-el egy nagy tárgy nyomtatásakor.
Hiába volt 100fokos az asztal a tárgy méretei miatt simán felhajlottak a sarkai, és csúnyán eldeformálódtak.
Ugyanez a tárgy több darabba szeletelve már jó, nem vetemedik.

42ggmy2kb

Nekünk van egy sima craftbotunk is, és ritkán szoktam vele nyomtatni ABS-t. Általában jól sikerül sima gyári beállítással.

keri

Mit állítasz másként? Csak mert én motor műszerfalat akarok nyomtatni.
Magasabb munkatér hőmérséklet?
Lassabb nyomtatás, nagyobb rétegvastagság?

42ggmy2kb

ABS-nél nagyobb kéregszámot (3-4) illetve nagyobb átfedést a kérgek között. Általában 0.3 mm-es rétegvastagságot. Ezektől durva lesz a felszíne, de erős lesz a kötődés. A felszínt meg utána le kell csiszolni (ha számít)

ezsolt74

Most néztem hogy a Craftbot +-nál mi az a +....
Az erősebb tápegység az, ráadásul mindezt "csak" 40000Ft-al többért.
Ekkora pofátlanságot, hogy egy 10000-15000Ft-os tápegységet 40000Ft-ért adnak el, amikor eredetileg is egy ilyen tápegységgel kellett volna szerelniük.
Nem semmi.

ezsolt74

Az ABS-t aceton gőzben is lehet kezelni, akkor a külső felülete megolvad és utána szép egyenletes fényes felülete lesz.

42ggmy2kb

Még így is ár/érték arányban messze a legjobb 3d nyomtató. Magyarországon nincs vetélytársa ebben az árkategóriában

ezsolt74

Az ABS-t aceton gőzben is lehet kezelni, akkor a külső felülete megolvad és utána szép egyenletes fényes felülete lesz.

ezsolt74

Bocs a telefonom néha duplán küldi el a hozzászólásomat.

000000000

Üdv, igen valóban beszéltünk már telefonon. Azóta is igyekszem átlátni jobban a gépek közötti különbségeket. Nem egyszerű. Hatalmas különbségek árban és tudásban. Némelyiknél pedig úgy tűnik ez igen csak nincs arányban.
A Duplicator i3 azért nem jöhet szóba, mert többen írták, hogy sűrű után-állítást igényel és még nagyon a kezdeti stádiumban van a fejlesztése. Egyébként remek lett volna, mert nagyon jó ára van. Akkor duplicator 5s mini szintén kilőve, hiszen itt most felvilágosítást kaptam, hogy az anyaghasználat nem mindegy. Marad a Duplicator 4 es verzió vagy a craftbot plus, amit most kezdtem el alaposan tanulmányozni a neten.  
A bq witbox kiesett még e-mailben is megerősítettek a problémákról.  
Mindenkinek köszönöm a remek tippeket és a sok segítséget. Ha bárkinek jó tapasztalata vagy ötlete van a továbbiakban is ossza meg. Köszönm!

ih7fm6t23

Kicsit magam ellen beszélek, hogy az olcsóbb gépet ajánlgatom, de az az igazság, hogy ebben az árkategóriában nincs olyan nyomtató, amit ne kéne néha állítgatni. Amit szoktunk mi is gyakrabban állítgatni, az a tárgyasztal szintezése. Ennyi pénzért viszont nagyon jó minőségben nyomtat, cserébe egy kicsit állítgatás igényesebb.
Az viszont nem igaz, hogy kezdeti stádiumban volna a fejlesztése, lévén jó bevált tervekre épül (http://reprap.org/wiki/Prusa_i3). Annyi viszont igaz, hogy a gyártó fejleszti folyamatosan, a visszajelzések alapján, ami szerintem nagyon becsülendő dolog. Már az első széria is teljesen használható volt, és a legtöbb későbbi fejlesztést végre lehetett rajta hajtani némi bütyköléssel.
De természetesen amit én mondok, az némiképpen szubjektív, úgyhogy nyugodtan nézelődj és kérdezősködj másoktól is, ha van tapasztalat...
Ami miatt a D4-et ajánlanám, az a stabilabb mechanika, jobb firmware és főleg a dupla extrúder, ami az alátámasztásnál lehet hasznos, vagy ha több színből (tarka dolgot) akarunk egy tárgyat kinyomtatni.

ih7fm6t23

Kis pontosítás: az ebben az árkategória alatt azt értem, hogy az 1 millió forint alatti szálolvasztós nyomtatók... Még a szerintem túlárazott Makerbot nyomtatók is ugyanúgy el tudnak akadni vagy állítgatni kell, szóval csodát nem kell várni, de elég hamar belejön az ember ezekbe a dolgokba... :)

ih7fm6t23

És persze a neten is utána lehet olvasni, hátha vannak jó leírások.
Ami biztos, hogy bár a Wanhao gyári támogatása nem a legjobb, ez tény, de nagyon nagyon felhasználói bázissal rendelkezik, és közösség nagyon segítőkész (angol tudás előny):
https://groups.google.com/forum/#!forum/wanhao-printer-3d
https://www.facebook.com/groups/501249466692956/

dgyx4yg4d

Sziasztok. Tudna valaki ajánlani egy ügyes esztergályost Budapesten? A witbox-hoz szeretnék csináltatni egy fejet, hogy cserélni lehessen benne a fúvókát. Kis átalakítás a gyári alapján. Ha valaki tudna segíteni az nagyot lendítene rajtam ,meg ezen a kotlán....