Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

A szent küldetés folytatódik!

Még 10 év sem kellett hozzá, és máris kezdenek lekonkretizálódni a dolgok! [#eljen]

A kezeletlen megszállottságnak, gyűjtőszenvedélynek illetve természetesen a Hobbycnc fórum pótolhatatlan intézményének köszönhetően fölhalmozódott közel egy maróra való cucc.

Ezeket a vastag síneket a képen, meg a 25ös-t (amik a hídon vannak) nem fogom használni azok helyett van egy kosárra való rexroth 25ös. Bírom az O elredezést ez utóbbiakban. Görgőst nem tudtam szerezni kis méretben, de talán nem is kell.

Két láda sör illetve egy nap keresgélés árán sikerült visszaszereznem a Nyiszi féle 30as sík vaslapomat, amit szerencsére elvesztettek, így vagy hat évig porosodhatott egy csepeli raktárban... Most egy furgonban várja, hogy felszabdalják szóval most meg hirtelen sietni kell [#rolleyes]

wkbgzy80t

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy bár a híd alatt kb 270 mm fér el, mégis a Z tengely konstrukciója során a kitűzött 300mm hasznos utat nehézkesnek tűnik megvalósítani.

A két lehetséges megközelítés, ami nekem eszembe jut:

1, Kocsik mozognak (összes kép kivéve az utolsót)
2, Sínek mozognak (utolsó kép)

Az érdekes az, hogy egyik  változattal sem tűnik "arányosnak" a gép merevség szempontjából.

Amikor hosszú a Z mozgás olyankor szokták a síneket mozgatni, de ebben az esetben az nagyon rosszul jön ki, viszont a mozgó kocsis verzió sem az igazi a fölsőhöz közeli állásban.

Bár elhelyeztem két merevítő bordát (a síneket nem számolva) a mozgó kocsis verzión, mégis valahogy kicsit kompromisszumosnak tűnik ez a felfelé kiálló lemez.

Köszörülés után kb 29mm vastagok maradnak a lapok, minden (asztal, Z tengely elemei) a 30 as lapból lesznek kiszabdalva.

wkbgzy80t

Itt van nagyítva a Z ill. merevítései... Gondolkodtam még egy harmadik sín + egy hátsó merevítés odarakásán, de valahogy az sem tetszik. Ez amúgy még kijönne a 30as anyagból. Meg persze az asztal merevítései is.

vyvk7xm7

ajpwg6jrn

Ez egy jól átgondolt konstrukció. És a merevséggel sem igazán lesz gond. Várjuk a továbblépést. [#taps]

wkbgzy80t

?

Most már van! [#wilting]

wkbgzy80t

Kösz!

Ma kaptam egy 215.000+Áfa-s ajánlatot a vaslemez feldarabolására...

Csak én érzem úgy, hogy le akarnak pattintani?...

Így akartam megszabdalni:

837pzgjm7

Azért ha összeadod, elég nagy vágási hossz adódik ki Lv. 30 mm lemezből.
Lehet, hogy nem is akartak nagyon lehúzni.
Viszont a tábla felosztást nézve valószínűleg jobban járnál, ha csak a kimondottan lapszerű idomokat vágatnád táblából.
Azok a hosszú, kis keresztmetszetű sávok inkább melegen-hengerelt laposacél vagy szélesacél után kiáltanak.
Ha esetleg több ráhagyást kell lemunkálni, azt az elmaradó hossz oldali lángvágási költség bőven kompenzálja.
(Egyébként sem nagy élvezet lángvágott élt forgácsolni.)

837pzgjm7

Aha! Most látom, hogy az a sok apró furatos, meglévő tábla (hozott anyag) lenne a vágás tárgya.
Talán itt van a kutya elhantolva....

wkbgzy80t

Gondolom, meg én vízzel kértem, pont hogy kellemesebb egyen megmunkálni, meg nem másszon el.

Azóta egyébként változott a koncepció, azt hiszem én fogom felvágni körfűrésszel... Nem lesz nagyon kellemes, de megéri az az egy-két nap azt hiszem...

837pzgjm7

Továbbra is az Lv. 30-as lemezről beszélünk?
Szereted a kihívásokat... [#lookaround]

ajpwg6jrn

Én is vágtam már 30-as kazánlemezt. Igaz csak egy 30x40cm-es darabot, de nagyflexxel viszonylag gyorsan meg lehet oldani. :) (Igaz kell pár vágókorong.)

wkbgzy80t

Éppen van is egy fémvágó tárcsám befogva egy sima 1xxx wattos fűrészbe, meg 25 ös lemezdarab kéznél... PRÓBA

Remélem nem fog fájni...

8irerv4i

Én meg sem próbálnám ...
De gyalugéppel igen jól lehet leszúrni .
A méreteket nem találtam hirtelen .

wkbgzy80t

sajna elég nagy, 1000*1300 mm a tábla