Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

xt79ipd3

Ez igen! A fene sem gondolta volna... [#taps] Azért nyugtass meg, hogy használatban voltak az egyéni védőeszközök. A tárcsát én si negatív homlokszögűnek látom.
(Ámulok, mert engem mindenki lebeszélt a 20mm vastag alulapok asztali körfűrészen való leszabásáról. Borzasztó balesetveszélyt emlegettek... [#wilting] )

jani300

Mivel acél megmunkálásáról van szó , hosszgyalu vagy harántgyalu a gép .
A szerszám majdnem ugyanolyan mint az eszterga leszúrókése .
Oda nem igen tudom hova lehetne tenni a korongot :)

jani300

Rendben , gratulálok ! [#eljen]
Annyit tudok csak kukacoskodni ,hogy a próbadarab öntvénynek
látszik . Az kérdés hogy acél vagy vasöntvény .
A forgács hogy nézett ki ?

wkbgzy80t

Én 3 mm alu lemezekhez vettem ezt a tárcsát, azokat szabogattam, és ott a spén nagyon ütött, szabályosan fájt a kézfejemen meg mindenhol ahol bőrt ért, szóval szemüveg az elengedhetetlen... Lehet, hogy erre gondoltak a 20mm lapoknál... Itt érdekes nem tűnt ez fel, de lehet, hogy csak nem figyeltem erre. Vszleg sokkal kisebbek a forgácsok, nem ütnek.

Valóban öntvénynek néz ki, de amúgy hengerelt anyag, csak nagyon sokáig rohadt. Földben volt, el volt temetve. Csatornaásás közben akadt a kezembe. Szegény elöregedett, elvesztette egykori csillogását, élei lekerekedtek. Barna piskótához vált hasonlatossá.

A forgácsok kicsik, 1-2 mm, az alakjukat sajna nem figyeltem meg tüzetesebben, de kicsit csillogtak a földön, szóval szerintem ici-pici kurflik...

Szalai György

[#rinya] Láncfűrésszel még nem próbáltad !!!

Szalai György

Szerencsére ez pusztán pénz kérdése.
Ha kell, körbe perforálom valami hasznavehetetlen méretű fúróval és hidegvágóval szétütöm.

wkbgzy80t

Röögtem, mikor ezt olvastam, ugyanis az is eszembe jutott, alut már vágtam vele. Dehát a 30mm vas és láncfűrész gondolata mégis arcpirító..

Szalai György

Az a felülre rakott sin nem is annyira borzasztó gondolat, mint amilyennek elsőre tűnt.
Távolabb kerülnek a sínek, javulnak az arányok.
De három sin biztos nem kell.

Szalai György

PSoft

Eszembe juttatod a '70-es évek villanyászát...
Aki, egy szem 3-as, 4-es fúróval, gyakorlatilag bármekkora 'likat képes volt produkálni.
Ha ügyes volt, még hidegvágó se kellett, elég volt egy jól irányzott koppintás a kalapáccsal.:)
(vagy, elég volt csak ügyesen 'billegtetni a fúrót)
Utána pár tolás a félgömbölyűvel, és mehet is a lyukba a belevaló.
Persze, volt aki már akkor is, csapos kővel reszelt.:)

gaben

A szomorú az, hogy amikor én voltam ipari tanuló 1990-93-ig, az alu tokozott szekrények furatait ugyanezzel a módszerrel kellett kilyuggatnunk.
Persze volt már dekopírfűrész, de a kisebb tömszelencékhez nem volt más alternatíva.
Illetve lett volna, csak hát drága volt a lépcsős fúró.
Mindezektől függetlenül szép időszak volt, sok szép dolgot csináltunk. :)

PSoft

Ahahhh!

Szóval...innen a fúró, meg a "lyukimádatod".[#nyes]
[#wave]

gaben

Nabammeg, kellett nekem szólnom. [#vigyor][#nyes]

wkbgzy80t

A szent küldetés ismét folytatódik, egy kicsit. Azt már nem merem írni, hogy hamarosan sikeres véget fog érni... mindenesetre 12-t ütött az óra (mármint években), ideje kicsit előrelépni. 40 éves korom előtt jó lenne marni látni...

A géphez már minden megvan, szal nem rossza  helyzet, épp megkoronáztam az alkatrészlistát egy szerszámcserélős főorsóval, lassan annyit költöttem, mint egy használható, használt cnc ára, ráadásul mivel nem lett kész sose, azóta vettünk más cnc gépeket is, de ez mind nem érdekes, mert az öröm és a régi álmok, csupa szentimentális megfontolás stb... ezeket úgy érzem nem szabad kútba ejteni.

Lényeg:
Egy ötletet szeretnék vitára bocsátani:

Probléma:
Azt tapasztaltam, hogy szuper porvédelemre van szükségem, mivel többnyire MDF-et, illetve ALU-t marunk, előbbit jó lenne rendesen elszívni, utóbbit lemosni és lefolyatni.

MDF hez kézenfekvőnek tűnhet a faipari gépek marómotorján előforduló szoknya/köpeny, de eddig ezt nem sikerült alkalmazni, mert legtöbbször viszonylag mély zsebeket csinálok, egszerűen útban van.

Tehát arra jutottam, hogy MDF-nél teljesen be kell borítani az egészet, és átöblíteni valami nagy porelszívóval. Alunál a burkolat a fröccsenő folyadékot terelné. A szánok így is az MDF porban lennének, tehát ezek védelmére tláltam ki egy ötletet. Kicsit otromba, de olcsó, és szerintem elég hatékony:

Megoldási ötlet:
Kb. 3mm gumiszalagokat vinnék körbe burkolaton kívül, illetve a gép alatt. Pár ezer Ft métere ezeknek a gumi szalagoknak, azonnal lehet kapni.

A gumiszalagok csúsznának, sőt talán enyhén rá is lennének nyomva az őket vezető profilokra. Beszéljenek a képek:

(Most csak a levegőben lógnak a dolgok, de alapvetően a szalagok a burkolaton kívül mennének.)

gaben

Szia,

az ötlet remek. Na de most már inkább építs valamit a rajzolás helyett. [#kacsint][#nyes]