Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Magát a gumiszalagot én használható porvédelemnek gondolom, bár a széleit is jó volna zárni és valami kis pormentes levegővel öblíteni. De lehet, hogy az megint ,,ágyúval verébre" lenne.
A gumiszalag megvezetését érzem átgondolandónak.
Minél többször szenved iránytörést, minél kisebb rádiuszon, annál előbb tönkremegy és annál nehezebb mozgatni.
Ezért a mozgáspálya két végén, egy-egy nagy átmérőjű görgőn fordítanám meg.

Gumiszalag helyett, a pneu hajtású lineáris vezetékekről ismerős, csúszó acélszalagos védelem lehetőségét nem említem. Az nagyon más.

,,régi álmok"
Én szeretem a régi álmaimat. Ha teljesülnének újakat kéne keresnem helyettük és nem biztos, hogy azokat is szeretném.

wkbgzy80t

Igen, igazad van az élei vszinű, hogy figyelmet kívánnak. Esetleg lehetne, szövetbetétes a szalag, az kevésbé nyúlik.

Közben kitaláltam, hogy nem is kell körbe mennie, hanem a nem dolgozó részeken lehet két vékony sodronnyal helyettesíteni, ezeknek ráadásul lenne olyan szakasza, ami sosem megy keresztül görgőn, oda be lehet iktatni egy rugós feszítést, és akkor kevesebb a görgő is. Összvissz két hengeres görgő kellene csak tengelyenként, a többi kötélkorong ami vezet is plusszba.

Amúgy gondolkodtam 3d nyomtatott lamellákon, de nincs hely neki, a problémát a gerenda fölé nyúló z tengely jelenti, nincs hely vezető profilnak. Erre ezt az ötletet tláltam ami tetszik, csupa egyenes lemez, korlátlanul sok hellyel hogy meg legyenek vezetve, erre még lehet, hogy lövök egyet...:

wvs6cpz09

A gumi(k)ra nem igazán jellemző a jó siklási tulajdonság. Inkább tapad a vele érintkező felületre, mint csúszik. Ha ezt a szalagos megoldást választod használj a sarkokon hengeres görgőket. A gördülő ellenállás mindig sokkal kisebb mint a csúszó ellenállás.

A közelmúltban kínáltak ide talán használhatót [#t19p136940#] de régebben is voltak hasonlók ugyanebben a topikban

wkbgzy80t

Na hát ritkán akarok valamit rendesen megtervezni, erre tessék [#nemtudom] Kicsi lehet h túllőttem a célon [#hehe]