Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Sziasztok!

Gondoltam megmutatom a terv aktuális állapotát.

Lassan majdnem minden energiám ebbe a témába megy, megszállott módon :). Most anyagi okok miatt kis szünet lesz, de a lényeg, hogy innen már nincs visszaút :). Viszonylag sok alkatrész megvan már, (remélem) nemsokára már csak a legyártandók maradnak.

Naszóval: Eddig sok "alternatív" (szar, vagy háilag kivitelezhetetlen, vagy értelmetlenül bonyolult) megoldást levetkőztem, mostanra kvázi teljesen hagyományos lett a terv. Ezt persze nagyban befolyásolták a beszerzett alkatrészek is.

Végül ismét előkerült a kompozit beton elemek felhasználásának ötlete, annak hatására, hogy időközben találtam egy topic részt a cnczone fórumon amit még nem láttam, és azt taglalja, hogy egy házilag öntött elem erősebbre sikerült, mint a hivatásosak által készített kompozit gránit minta. Pedig semmi beszerezhetetlen alkotó nincs benne. Így a híd, és az Y sínek magasításai/alapjai epoxi betonból lesznek.
Precíz öntőmintára is van már ötlet.

Sok beszéd után képek: Halvány pirossal vannak színezve a meglévő cumók - sok dolog csak lóg a levegőben, és az asztal nincs rajta (az asztal tetején lesz kiöntve a sima beton alap):

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/31%20lap%20kb.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/31%20lap%20kb%202.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/31%20lap%20kb%203.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/31%20lap%20kb%204.jpg" border=0>

vyvk7xm7

Úgy látszik ez a terv annyira jól sikerült, hogy két napja semelyik tapasztalt gépépítő nem akar hozzátenni egy értékes gondolatot. Hmm…

Az első kérdésem az lett volna, hogy honnan veszel majd ilyen kialakítású X síneket. De látom, halvány piros.
Most azt találtam ki, hogy: Hogyan képzeled jól megoldani a kompozit beton, mechanikai összeszerelését az alumínium és acél elemekkel. Tekintettel a csavarozás és hőtágulás okozta mechanikai feszültségekre.
Meg hogy: A kompozit beton, (Főleg a híd.) az teljesen tömör lesz-e vagy üreges, esetleg üreges és merevítő bordás.

wkbgzy80t

Szia!

Kösz az érdeklődést!

Alu elem nem lesz benne. A kompozit beton hőtágulása nem áll messze az acél ht tényezőjétől, nagyon durván 9-12 (acélok) illetve 13-14 (kbeton) (asszem), tehát ezt a párosítást meg merem kockáztatni, főleg mivel nem lesz nagy hőingadozásnak kitéve a dolog, a főorsó szerintem nem fog nagy hőt termelni.

A terv úgy néz ki, hogy veszek meleg hengerelt laposvasat, kifurkálom, megnézem mennyire lett íves. Remélem nem ugrik el sokat. Eztán beleteszek rengeteg csavart és spec. beönthető betondübelt gumialátéttel, és úgy teszem be az öntőformákba a vasakat. Ha kikeményedik, megy köszörű vagy maró alá az egész. Ezért is kerültek a sínek és megmunkálandó felületek egymással szembe. A híd oldalán látni, hol lesznek a vasak és kb. mekkorák (asszem 100x15 és 2db 60x20). Ha mindez megvan, fölfurkálom a síneket.
Az x vezetékek alapjainál elképzelhető, hogy nem lesz megmunkálás, elképzelhető, hogy azokat a szép nagy síneket használom majd öntősablonnak, és direktben a komp betonra fogom őket csavarozni. Még az is lehet, hogy in-situ lesz öntve az egész, az alaplapon. Az x síneket ezalatt talán derékszögekkel tartom meg, ide még nem alakult ki teljesen az elképzelésem. Az is lehet, hogy csináltatok néhány pontos konzolt, amiket beöntök a végén.

Szerencsére az x sínek pontosnak tűnnek, fényréssel nem tudtam hibát találni az egyenességükben egymáshoz képest.

A híd teljesen tömör lesz. Így most robusztusnak tűnik, de valójában csak 200x210 a keresztmetszete, és kb 140 kiló vasakkal együtt. Elképzelhető, hogy még hízni fog.

Eddig ugyanis az volt a fő akadály, hogy kézi mozgatásra volt kitalálva a dolog... Viszont úgy néz ki, hogy talán lesz normális helye, és akkor építek egy futómacskás felső darut zárszelvényből meg I vasból. Csak ugye megint az idő meg az anyagiak... De asszem nem szabadna elsietni vagy elspórolni ha jót szeretnék...

Mit gondoltok a főorsó véghelyzetéről? Nincs nagyon közel az asztal széléhez/sínek alapjaihoz szal. vajon elég neki ennyi hely? Nincs nagy tapasztalatom marásban, jó lenne valami autentikus vélemény erről a kérdésről.

000000000

3vv2btrhv

Trapista (Nagykáta ) forumtársunk épített polimerbetonos gépet . Probáld megkeresni .

000000000

http://www.dailycnc.eu/wordpress/wp-content/uploads/2008/07/heavy-stone-cnc1.jpg" border=0>

wvs6cpz09

Ez egy igazi kőműves CNC! Ez nem fog berezonálni, csak a Richter skála szerinti 6-os földrengés felett...

2vkx6unz

Erre azért nem vennék mérget. Egy korábban linkelt gépgyártásról szóló tanulmányban nem ez votl. Én nem látok itt semmilyen csillapító, energiaelnyelő anyagot. Szerintem ez a váz egy adott vibráció felett repedni/törni fog.

v2vhwz32z

Én meg arra lennék kíváncsi, hogy itt ha a két sík nem teljesen merőleges egymásra hogy lehet megfelelően korrigálni? Pontos sablon kell hozzá, az biztos..

spgkgiiaa

Én is pont ezt akartam kérdezni: nem fog eltörni? Arra még a betonvas sem orvosság, mert minden meg fog mozdulni. Esetleg, ha üzem közben minden ok, mi van egy ütközésnél? Az még odafigyelés mellett is benne van a pakliban. Érdekes, sok sikert hozzá!

2vkx6unz

Nem is szoktak így építeni. Inkább több darabból építik meghagyva az állíthatóságot.

wkbgzy80t

Köszönöm!

Abban a topicban valóban nagyon sok jó infó van, csak gondosan ki kell gyűjteni.. nem kis feladat :)

#35 - >  
de legalább látszik, hogy alaposan túlméretezte. Biztos nem lenne rossz a sima beton, ára nincs, a súly sem számít (ha irreálisan sok is) mivel telepítve van a cucc, állóhidas, csak hát a precizitás... Na abból ebben tuti nem lesz - legalábbis szerintem.  
Egyébként öröm nézni. Volt erről összeszerelt kép is, egész komolynak tűnt!

yuagaci9g

Talaltam ott egy erdekes tablazatot;

http://cnctar.hobbycnc.hu/Lampas/Module%20de%20Young%20Granite-Epoxy.jpg" border=0>

.

wkbgzy80t

Az biztos.  

Érdekes, hogy ennyire porózus az anyaga.. Valószínűleg nem nagyon tömörítette a fazon. Az rendben van, hogy kívül letömítette a végén, de biztos, hogy belül is ilyen. Lehet, hogy nem nagyon árt egyébként... Csak a csavarbetétek méretéhez képest meg úgy általában, az arányokat nézve, kicsit durvának tűnik az anyag szerkezete meg porozitása..  
Fene tudja, az biztos, hogy én megrezegtetem valahogy ill. le is döngölöm a rétegeket.

Mellesleg ez a szín azért meglepett rendesen :)  

A "tolólapos" forgácseltávolítás az asztalán tetszik.

Én is gondolkodom, hogy kéne még hely másik főorsónak... ezt a fortunás cuccot nem szívesen rakosgatnám föl-le..