Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi, majd összehasonlítom az enyémmel. Elvileg ugyan annak kellene lennie, mert a Svejkével készült egy idöben. Az enyém jelenleg egy mérölaborban van, hátha onnan kapok majd valami adatokat...

wkbgzy80t

Még nem mértem, de rajta kéne lenni O,X,vagy T jelöléseknek, azok jelölik a dupla párosíthatókat, illetve még több betű, a három v több összetartozót. Ez a típus pontosan azonosítható, stimmel minden (B7209CATB P4) A dobozon több van, mint a csapágyon, én arra alapoztam. Egyébként így is, úgy is eltávolítanám őket, így legalább még kényszerítve is vagyok :)

wkbgzy80t

Terveim szerint januárban végre elkészítem a vertikálfejet a majdani gépre. Borzasztó izgatott vagyok, hogy majd' egy év után végre történik valami, gondoltam megosztom a fejleményeket ill. az időközben kiötlött megoldásaim.

A szerszámcserélő rugói nagy fejtörést okoztak.. . Történt ugyanis, hogy a rendelkezésre álló helyen, a tengely belsejében (ami amúgy elég nagy), a kapható katalógusokban szereplő tányérrugókkal max 30

wkbgzy80t

szal ott tartottam mikor mellényomtam és véletlenül elment az üzenet, hogy max 300 kilót lehet kifejteni, azt is csak tandem elrendezéssel, és így is alig jön ki a szüks. munkaút... nem értem, de tény...

Viszont szerencsére ki tudtam váltani őket, egy minden szempontból jobbnak látszó megoldással: Találtam ugyanis ezt az ijesztően kemény rugót:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/P1010743.JPG" border=0>

250N/mm rugóállandó, ezzel gond nélkül megvan a 400 kiló behúzóerő. pont pipecül elfér, munkaút szuper.

wkbgzy80t

Így fog kinézni a holmi:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/kb%20z8%20pneu%20axo.JPG" border=0>

Az alapul szolgáló öntvény mintáját is kifaragtam éppen ma, persze nem bírtam ki, hogy ne próbáljam rá a sínt (már amennyire a megmunkálási ráhagyástól odaillik..):

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/P1010746.JPG" border=0>

wkbgzy80t

Ma talán a legérzékenyebb alkatrészt sikerült elkészíteni, a szerszámbehúzó szerkezetben lévő golyós perselyt (vagy mit..). Kicsit sportolni kellett, mert a furatok mélységét kvázi szemre kellett belőni, de szépen sikerült. Az utolsó 1-2 tizedet már a golyó nyomta bele a belső vállba egy satu és az egyik kezem közreműködésével, ici-picit elítélhető módon, de legalább nagyon gyorsan és biztonságosan - félő volt hogy átszalad a fúró, és akkor kuka az egész [#ejnye1].

Nagyon fain módon sikerült, a golyók szépen járnak a tizeddel nagyobb furatokban (7,6), és érdekes módon bepattantak a helyükre, nem is akarnak kiesni, pedig a zsírt amivel beragasztottam őket kifújtam levegővel. Mindegy, így még jobb is.

A szerkezet amúgy megfeelően működik, szép koppanósan ütközik föl a behelyezett befogó gombájára behúzáskor. Ici picit nehezen jár az egész, de sztem ez a szöghiba miatt van, mivel csak kézben próbáltam.

Tehát ha valakinek van még ilyen tengelye, szívesen elküldöm a rajzot a belsejéről.

-Ha valaki egyáltalán figyelte-, a kitoló/behúzó rúd problematikája is megoldódott, mivel amit terveztem majdnem megegyezik egy csavarral, és láss csodát, valóban kaptam M12x200-as részmenetes csavart, ami tökéletesen illik a dologba, és még 12.9-ben is van... jobb nem is kell, sőt [#wow2]

A Z alapjának öntvénye is kész, sajna a megmunkálás jövőre csúszik (hacsak nem enged be vki. a műhelyébe előbb). Kicsit rozsdás meg koszos, gondoltam addig az udvaron tárolom amíg sorra nem kerül, had relaxáljon vmennyit [#hawaii]

Egyébként kezdem látni, hogy hiába van mögöttem meglehetősen sok megvalósult számítógépes terv, és hiába figyeltem oda, meg raktam be tárgyakat a modelltérbe viszonyítás miatt, megint megtréfált a képernyő... Ez a cucc ugyanis rohadt nagy lesz. Ezt az öntvényt kézben tartva, hát... tuti hogy a Z tengelyt sem fogom kézzel mozgatni...[#zavart2]

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/behuzo/P1010753r.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/behuzo/P1010758r.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/alkatreszek/P1010761r.JPG" border=0>

4a8dg8sxf

Gábor!
Arugót Te csináltad, vagy készen vetted valahol?
Ha Te készítetted, milyen módszerrel sikerült.
Esztergáltad, vagy hajtottad?

wkbgzy80t

Szevasz!

Rendszerrugó néven futnak, több helyen is lehet kapni. Ez a legerősebb fajta, van kb 3-4 kategória, nagy méretválasztékkal. Én webshopból vettem, 3 ropi volt.

4a8dg8sxf

wkbgzy80t

Jó reggelt!

Van egy kis problémám, amin egy ideje morfondírozok, de elég sok a bizonytalanság, ezért  nagyon jó lenne, ha valami tapasztalatot is be tudnánk iktatni, de nekem az nincs.  

Persze számolni is lehetne, meg katalógusadatok meg ilyesmi, de az rengeteg energia, és bizonytalannak is érzem, tehát maximum a tapasztalat alátámasztására jó.

Szal: sok duma után a probléma a következő:
Testközelbe került a majdani főorsóm házának az elkészítése.

Alul két darab O elrendezésű fh csapágy van, 45x85 (asszem) méretűek, tehát "nem olyan kicsik". Az orsó elvileg 6000 fordulatra is képes lehet (egyelőre max 3000 az áttétel miatt, de ugye az is viszonylag sok). Az orsóház ugyanakkor nagyrészben kompozit-betonból lesz, ami nagyon jó hőszigetelő. Ezért a csapágyak belső fém házára, ahol a kompozittal találkozik, hűtőcsatornát akarok építeni. Valahogy így:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/csatorna.jpg" border=0>

A két oldal a két ötletemet külön-külön mutatja, egyiknél egyszerűbb, egy nagyobb keresztmetszetű csatorna, de csak egy kör, vmelyik oldalon egy vékony fallal elválasztva, melynek két oldalán a ki/be csövek vannak, végül fallal befedve a másiknál feltekernék egy sárgaréz hasábot, hogy spirál/menet alakuljon ki, így kisebb keresztmetszet lehetne, de többmenetes, erre is szalagfedél, hogy zárttá váljon.

Sem a jobbik megoldást, sem a hűtési igényt (csatorna-keresztmetszetet) nem igazán tudom eldönteni.

Arra is gondoltam, hogy egy vaskosabb profilú zsinórmenetet esztergáltatok a csapágyaknál a házba, de úgy már lehet, hogy vékony lenne a fala (vastagabb csövet nem tudok venni)

Köszönöm az észrevételeket!

wkbgzy80t

Senki?

Nem tudom mi a gond, a többi helyen sok hozzászólás születik. Én nem számokat szeretnék, hanem kb hogy:
"hé te marha, minek akarod azt hűteni", vagy "ha szarul építed be úgyis elfülstöl, ha meg jól tök mind", bármit.  
Nem fogok azonnal szaladni, és beszerezni az első hozzászólásban felvetett dolgokat...

Azt viszont nem szeretném, hogy a "szerencsésen" (köszönet Svejknek) beszerzett orsócsapágyaimat pótolni kelljen  
egy hónap gyakorlás után, mert az félő, hogy nem menne egyhamar...

Biztos vagyok, hogy vannak itt olyanok akiknek van (talán nem is kevés) gyakorlati tapasztalatuk csapágymelegedéssel... Nekem nincs, NULLA.  
Én csak most tanulom ezeket a dolgokat. A precíz dolgokkal kapcsolatos számolás és elmélet mit sem ér, ha az ember nem szuper precíz  
dolgokat gyárt/gyártat... Bárminek örülnék, ha már közzéteszem a megoldásaim.

----

Nemrég beszéltem valakivel, aki azt mesélte, hogy a nagy gépeken a hűtőfolyadék direktben a csapágyakon keresztül áramlik,  
hogy a csapágyhézag nehogy lecsökkenjen a meleg hatására (->berágódás). Ez nagyon megtetszett, egyszerűen meg is tudnám oldani.  
Csak az a kérdés, hogy mi lehet az a folyadék, ami ken is, és hűti is ezeket a csapágyakat??? Bármi input?

G

2mhkh08yk

"mi lehet az a folyadék, ami ken is, és hűti is ezeket a csapágyakat"

Szerintem olaj. Tribológussal meg tudod terveztetni, hogy milyen olaj kell oda.

wkbgzy80t

Ja igen, ez kézenfekvő, de a nagyobb fordulat vajon nem habosítja föl? Mondjuk biztos van olyan adalék, ami ezt gátolja. Azon morfondírozom, hogy vajon nem ront-e a helyzeten, ha teljesen el vannak lepve a csapágyak, mert így ugye elég nagy energia olyan gyorsan keverni az olajat. Bár nem muszály ellepetni, az is lehet, hogy egy határozott sugárban folyik be a cucc, aztán alulról el van szívva. Csak mi van ha mégis megtelik a "csapágytér"? :)

9ji0dz7t

Hello!

Így olvasva a dolgokat talán olyan észrevételem lenne hogy nem muszály oda az a hütés és bele gondolok abba hogy nálunk vannak elég nagy CNC masinák amik 15000 pörögnek és nincs semmi plusz hütése se kenése csak a gyári zsír vagy ha a kínai motorokra gondolok az is szépeket pörög semmi extrémebb beavatkozás nélkül  

Kenésre gondolva esetleg a motor olaj nem lehetne jó? Autokban elég jó kenést tud biztosítani és csak ilyen csepp olajzásra gondoltam nem olaj fürdőre

2mhkh08yk

inkább valami hajtóműolaj lenne jobb, a motorolaj nem erre való

ja, és könyörgöm, nem muszály, hanem muszáj :D elnézést