Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

rcxk9dpbt

Természetesen két orsós gépre gondoltam..nem két tengelyesre..

wkbgzy80t

Vannak ezek az uretán szíjak amik végteleníthetők. Mondjuk egy 10mm széles talán nyúlik is jelentős mértékben. Nálam kb 1200 lenne a tengelytáv. Kicsi tárcsákkal egészen "rugalmasra" lehetne csinálni az egészet (persze pontosan be kellene állítania  dolgot megfelelő választásokkal, hogy megfelelő sebességgel rántsa (tized fokok...) a tengelyt szinkronba, de ne is akadályozza a motort jelentős mértékben stb, ne okozzon lengéseket). Az volt az eredeti gondolatom, hogy X időnként az egyik szervót egy pillanatra kikapcsolja a program... És csak az egyik orsón lennének végállások...

Ha szépen együtt dolgoznak a motorok, nem látom okát, hogy miért akadályoznák egymást, ha megfelelő időközönként ki van "nullázva" az egyik... Megint csak laikusként mondom...

Svejk szerint nem tévesztenek üzemszerűen, ez megnyugtató, és magával hozza a következtetést, hogy a szíj gyakorlatilag majdnem mindíg üresjáratban megy, az encoderek osztása vszleg kisebb, mint a szíj holtjátéka. Most így mondva lehet hogy vmi htd szerű szíj lenne a jobb...

Na mind1, bár már ott tartana az ügy...

t5jvxzhgc

Egyre jobban belegabalyodsz!:))

3ztiz2p39

Bele...

Ahelyett hogy ezt a két 750-eset elpasszolná és venne egy nagyobbat ami aztán elhajtaná szíjjal mind a két orsót.

000000000

Nemááááá!!! Rosssz ötletnek tartom...
Inkább számolja át megint a hajtáshoz szükséges teljesítményt, mert nekem nagyon gyanús, hogy ha jó képleteket alkalmazott (optimalizált a hajtása), akkor egy ilyen gép mellékhajtásához ugyan miért nem elég 750 W AC szervo !!!, hiszen ettől zömében kevesebb lesz a forgácsolási teljesítménye is, pedig az ugye főhajtás. Valami nem stimmel itt.[#conf]

krnj79r9n

Hát szerintem az elvárásaihoz képest tartja kicsinek a 750 W-os szervót. Nyilván arra a motorra is ki lehet számolni az ideális áttételt, ahol a legjobb a gyorsulás, de lehet, hogy NG azt kevesli.
Vagy a sebességet kevesli.
Azért a 2 db 25 mm-es átmérőjű órsó (bár hosszat nem látok), de saccra 1 m hosszú körüliek lehetnek. Plusz még vonszolni azt a kompozit beton hidat.
Minden csak viszonyítás kérdése, NG igen komoly gépet épít, (egyébként le a kalappal előtte), valószínűleg vannak minimum értékek amit elvárna tőle sebesség és gyorsulás terén, lehet erre nem elég neki a 750 W. Bár az tény, hogy az azért nem csekély AC szervóból.
Nekem eddig csak egy 400 W-ossal volt dolgom rövid ideig, az is tudott durva dolgokat, bár az áttétel nem volt ideális.

3ztiz2p39

Nem ismerem a gépét, de mivel iskolát végzett ember, gondolom utánaszámolt. [#nemtudom]

3ztiz2p39

Visszaolvasva a #101-et és #107-et valóban elégnek kellene lennie a 750W-nak ránézésre.

3ztiz2p39

NG!
Ha jól olvasom az írásokból akkor 20/10-es orsók 1400 mm-hosszban 80 kg körüli tömeggel?

3ztiz2p39

Ezen adatok szerint az 1 db 750w-os motorral 1:2,5-ös áttétellel durván 10 m/perc, 7 m/s2.

Azért ez mégsem egy ipari gép, ezeket az értékeket el lehet bőven fogadni.

000000000

A 400 W is túlzás lehet....  
Tudod, a forgácsoláshoz előtolási P-ként tized wattok kellenek. NG elég precíz, kis súrlódási veszteségű gépet épített, aminek nem hinném hogy a maradék ~750 W állandó P kell a veszteségekre + dinamikai jelenségekre működés közben. Arról nem is beszélek most, hogy a szervóhajtás néhány 10 ms-ra akár 5 szörös névleges nyomatékot is lead, ha kellene, tehát hatalmas tartalékok is vannak.
Persze lehet, hogy szeretne "levegőt szántani" valami eszeveszett gyorsulással, de ennek meg nem látom értelmét, hiszen nem SMD beültetőt akar, hanem olyan gépet ami forgácsol működési idejének nagy részében. Anyagban meg tehát max. pár tized watt hasznos előtoló P kell, és a kör bezárult.

9ji0dz7t

Én azt mondom inkább több mint kevesebb mert kevésből nem lehet többek kihozni te többől még mindig lehet vissza venni  

De ez lehet hogy csak az én buta véleményem  

wkbgzy80t

Köszönöm!
Valóban ez egy jó nagy gé...öö akarom mondani TERV :) egyelőre. Aztán hogy mi lesz belőle.. kérdés. A nagy dolgokhoz még nem kezdtem hozzá, a kisebb részek vannak meg.

Gyorsulás stb:

Hát igen, leporoltam kicsit a hajtásméretezőt. Régen volt elővéve azóta kicsit emésztettem az elvárásaimat, amik dióhéjban a következők voltak:

-Munkatér fix min. 1000x700x250.
-Minél nagyobb gyorsulás, szoborfelületek marásához, ha esetleg el akar menni 1500 alkalommal ide-oda (Na ez egy sötét pont ezzel együtt is, hogy mennyi kellene...)
-Minimum alu marás, szép felületeket adó merevséggel és pontossággal
-Kisebb fogásokkal acél
-Köszörű feltét eseti dolgokhoz egyszer-egyszer finoman használva - erősen túlméretezett sínekkel - (ezt talán nem is kéne leírnom, nincs nálam esernyő)
-Szíj mellőzése (nem bízom a hosszú szíjakban, de nincs cnc-s tapasztalatom velük)
-Direkt hajtás, a nagyobb merevség és egyszerűség érdekében (akár az optimális hajtásparaméterek feláldozása árán is)

A 80 kiló 20 as orsóval az az x tengely, a híd kocsival kb. 350 kg, ezt két 1400 bruttó hosszúságú 25x5-10 orsó hajtja majd.

Most átszámolva egy darab 750 es motor ezt a súlyt 25x10x2800 hosszú orsóval 1,7 m/s2 el tudná gyorsítani, direktben. Ez távol van az optimumtól ami 4-5 közötti áttételnél van, aholis 5 m/s2 körüli gyorsulás adódna.

Nekem nem tűnik élhetetlennek az 1,7 m/s2 sem, persze a szíj tovább rontana a dolgon... Két motor pedig javítana. Persze ha szíjazás van, akkor már lehet rá áttételt is rakni.

Az a furcsa, hogy megnéztem kb 3218 darab ipari cnc-t, és ekkora vontatmányhoz jóval nagyobb fizikai méretű motorok szoktak tartozni. Láttam továbbá nct által átalakított/épített gépeket is, amik viszont elég csigán mozogtak (nem kritika), de a motorok ott is hatalmasak voltak arányaikban az én esetemhez képest.

Kérdés, hogy a nyilvánvaló időveszteségen kívűl mit veszítek, ha a hajtás áttételezése távol van az optimumtól?

3ztiz2p39

Ej basszus, az nagyon nagy tömeg a mozgatáshoz!
Akkor miért nem inkább mozgó asztalost csináltál, Jó példa erre a Varga István gépei Székesfehérváron.

Hogy a túróba akarod a 350 kg-ot meglendíteni és leállítani?
Nincs az az asztal ami ezt elbírja...

Van a látókörömben Mori-Seiki 800x500-as munkaterületű hagyományos felépítésű mindkét irányban mozgóasztalaos gép a következőket tudja:
G0 és G1-ben: 42 m/perc
gyorsulás:
x-ben 4,2 m/s2
Y-ban 3,8 m/s2
Z-ben 7 m/s2

Az X és Y motorja 4 kW-os a Z-t pedig 7,5 kW-os rángatja
De ez egy 7 tonnás gép.

wkbgzy80t

A képeken látni az arányokat, azóta csak minimálisan változtak. Az a híd biza 300 kg, mire minden kész lehet lesz 350... Ekkora mozgó asztalt nem tudok/merek elképzelni. Az 1300mm es schneeberger sínek ( a sok furattal) adják az egész koncepció alapját, mert nagyon vastagok, kompozitbeton gépekre vannak tervezve. Azok lesznek az etalonok. Ha azokhoz nem jutok hozzá szerencsésen, nem is tudom hogy lehetne megcsinálni. Viszont kell ekkora munkatér, mert amit marni szeretnék, kb ebbe fér bele.

Lehet hébe hóba kapni ugyan nagyon hosszú és vatag görgős síneket, de akkora betont amire azok kényelmesen ráférnek már nem tudok/merek önteni, nem tudnám megemelni sem.

Ezért a mozgó híd.

Lehet, hogy faragni kéne belőle, de szerintem elég masszív lesz az alapja. Eddig azért is nem tudtam belekezdeni, mert nem volt elég masszív padló :)