Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Ez nem ipari gép lesz hanem hobbi kategória. Nem fogok rajta eladásra termelni semmit, így nem lényeges szempont a század mm-es pontosság sem, és a gyorsaság sem. 99%-ban fát fogok vele marni.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Amikor a marómotort rendeltem akkor a posta hozta házhoz, elég brutális vámot és kezelési költséget számoltak fel rá.
Pár hete rendeltem az aliról marószárakat, összességében durván 150$ értékben, ezért kíváncsi voltam arra ha egyesével külön rendelem meg akkor is kell e vámot fizetni. Tehát minden tételt egyesével rendeltem meg, mégis az egyik forgalmazó összevont 4 rendelést és egy csomagban küldte. Szerencsére nem volt magas az ára így sem és a csomag is kicsi volt. Egyetlen tétel után sem kellett vámot fizetnem, pedig a törvény jelenlegi állása szerint minden után kellene.
Ez a postánál valószínüleg így is működik, de ezeket a tételek mind a Express One szállította ki meglepően gyorsan, és itt nem kellett semmiféle kezelési költséget és vámot/áfát fizetni.
Igazából nem is értem hogy lehetséges ez, de csak örülök neki :O

kgl

Köszönöm a tanácsod, megfogadtam ahogy már írtam is. El is készültem a merevítéssel. A síneket tartó rétegelt lemezből legyalultam pár mm a szélességéből majdnem a sínig. Az oldal merevítők így már nem súrlódnak a sín tartó lappal. A merevítőket lépcsősre martam ki, sajnos elég kicsi a lépcső mert a méretek többet nem engedtek, de legalább most már alulról és oldalról is van megtámasztása az oldal merevítőknek, amelyek 7 cm szélesek és 18 mm vastag anyagból készültek.
próbaként kíváncsi voltam mennyit merevít ez a motor tartó lapon. A szerkezetet teljesen kitolt állapotba toltam egyik végét lerögzítettem az asztalhoz, a másik végén pedig mértem a lehajlást egy mikrométerrel. Körülbelül 30 kg terhet tudtam rápakolni tesztelésnek kisebb homokzsákokból, több már nem fért rá és kezdtek lebillenni a zsákok is. Így mértem 0.12 mm lehajlást a szerkezet kitolt állapotában. Sokkal merevebb lett mint gondoltam volna.

Még egyszer köszönöm a jó ötletet. :)

remrendes

Mi a baj ezzel? Nekem szimpatikus, hogy valaki tanulasi celbol annyibol osszerak egy gepet, amennyibe masnak kb csak a gepvaz megmunkalasa kerul.

kgl

Sziasztok

Szép lassan haladok a Y tengely elkészítésével, a 2 db lineáris tengelyt szépen felfúrtam egy 100*30 cm-es 18-as lapra ami nagyon jól sikerült. Az SFU1605-ös golyósorsók következtek, ezért kivettem a gyári csomagolásból és akkor láttam, hogy pár darab csapágygolyó a karton dobozban kallódott. A csapágyban nem volt zsírzószem és azon a lyukon keresztül potyogtak ki a golyók. Természetesen pár darab le is potyogott a műhely padlójára bele a porba. Egy kb 40 cm-es szerszámtartó rúdmágnessel söpörtem át a padlót jó alaposan, de egy pár darabot sikerült megtalálnom. A menetes csapágyat letekertem a golyósorsóról, szinte az összes golyó ami még benne volt azok is kiestek. Egy csepp zsír nélkül rakták össze. Először úgy raktam össze, hogy bezsíroztam belül a csapágygolyók fészkét, majd egy spéci orvosi csipesszel egyesével beraktam a 3.17 mm-es golyókat. Sikerült is összeraknom és feltekerni a menetre, de sajnos nem tudom hány darab golyónak kellene lennie ebben a csapágyban. Próbáltam keresni rá adatot, de nem találtam. Tudok vásárolni ilyen csapágygolyókat, de nem tudom, hogy mennyire kell telerakni ezt a csapágyat golyókkal. Pár darab golyó véleményem szerint hiányzik. 14Ft darabja, szóval nem egy összeg, de nem szeretném ha hiányozna belőle pár darab.

Ez a csipeszes berakás nagyon jó kis türelemjáték volt így, kb 1-1.5 órát elszórakoztam vele mire kész lett. A zsírzógomb M6 mm-es furatán már a menetre feltekeréskor jöttek ki újra a golyók pedig adtam neki csapágyzsírt. :( Most kezdhetem elölről.

Hogyan lehet gyorsabban összerakni, gondoltam arra, hogy a zsírzógomb furatán tolom be a golyókat, de úgy nem igazán akartak odébbmenni ha rá volt tekerve a menetre. Van valami trükkje a golyók berakásának?

Van valakinek infója arról, hogy hány golyónak kellene ebben a csapágyban lenni?

zsolt123

Áfá-t mindenképp fizetsz, mert automatikusan ráteszi az Ali (meg a többi kínai kereskedő). :( Vámot csak nagyobb összegeknél, de az meg csak 1-2%, nem jelentős az ÁFÁ-hoz képest.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

zsolt123

bajnak nem baj, de én biztos minimum alumíniumból csinálnám. volt nekem is mdf/rétegelt lemezes gépvázam, és csak a szívás volt vele. ;) a strapát nagyon nem bírja.

bbalazs

Én anno kíváncsiságból letekertem, hasonló eredménnyel.
Össze úgy tudtam rakni, hogy az üres anyába jó vastag zsírral betettem és egy illeszkedő papírhüvelyt toltam bele, ami nem engedte kiesni a golyókat, aztán finoman rátekertem függőlegesen, miközben a tengely tolta ki a papírt felfelé.

kgl

Egy picit több mit 1-2% a vám.
A marómotort 96.012 Ft-ért vettem
A vám + vámkezelés 41.730 Ft volt. Ez durván 43%-nak felel meg.

kgl

Hobbi célra készül, nem ipari termelésre.

kgl

Köszi az ötletet, ezt kipróbálom.

A csapágy mindkét végén van egy hajlított drót, ami 1-1 gumitömítést tart a helyén. Elvileg ahogy próbáltam megfejteni, a gumitömítések tartják bent a golyókat a menetben.
A csapágy külső palástján van 3 darab ovális műanyag az ovális lyukakban, először arra gondoltam, hogy az egyik műanyagot kivéve lehet beragni a lyukon a golyókat majd helyére pattintani a műanyagot kívülről. Sajnos ez nem járható, mert azokat a kis ovális műanyagokat csak belülről lehet berakni, kívülről nem. A műanyag belső oldalán vannak a beakasztó fülek, és a menet ebben is benne folytatódik, de nem jöttem rá még, hogy ebbe a kicsi horonyba is kell rakni golyót vagy nem. Talán ezek a műanyag darabok is gátolják, hogy a golyók kinyomják a csapágy végén a gumitömítést.
Neked is volt ezzel gondod?

svejk

Nézz meg pár videót a működéséről!

A végeken a gumitömítés a porvédő, semmi köze a golyókhoz.

A tiédben valószínű 3x1 kör golyó van, a mőanyag dugók a golyóvisszavezetők.

Általában 1-2 golyóval kevesebb kell egy sorba mint amennyi beleférne.

A golyók mérete ezred mm pontosságú, a 17 forintos golyók mérettűrése ennél sokkal nagyobb ráadásul az anyagminőségük sem megfelelő.

Összerakni ilyen kis orsó-anyát mindig szárazon  a leggyorsabb, egy hajlított végű csipesz tud nagy segítség lenni.
Az orsót fixen állítva rögzíteni, a rovidebb megmunkálással felfelé majd az anyát központosan tartani és behelyezni a golyókat a megfelelő golyópályába, majd lassan ráforgatni. Az első golyósor után már megvezeti magát a többi gyorsan megy.

Erőltetni semmit nem szabad ha akad akkor rosz pályában van 1-2 golyó.

Ezt a méretet tíz perc alatt fel lehet golyózni.

svejk

A legfontosabb hogy előszür megértsd a működését! [#felkialtas]

remrendes

* kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként eltér, 0-12%-ig.

zsolt123

pedig de: "többfázisú váltóáramú motor több mint 750 W, de max. 7,5 kW teljesítménnyel"  VTSZ: 85015220, ennek 2.7% a vámtétele (az alapja az áru értéke + a szállítási díj együttesen). ha nem fizettél rá ÁFÁ-t, akkor +27% ÁFA, plusz a kezelési költség, ami elég brutális tud lenni, ha nem magad csinálod, hanem valamelyik ügynökséget bízod meg (ami általában a szállítmányozó cég). plusz le szoktak még húzni némi tárolási díjjal is (amíg a vámkezelés folyik, és amíg ki nem csengetted a vámot).