Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Kulcsár Zoltán/ROBSY --

Nem, első körben tutira encoderes motor lesz, aztán meglátjuk. Amúgy nem is nagyon láttam még mérőlécet errefelé, nameg azt elektronikailag összehozni, az jelen pillanatban nem az én hatásköröm.  

Amiatt van egy kicsi félelmem ekörül a téma körül, mert jelen pillanatban egyetlen kvázi biztos meló van a gépre (szerencsére határozatlan idejű:) ), egy kb 800x100mm alapterületű szerszámlap. Namost a "könnyen beszerezhető" orsók tudnak 5 század linearitási pontosságot 300mm-en, ha éppen olyan orsót fogok ki, akkor már csak 1,5 tizedes tűréssel tudnék a lap két végébe illesztőcsapokat tenni? Na azzal tuti nem megy össze a két fele... Jó, persze lehet utólag is befúrni ilyesmiket, de máshol is gond lehet ebből...

-> dinamika veszteség merev áthajtásnál:  

Jó, hogy szóba került, valóban... mondjuk egy elemi fogazatnak van alapból mondjuk kb 95-6-7-8% hatásfoka, ha megduplázom, és elfeszítem a két kereket tutira leesik 90 körülire...

besirkyjh

A "Robsy " topickbol át hozom ide a választ , ha sikerül .

A Szalai Gyuri kérdéséére .

„a tul merev forgás kapcsolat miatt dinamika veszteséged lehet”
Ez az összefüggés hogyan alakul ki?

Számokkal nem fogom tudni leirni , inkább egy hasonlatot irnék erre . Vannak a rövid táv futok . Ök használnak start lécet ( azt hiszem ez a neve , aminek a lábukat támasszák ) ahoz hogy minél gyorsabban elérjék a kivánt sebességüket . Eddig rendben van . De pont a startolással fejtik ki a legnagyobb eröt és utánna már kissebb teljesitményre van szükségük a gyorsuláshoz és a végsebesség eléréséhez , de vannal olyan start lécek is amibe egy rugo van épitve pont azért hogy a lábnak legyen egy kis szabadsága terheletlenül vagy kis terheléssel megmozdulni .

Mi köze van ennek a motorhoz ? annyi hogy a motor szempontjábol nem mindegy hogy max telheléssel mozditjuk meg vagy kicsi esetleg terheletlenül a forgorészét .Ha a mozditáshoz a max nyomatékra van szükség akkor rossz a hatásfokunk mert a mozgásban lévö motor már kisebb teljesitmény igénnyel is megy . Nem a rámpárol beszélek hanem a forgorész megmozditásárol .0-rol megmozditani valamit ahoz kel a legnagyobb teljesitmény , ha már mozgásban van kisebb erövel lehet annak a sebességét növeli és tartani azt .  

Nem tudom érthetö e ? Volt már erröl szo régebben .A lényeg az hogy a motor forgo rész a lehetö legkisebb terheléssel kel megmozditani és ehhez ad szabadságot a fogas szij " felexibilitása " .

3ihs2v23

Én is akkor áthoztam "Robsy" topicból a többi kérdésemet. Szóval tényleg nagyon tetszenek a szilárdsági elemzéseid, és köszönöm a választ. SolidWorks-öt én is újból elkezdtem használni és jó régen még a Cosmost is használtam. Nem hittem volna, hogy idáig fejlődtek.

SolidWorks-be ezek a vizsgálatok alapból benne vannak vagy külön fel kell tenni hozzá kiegészítőt? Ha meg van rajzolva egy acél váz nagy munka ilyen elemzést készíteni vele?

wkbgzy80t

Attól függ milyen verzió van telepítve, de a neten többnyire fullosak szoktak úszkálni.  

-Ha egy szelvényekből hegesztett vázat szeretnél elemezni, azt vagy héj modellként, vagy gerenda(beam) elemekből érdemes összerakni. A Solidworks-cosmos párost azért nem szeretem, mert legutóbb mikor próbáltam, nem nagyon engedett belenyúlni a hálóba -szerintem most sem-, és egy kicsit bonyolultabb modellből -még ha felületként modellezed eleve, akkor sem- nem fog hibátlan végeselem modellt csinálni. Beam-es részét nem próbálgattam túl sokat, de algorban bármit meg lehet oldani, az egy speckó program, tavalytól autodesk tulajdonban...Ha komoly a szándék, azzal csináld.

-Ha jól előkészíted a modellt, és nem túl bonyolult, nem nagy munka átrakni, de kell hozzá némi tapasztalat, nagyon nagy a teljesen fals eredmények kockázata. Ha motivál a gépépítés, akkor használd ki ezt a hajtóerőt, és szerezd meg most ezt a nehéz tapasztalatot -de csak ha más területeken is szeretnéd alkalmazni a végeselemet.

Nem akarom az egészet lelőni így a végére, de szerintem -feltéve, hogy nem valami sosem látott, egzotikus konstrukciót szeretnél- marógép építéshez nincs szükség ilyen vizsgálatra, ez tiszta empíria, és szemrevételezéssel el lehet dönteni, hogy elég-e az anyag.
Esetleg nagyon nagy blokkokat csinálhatsz, hogy lásd milyen irányba akarnak kitérni az egyes részek.

3ihs2v23

Köszönöm a részletes választ! Úgy tűnik az Autodesk komolyan gondolja. Már korábban kinéztem az autodesk inventort, mert lehet velük mozgó gépeket is modellezni.  

Az Autodesk-ben már benne van Algor vagy ez egy külön program? 3D-és modellt is meg lehet rajzolni az Algorban vagy azt más programmal kell és utána importálni?

Úgy döntöttem megtanulom, szükségem lesz rá sokszor.

000000000

"De pont a startolással fejtik ki a legnagyobb eröt és utánna már kissebb teljesitményre van szükségük a gyorsuláshoz és a végsebesség eléréséhez ,"

".0-rol megmozditani valamit ahoz kel a legnagyobb teljesitmény , ha már mozgásban van kisebb erövel lehet annak a sebességét növeli és tartani azt ."

Bocs, de ezek totális sületlenségek, és pont fordítva van, 0 sebességről történő induláshoz kell a legkisebb teljesítmény, majd ez egyre nő, ahogyan a sebesség is nő!

besirkyjh

Szia Tibor  

Lehet én nem értek valamit ? Vagy rossz a példa  

Tehát azt mondod hogy egy vasuti kocsit elkezdek huzni és köztem és a kocsi közt van egy huzo mérleg akkor az nagyobb értéket fog mutatni ha már mozgásba hoztam a kocsit mint amikor az meg indul ?
Ha egy 3.1Nm-es léptetöt ennyivel tehelve elakarsz inditani akkor az elfog indulni ? Tartani fogja de el nem indul az biztos , de ha már megmozdul akkor lefogja adni ezt a nyomatékot ( lin görbétöl függöen persze ) .

000000000

Te teljesítményről is írtál.
Nem jól látod a dolgokat....  
Képletek mellőzése nélkül is belátható egy kis műszaki érzékkel, hogy pl. egy autót 0-ról 30 km/h-ra  felgyorsítani sokkal kisebb teljesítmény kell, mint 100-ról 130-ra.
Tehát nem igaz, amit írtál.
Ha nem hiszed, kiszámolom Neked Wattokra is.

besirkyjh

Nem jo az egész ! Rosszul irtam a példát és a jelenséget is ! Bocsánat :)

Tehát : a lényeg hogy a léptetö ( eddig nem irtam ) egész lépésben kapcsol be .Ahoz hogy a következö lépésre tudjon menni vagy a névlegesnél nagyobb nyomatékkal vagy némi " holtjátékkal " kel hogy rendelkezzen , hisz két egész lépés között nincs névleges nyomaték a mágneses tér miatt .A névlegesnél nagyobb nyomaték nem járhato mert akkor mindig azon táncolna .Ha fix ez a kapcsolat a mellék hajtással akkor nem tud oda lépni a következö egészhez ( mondjuk lényeges hogy a léptetö határain vagyunk ) .
Azt hiszem igy már jo .

000000000

Nem egészen értem ezen gondolataidat sem. Fura lenne, ha azt javasolnád, legyen mindig szándékosan kotyogósan illesztve egy léptetőmotor a hajtásmechanikához, mert attól működik jól.:)

besirkyjh

0.0001% kotyogás 1000mm-en ?!

Hagyjuk Tibor , maradok a szijaknál a direkt fogaskerék helyett .

wkbgzy80t

Sziasztok!

Nemrég szert tettem a jövendőbeli főorsó tengelyemre, Svejk jóvoltából. SK30-as, szal elvben szerszámcserélős is lehetne. Csakhogy...  

A belső geometriát nem ismertük, egyedileg lett gyártatva rajz nélkül :) , továbbá nem volt hozzá behúzó patron.

Szeretném ha pneumatikával lehetne rögzíteni a szerszámot, egy esetleges későbbi szerszámcserélő lehetőségét nyitva hagyván. Ehhez viszont vagy szereznem, vagy csinálni kell valamit. Behúzó patront nem tudtam eddig szerválni, de nem is hiszem, hogy passzolna bele (amihez esetlegesen hozzá jutnék). Én golyós megoldásra gondoltam, ez megvalósíthatónak tűnik.

Erről van szó:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/sk30.JPG" border=0>

Meg kellett valahogy mérni a belsejét, elvben behúzóhoz való fészek van benne, fogalmam sem volt hogy kéne, aztán simán kiöntöttem, és átmérőlépcsőkből szépen kijöttek a méretek:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/DSC_0071.JPG" border=0>

Így néz ki (belső alkatrészek nincsenek meg, csak a befogók):

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/sk30%20golyos%202.jpg" border=0 style="max-width:970px">

A behúzó mechanizmus koncepciója:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/sk30%20golyos.jpg" border=0 style="max-width:970px">

Kicsit nehezen fér el a dolog... A belső csőszerű alkatrész mozog a golyókkal együtt axiálisan, a golyók furatai nincsenek teljesen átfúrva, hogy a golyók ne tudjanak beesni. A külső, álló persely, amiben a (golyókat befelé kényszerítő) kúp van, 2,5mm falvastagságú lenne, a 0,5mm falvastagságú része csak a golyókat tartja a helyükön, a golyók 5mm átmérőjűek (gondoltam hasonló méret biztos létezik).

Mindent nitridáltatnék, talán elejét veszi a rágódásnak.

Vélemény? Én attól félek, hogy a golyók szétnyomják a külső perselyt, de jobb "ötletem" nincs.

s2k5ycubj

Szia! Hát ennek a megvalósításáért nem irigyellek.[#csodalk][#csodalk][#csodalk]

t334wehtf

Precíz munkát fog igényelni, de működőképes ötlet! Várjuk a fejleményeket.[#eljen]

wkbgzy80t

A furatok miatt mondjátok? Mert ettől eltekintve viszonylag egyszerű daraboknak tűnnek.  

Annyi könnyítés van a dologban, hogy az íves felület miatt a furat körül csak két ponton csökken le a metszetben látható miniatűr méretűre a "váll". Egyébként ha a ezen részén át is megy teljesen a fúró, a többi részén +-90°nál még simán maradhat egy jelentős méretű perem, ami kint tartja a golyót. Csak a dörzsárazás lesz gond...

Nem tudjátok, hogy mekkora behúzóerő kell a 30 as kúpokhoz? A katalógusokban mindíg csak a maxot találom meg, amit a mechanizmus tud, kb. 5-6-7 ezer N... Gondolom ennek a fele is elég lehet...