Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

tekes

Szalai György

A marószerszám a 2 kW teljesítményű motorral hajtva, 300 Hz frekvenciával, egy 30 cm hosszú Z erőkar végén csavargatja az 1 m hosszú hidad közepét.
Menyire kell merevnek lennie a szerkezetnek, hogy a nem kívánt rezgés okozta káros elmozdulás a szerszám végén még a tűrhető tartományban maradjon?
Szerintem (legalább statikusan) teszteld azt a méhseljt lemezt, hogy ne érjen meglepetés.
A rezgés ellenségei a tömeg és a csillapítás.

kgl

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Természetesen tesztelni fogom és majd beszámolok az eredményekről.

ra8nsmk6w

Üdv!
Ez a mondatod az épités során többször is kisérteni fog.
"A hidakat próbálom majd a legkönnyebb anyagokból elkészíteni a kisebb tehetettlenség miatt és a mozgathatóság miatt is"
Nyilván mivel nem ismerem a körülményeidet és a lehetőségeidet, csak a szakmai érvelésekre irtam.
A felesleges körök is sokat elvesznek, időböl és az anyagiakból is.
Nagy gratula, hogy nulláról akarsz önerőből gépet épiteni.
[#eljen]

kgl

Köszönöm :) Tudom, hogy ez a gép sohasem lesz egy komoly műhelyben profi gép, nem is ez a célom. 66 éves múltam, így főleg azért kezdtem bele, hogy szellemileg még valamennyire frissen tudjam tartani magam. Sajnos már azt is tudom, hogy nem fog úgy az agyam mint 20 éves koromban. Fizikai erőm jelentősen lecsökkent már, ezt is figyelembe kell vennem a tervezés, építés során. És ez csak romlani fog. Ráadásul a nyugdíjam sem csillagászati összeg, még ez is korlátoz. Ez az építés nekem elsősorban időtöltés és az eddigi fával történt több évtizedes barkácsolásaim folytatása lenne. Majd meglátom, hogy meddig jutok vele. Egyenlőre örömmel csinálom :)

tekes

A mozgatásban segíthet.
A tényleges talp a hosszú menetes szál alatt van. ha feltekerem, leér a kerék. Egyúttal a szintezés is megoldva.

kgl

Ez jó ötlet. Én is hasonlóan oldottam meg a nagyobb gépeimnél a mozgathatóságot.

kgl

Sziasztok.

Elég régóta nem jelentkeztem itt inkább csak olvasgattam a hozzászólásokat. A kimaradásom oka az volt, hogy január 18.-án megrendeltem az aliexpressről a 2.2 KW ER22-es marómotort és a frekiváltót. Erre vártam, hogy megérkezzen. A gép tervezésében megakadtam, mert nekem vizuálisan látnom kell az alkatrészeket, hogy meg tudjam határozni a gépem Y tengelyének a magassági pozicíóját. A Z tengelyem 40 cm-es és a marómotor is elég nagy méretű és súlyú, a Z tengelyből kb 15-20 cm-es mozgatható úthoszt kalkuláltam. Sajnos nagyon vizuális típusú ember vagyok, így ha magam elött kirakom lefektetve az Y és Z tengelyt + marómotort akkor már meg tudtam volna tervezni a Y tengely magasságát és magát az y tengelyt hordó vázat. Próbáltam papír sablonokkal helyettesíteni a marómotort de ez elég bizonytalan megoldás volt a számomra. Ezért állt a váz tervezése.
A motornak március 3.-ig kellett volna megérkeznie, de az AliExpress nyomkövetése csak odáig mutatja, hogy elindult Kínából. Azóta hiába reklamáltam nem frissítették a nyomkövetést. Az utolsó frissítés február 17.-én volt, hogy elindult a csomag az országból-régióból. Azóta semmi.
A frissítési kéréseimre mindig csak az volt a válasz, hogy várjak, a csomag úton van.
Mivel március 3.-án kellett volna megérkeznie a csomagnak és a mai napig, azaz 11.-ig nem érkezett meg, megint írtam az eladónak, azt a választ kaptam csak hogy "Barátom, hadd nézzem meg a helyzetet." Semmi több. Mivel több információt nem adott ezért a mai napon elindítottam az AliExpress a visszatérítést. Nem kis összegről van szó.
Még jó hogy nem terveztem meg a vázat a papír sablon alapján, mert most kereshetek másik megfizethető motort, aminek természetesen más lesz a mérete, súlya, és legfőbbképp az ára.
Most itt tartok. Ha lesz valami fejlemény jelentkezem.

svejk

No igen... aztán ha meg is jön vagy lesz vám vagy nem...
Ali elég bizonytalan mostanában ilyen téren is.

Mondjuk egy RATM Motor a németektől  vagy a csehektől itt lett volna 4-5 nap alatt, igaz kicsit drágábban de biztosan.

ywathzay

Nem az ali a gyenge pont, hanem  a királyi posta. Ha feladnak egy csomagot 1.-én, 5.-én elindítják a központi elosztóból, 2-3 nap itt van a raktárakban, majd egy hónap amíg végigfuttatják a haldokló rendszeren. Szinte 0 kommunikáció, elérhetetlen központ, rosszakodás ezerrel. Ha véletlenül olyan a csomag, hogy az express one hozza.... hát ott is vannak gondok míg hozzájuk eljut.

ywathzay

Vám meg annyi lesz, amennyivel a kínai bevallotta, nem kérnek ezek már be semmit, nincs kapacitásuk ügyfelekkel bajlódni.

svejk

A napokban majd két hétig ültek a vámon egy nagyobb értékű csomagon, minden adatot bekértek.
Nem akarták elhinni, hogy csak ~500 Euro volt.

vadember

Tavaly egy csomagomat vonták vámeljárás alá. 12 db NiCd ceruzaakku volt. Megállapították, hogy nem vámköteles ezért csak 700 Ft kezelési költséget számoltak fel.
 De az eljárás egy kicsit megnövelte a kézbesítési időt.
Kína-Budapest 12 nap.
Budapest-Miskolc 74 nap.

Robsy1

Sajnos mostanában a háborús események miatt a kínai szállító hajóknak meg kell kerülni Afrikát, így jelentősen megnövekedtek a szállítási idők. Valószínűleg emiatt is csúszik a csomagod érkezési ideje.
Így meggondolandó mostanság, hogy minden apróságot onnan rendeljél meg, mert olcsóbb. A szállítási idő és áru biztonság is fontos szempont lehet.