Épül a gépem ::: NG

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Ennél profibb gépet még ipari kivitelben sem láttam.Ez az epoxi-gránit "kiöntőgyanta" drága lehet?Nehéz megmunkálni ezt a "gyantát"(olyan keménységű is lesz,mint a gránit vagy csak a súly miatt alkalmazzák)?

wkbgzy80t

Ezt ki kell keverni. Nehéz megmunkálni, formára kell önteni. És könnyű elrontani. kicst roszabb a belső csillapítása csak, mint a valódi kőnek, emiatt használják, nameg a szabad formai kialakíthatóság miatt.

vyvk7xm7

Azért ennek a „műgránitnak” van még pár gyengesége az igazihoz képest, amiről nem esik szó.
A műgyanta szilárdsága jóval kisebb mint a gránité, ezért a műgyanta gránit szilárdsága is messze alatta marad a természetes grániténak.
A hőállósága szinte nincsen is, a hő okozta öregedése pedig borzasztó.
Ultraviola sugárzás hatására egyszerűen szétporlik.
Otthoni körülmények között, (kísérleti testek készítése és mérése nélkül) valószínűleg messze kerül a szemcseszerkezet az ideálistól, az pedig katasztrofálisan gyenge szilárdságot és ugyanolyan rezgésállóságot eredményez.
Egészségre ártalmas, környezetszennyező anyag van jelen a gyártáskor, felhasználáskor és megsemmisítésekor is.

Én sem értem, hogy miért kéne forgácsoló gépet gránitból építeni, az a mérőgépek anyaga, a kicsi hő tágulás miatt. Más előnye szerintem nincsen. A műgyantás cucc meg egy jó alumíniumtól is gyengébb szerintem. Egyetlen előnye lenne, hogy hidegen önthető, de ez is csak akkor számítana, ha sikerülne összehozni egy jó szemcseszerkezetet, esetleg irányított szálerősítéssel megtámogatva. De nagyon kétesélyes.
Szerintem.

xr54ua7n2

Miért nem gondolkozol a klasszikus megoldásról? Öntöttvas gépágy. Szerintem nem drágább mint a márvány és műmárvány stb. Öntöttvasnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy nagyon sok rezgést eltud nyelni és tömege is van. Persze egy jó öntvény konstrukciót kell kialakítani. Példaként tudom említeni Petrence kolléga topikját.
Tudom, hogy a gyártóeszköz elkészítése is szaktudást és költséget igényel.

wkbgzy80t

Pontosan két dolgot várok el a gránittól:

1. Hogy rabolhassam az anyagot a géppel

2. Hogy életet leheljen a topicomba

Eddig egész jól működik a kő, nagy boldogság [#circling]

vyvk7xm7

Hol láttál hatékonyabb forgácsoló gépet gránitból, mint acélból?
Csavarozása problémás az ébredő helyi feszültségek miatt, amiket rosszul visel.
Jó ragasztásához megfelelően megmunkált felület kell, mert a ragasztás szilárdsága sajnos a ragasztóréteg vastagodásával rohamosan romlik.
Vibrációtűrése kritikus, (főleg ha még nem is válogatottan homogén az anyaga) anélkül meg nincsen forgácsolás.
Minimális deformáció hatására, előjel nélkül eltörik.
Talán precíziós csiszológépnek, vagy extra magas fordulatszámú megmunkálásban el tudom képzelni, de ott nem a rablás a jellemző, hanem a precizitás.

wkbgzy80t

Nade komolyan:

Legalább 600x800x250 hasznos munkatér kell. Nem akarnék én formabontó elképzelésekkel operálni, de ekkora öntvényt sem beszerezni, sem legyártatni nem nagyon tudok. Úgy vettem észre, hogy az öntött sík dolgokban, mint pl tusír- vagy mérőasztalok, ilyen 500-700 körüli méretek is ritkák, ezután viszont van egy nagy méret és súly ugrás, és ilyen egy tonnás másfél méteres darabok vannak csak, vagy még nagyobbak. 1100x900 körülire (ami az ideális lenne) nem látok sok esélyt, nagyon nagyot meg végképp nem tudnék kezelni, asszem anyagilag sem.

Gondold el továbbá, hogy mennyiből jönne ki bármilyen 1100x900 körüli, merev és sík gépasztal/ágyazat. Szerintem a gránit 100e alatti árával nehéz versenyezni. Nagyon jó lenne néhány elemet öntetni, de az alap nekem nem fér bele sajna. Szerintem ez az okfejtés megáll, nem?

A gránitlap továbbá 250 kiló körül lenne, ami nekem tetszik, még éppen mozgatható. 6an gurtnival rányulnak, kis gurulós kocsi, a padló sem szakad be...  

Itt egy kép a jelenlegi állapotról, így jobban láthatók az arányok:

http://cnctar.hobbycnc.hu/NG/epul%20a%20gepem/tervek/23%20ov%20granit%201.png" TARGET=_fnew>23 granit+fortuna

Ezen kívül nem csak a mérőgépek anyaga a gránit, nagyon jó rezgéscsillapító, nem pendül, mint a fémek, és övidebb idő alatt le is cseng, jóval gyorsabban, mint akár az öntöttvas. Komplett hiwin lineármotoros mechanikát is árulnak gránitlapra építve (lehet h itt tévedek, és az nem maró, de arányait tekintve annak is tökéletesen megfelelne)

A műgyantás témához: a mai epoxik többnyire uv stabilak.  

itt egy érdekes pdf:
http://www.rockwellautomation.com/anorad/downloads/pdf/Anocast.pdf" TARGET=_fnew>polimer gépvázak

wkbgzy80t

Igen a válogatás a kritikus, szerintem is. Utána kell olvasni, hogy külső alapján mit lehet megtudni az anyagról.

Egyébként teljesen egyetértek mindenkivel. Eszem ágában sincs erősen rezgő elemeket belecsavarozni, el akarom osztani a terhet a lapon, és jól alá is támasztani az egészet - lesz a sínek alatt 100x20 húzott anyag, két sor csavarral rögzítve.

A lyukak: 10e forintért lehet 13as gyémánt koronafúrót kapni, gránit fúrásához. Fúrógéppel megfúrható a cucc, csak víz alatt kell lennie, és gyakran ki kell emelni a fúrót. Ezt be merem vállalni. Utána esztergálok menetes betétet, epoxi.

Ti egyébként hogyan oldanátok meg egy ilyen méretű asztalt? Vevő vagyok jobbnak tűnő megoldásra..

279nwbpsa

Időnként van dolgom gránittal...Nem vagyok meggyőződve róla,hogy az általad készítendő géphez megfelelő anyag.Talán egy picivel kisebb géphez jó lehetne.
Azzal is vitatkoznék,hogy nem pendül,mint a fémek.Igenis gyönyörű szép csilingelő hangja van egy ekkora méretű kőnek... :(

Hogyan lehetne még megoldani?
Egy dobozszerűen elkészített "lemez" vázat kellene csinálni,megfelelő merevítésekkel,aztán kitölteni megfelelő minőségű betonnal.Én így csinálnám.Olcsó,gyors,könnyen szerelvényezhető...
Meg persze nem is túl elegáns.Cserébe nem érnek meglepetések...

wkbgzy80t

Hát igen. Így valóban megmaradhatnának a meglepetések karácsonyra.

Jól meg lehetne vasalni, ill gyakorlatilag majd' minden problémát viszonylag könnyen meg lehetne oldani, menetes betétek eleve benne lehetnének tuti lenne, csak azt nem tudtam eddig kitalálni ehhez a verzióhoz, hogy hogyan csináljam meg pontosan szintbe az y síneket. Elég messze vannak meg miegymás.

Ráadásul a betonhoz egyáltalán nem értek, nem tudom mitől lesz sima, erős szívós stb. annyiban kimerülnek az ismereteim, hogy kevés vízzel erősebb, meg hogy egy pici perlit jót tesz a repedésmegelőzésnek... És kéremszépen ennyi :)

A nyaralós kerítésépítős betonkeverést nem sorolnám a hasznos tapasztalatok közé.

279nwbpsa

A perlitet nyugodtan elhagyhatod.A többi meg kicsi odafigyeléssel már nem olyan lehetetlen dolog. :)
Az Y-tengely gondodat megértem.Eléggé behatárolja a lehetőségeidet a "rendhagyó" Z konstrukció...

279nwbpsa

Milyen méretű sínekkel építenéd a gépedet?

wkbgzy80t

30asok vannak rajzolva Z és Y-ra. két 25 már megvan, azok mennek az X irányra a hídra.

279nwbpsa

Na,az már jó combos. :)

A beállításhoz lenne ötletem.
Fogsz két 40×40mm,vagy 60×60mm négyzetvasat.Hosszirányban készítesz rá megfelelő számú átmenő furatot felülről.(A csavaroknál a furatok bővebbek legyenek.)
A négyzetvasak oldalaira pedig menetes furatokat csinálsz.
Ráteszed az asztal két szélére ezeket,majd beállítod síkban a párhuzamot.
Ezek után másik két négyzetvasat,vagy lapos acélt látsz el átmenő furatokkal.
Ráteszed az előzőleg párhuzamba állított vasak külső oldalára ezeket és beállítod a síkot függőleges irányban.
Az anyagokat előzőleg vagy lemaratod,vagy húzott anyagot használsz.Ez már rajtad áll...

Nem tudom érthető-e amit megpróbáltam elmondani?

wkbgzy80t

Azt hiszem sejtem, és jó. Nekem is megfogalmazódott a fejemben egy terv, nemsokára csinálok vmi. vázlatot.