Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Másik fórumon tegnap írt egy srác hogy vett  egy Prusa I3 Hephestos-t, ami ugyanazzal a fejjel van szerelve mint a BQ Witbox, és neki is az a problémája mint a Witbox-nak is , ...eltömődik.
Úgy néz ki , hogy szinte minden nyomtatás után ki kéne pucolni a fejet.
Írtam neki hogy sajnos ezen csak egy fej csere segít.

A fej sajnos tervezési hiba áldozata, aki tervezte nem igazán értett a 3D nyomtatáshoz különben nem adott volna ki ilyet munkát a kezei közül.

Nem véletlenül van az E3D fejből már a 6.generáció, folyamarosan fejlesztik, hogy egyre jobb legyen.

000000000

Szia, köszönöm ez igazán hasznos volt számomra. A form1 el az a baj, hogy nagyon kicsi a nyomtatási terület és dupla ennyibe kerül. A duplicator 5s mini elvileg már 20 micron -al is tud dolgozni, ami elméletileg nagyon szép. De sajnos csak amiket olvastam abból sejtem, nincs tapasztalatom.
A felhasználási terület elég széles lenne, autókba beépítő kerettől kezdve a szobrok és azok negatívjai öntéshez.

keri

A Nyomtató Shoppe hozzá állása szimpatikus. Igazi lelkes és hozzáértő szaki.
http://3dnyomtatas.blog.hu/" TARGET=_fnew>Van egy blogja is. Itt a saját termékeitől nagyrészt független kísérleteit tapasztalatait mutatja be, érdemes olvasgatni, mert érdekes és jó dolgokat szokott írogatni.
A gépei pedig bevált konstrukciók.

http://bitshapes.hu/shop/nyomtatok" TARGET=_fnew>Másik a BitShape.
Szálat vettem tőle, de egy órát eldumáltunk a technikai részletekről. Ő is hozzáértőnek tűnt, és a nyomataik szépek voltak, és kaptam tőle jó pár hasznos technikai tanácsot a saját nyomtatóm építéséhez.

ih7fm6t23

A leírtak alapján szerintemy mi már beszéltünk telefonon. :)
50 mikoronnal akár a legolcsóbb i3-mas gépünk is tud nyomtatni, ennél  
A kérdés, hogy mennyire fontos a nagy tárgyasztal, mert egyébként a D4 is jó lehet (22x15x15cm).  
Ha viszont autóba beépítő keretet szeretnél nyomtatni, akkor feltételezem, hogy fontos, hogy a nagy nyári hőségben ne deformálódjon az anyag. Ehhez viszont nem jó a PLA. A D5S Mini viszont csak PLA-val tud nyomtatni (mivel nincs fűthető tárgyasztal). Így marad a Duplicator i3 vagy a Duplicator 4(S), mert azzal tudsz ABS-szel vagy PETG-vel nyomtatni. A D5S-sel sajnos nem.

Ahogy beszéltük telefonon (ha valóban Veled beszéltem, bocsi :)), ha küldesz mintadarabot (kisebb tárgyat), szívesen kinyomtatjuk Neked.

ih7fm6t23

lemaradt a vége...
szóval:
50 mikoronnal akár a legolcsóbb i3-mas gépünk is tud nyomtatni, ennél alacsonyabb rétegvastagsággal nyomtatni nem érdemes, mert csak az idő lesz több, de javulást a minőségben nem lehet majd észrevenni. A szálolvasztós nyomtatók alsó határa szerintem ez egyébként, ennél kisebb rétegvastagságnak nincs értelme.

000000000

A 3D nyomtatott holmik autóba építése szerintem felejtős. A tűző napon ezek a műanyagok deformálódnak, és a szilárdságuk is drasztikusan lecsökken.  
PLA nyomtatott sárkány szinte elfolyt, mikor az ülésen felejtettem egy forró napon. Tudom ez a leg hőérzékenyebb, de a HIPS/ABS páros se hinném, hogy sokkal stabilabb lenne. Csak azért írok, hogy ha olyan helyre, célra vennéd a nyomtatót, amire nem igazán alkalmas, akkor nehogy 500 ezer Ft kiadása után szembesülj a problémával.

42ggmy2kb

A Form 1 egy sla nyomtató. A nyomtatási területe bőven elég nagy. (A fotópolimer gyanták általában sokba kerülnek, főleg a jó minőségűek, szóval úgysem akarod telerakni) A duplicator 5s mini egy FDM nyomtató ezért teljesen mindegy milyen finom rétegvastagságig tud lemenni, akkor sem tudja azt a minőséget adni mint egy jól beállított sla vagy dlp nyomtató megfelelő anyaggal, mint ahogy egy sla vagy dlp nyomtató sem tudja azt a minőséget adni amit egy viasz nyomtató tud azonos rétegvastagságnál.
Az FDM-nek és az SLA-nak teljesen különböző előnyei és hátrányai vannak. Én az SLA-t csak apró részletgazdag modellek nyomtatására javasolnék, míg FDM-et nagyobb modellekre.

keri

https://hu.wikipedia.org/wiki/Akrilnitril-butadi%C3%A9n-sztirol" TARGET=_fnew>ABS címszó alól idézet a Wikipédiáról:
"Felhasználása elég sokrétű, használták például az autóiparban (műszerfal burkolat),"

Szóval az ABS használható :) PLA meg már 70 fokon lágyul az valóban nem való ilyen helyre.

42ggmy2kb

Az én autómban vannak 3d nyomtatott elemek és jól működnek

0bn8uxmw

Azért nem ennyire rossz a helyzet egy lakk réteg már sokat segít a PLA-n is hőállóságban. Az ABS-t el is felejtheted a kerethez túl gyenge lesz sajna az egyik leggyengébb kötést adja nyomtatás során talán a PETG vagy a HIPS jobb választás.
Ha függőleges falak kellenek pontosan azt egy jó mechanika megoldja minimális csiszolás alapozás és akril festés után nem lehet megmondani nagyon, hogy nyomtatott az alkatrész.

0bn8uxmw

Az enyémben is vannak semmi baja..és még PLA is ráadásul pedig voltak melegek most de direktben napfény nem éri.

000000000

Sajnos a nyomtatott ABS nem = fröccsöntött ABS. Én úgy vettem észre (ahogy Vernyul is írja), nagyon gyenge, könnyen hasad, törik.

Én saját éríntőképernyős multimédia központot szerettem volna építeni az autómba, a fentiek miatt adtam fel. :( (Nameg azért, mert az androidos tabletekben egyszerűen nincs normális rádió. :))

42ggmy2kb

Én ABS-t szoktam használni, igaz más beállításokat használok autó alkatrészekhez mint az egyéb nyomtatások esetében. A legfontosabb ilyenkor az alkatrész erőssége. A felületkezelésről csak annyit, hogy pusztán csiszolással is elérhető olyan felület amiről nem lehet megállapítani, hogy nyomtatott alkatrészről van szó. Kb végtelen felületkezelési lehetőség van, de szerintem a legkirályibb a krómozás.

ezsolt74

A Craftbot-nak is elég nagy a nyomtatási mérete (250mmX200mmX200mm) csak ABS-hez HIPS és a többi szálhoz (kivéve a PLA) csak feltételesen ajánlható ,mert a gyenge tápegység miatt nem tudja rendesen felfűteni az asztalt 100-110 fokra, hanem ha jól tudom talán 80 fokig.
Azt nem tudom hogy azóta ezt a problémát orvosolták-e már, de egy ilyen áru nyomtatónál nem hiszem hogy a tápegységen kellett volna spórolni.

0bn8uxmw

Itt van a 1.5-éve sziklakertben lakó szürke selejt PLA tesztbéka amelyet egy lakréteg véd és április óta van selejt zöld PLA pajtija kezelés nélkül:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/Nyomtasok/beka_matter_2015_Aug1.jpg" border=0>
A zöld-ön látszik, hogy veszti a színét elég rendesen talán a hasán látszik az eredeti zöld szín és lába hajlatában:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/Nyomtasok/beka_matter_2015_Aug_zold_has.jpg" border=0>
A lábukon látszik, hogy felveszik lassan a szikla formáját amin laknak, de ez a 40 fok sem tett be nekik nagyon pedig árnyékot nem kapnak. Tehát PLA is bírja főleg ha lakkozva(festve) van azért kocsiba műszerfalra/ba nem raknám.