Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

remrendes

A 4. kepen jol lehet latni, hogy az a kis muanyag osszezarja a menetet. Szamold meg a golyokat, oszd el 3-mal es ugy rakd vissza, utana ovatosan ra lehet tekerni az orsora. A hasonlo, de 1205-ben 3*16 golyo van.

kgl

Most kezdem érteni a működését, jók ezek a videók ezek sokat segítenek. Az egyik videóban az írja hogy "az egyes menetek eltérítő darabjai között nem lehet golyó" Na erre még gyúrnom kell hogy megtaláljam a csapágyban ezt a részt.
Azt viszont még nem tudom, hogy a visszafordító műanyagba is kell e rakni golyót vagy nem. Az enyémbe 3 db golyó fér bele. Nekem úgy tűnik logikusnak ha abba is rakok.

Mivel nem tudom mennyi golyó volt benne eredetileg, így meg kell várnom amíg megérkezik a golyó rendelésem. Sajnos a minimális rendelés szám 200 db volt az ára miatt, így ha kell majd valakinek 3.17 mm-es golyó annak szívesen adok majd.

A zsír amit használtam valóban nagyon régi és kimondottan hőálló csapágy zsír. Ezer éves, talán még a Neander völgyi ősember használta először de ez eddig nekem szépen bevált mindenhova. Kicsit hígabb mint a mostani zsírok, ez még nincs teletömve mindenféle csodaszerekkel, hogy jó drágán eladható legyen.

Ezt a golyót rendeltem : https://csapagyhidraulika.hu/spd/golyo0060/Csapagygolyo-3175mm
Bocsi hogy csak egy nap késéssel tudok válaszolni, de routerem megpusztult és meg kellett várnom, hogy a vodafon kicserélje.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

svejk

No akkor részemről utoljára...

Csak abban a háromszor 1 menetben lehet golyó amit a műanyag vissszafordító visszazár.
Természetesen a visszafordítóba is kell golyó, hiszen működés közben is van benne.

A kört feltöltöd teljesen és 1 vagy 2 golyót kiveszel belőle akkor jó lesz.

Amit vettél az sima szénacél golyó, ide nagy pontosságú 100Cr6-os anyagú kellene. (aztán hogy a kis kínai mit rakott bele azt csak sejtjük)
Persze fog működni csak mérd meg őket minimum mikrométerrel, hogy véletlen se legyen nagyobb mint az eredeti. Ha pár darab kisebb nem olyan nagy baj kitöltőnek jó lesz.
A mikróval is csak saccolni tudod majd a méreteket de viszonyításnak megfelel.

A gyárban mérettől függően pár ezredmilliméterenként vannak a golyók, ezekkel tudják a megfelelő pontosságot/előfeszítést garantálni.

kgl

Ma megjöttek a golyók. 3.17 mm-est rendeltem. A számlán is ez szerepel meg a zacskó címkéjén is mégis amiket megmértem azok 3.1 mm átmérőjűek. (hézagkitöltő :) )
Köszönöm a segítséget. :)

TROMF22

Mérd meg több keresztmetszetben, mert ha méretben ekkora eltérés van, akkor könnyen lehet, hogy a gömb alaktól is messze áll.
Akkor pedig még hézagkitöltőnek sem biztos, hogy ideális.

Rabb Ferenc

Nem 1/8"-os kell bele? Az 3.175mm

Milyen mérőeszközzel mérted ezt a durva eltérést?

kgl

Nullázható mikrométerrel mértem.

Most átmértem 100 darabos csomag felét, kb 5 darab volt benne ami 3.14 alatti, azokat külön raktam. A 3.15 és a 3.16 fogom felhasználni.

Megszámoltam a megmaradt eredeti golyókat, 48 darabot sikerült megtalálnom. Így egy pár darabot biztos kell pótolni.

Most műanyag genoterm irattartóból csináltam egy kis csövet a menetes tengely végére (annak az átmérőjére), majd azzal próbálom meg összerakni, hátha úgy könnyebb.

mex

Válogattam én is anno a lineáris kocsikba való golyókat, hát türelemjáték  az biztos..

kgl

Végre sikerült összerakni a csapágyat, kb 4órás  türelemjáték volt fejpántos nagyítóval és zsákvarró tűvel mer más nem fért bele. Egy sorban 16 db csapágy fért el úgy, hogy kb egy fél csapágygolyónyi szabad hely maradt, azaz nem feszes, de tele van.
Most majd kezdhetem az Y híd összerakását majd.

kgl

Szisztok!

Segítséget/javaslatot szeretnék kérni mert nem akarok hülyeséget csinálni.

1. Elkészültem az Z tengellyel, rajta van a marómotor és abban egy maróbit. A Z tengely alaplapja mindenhol 18 mm-es rétegelt lemez.
2. Ezután elkészültem a Y tengellyel, rá van szerelve a Z tengely is. Az Y tengely egy 20*10 cm-es hidat kapott 18 mm vastag rétegelt lemez bútorlapból.
3. ellenőriztem a maróbitet keresztvonalas lézerrel, hogy derékszögben legyen az Y tengellyel.
4. Most jön a Y tengely két oldalsó lemezének a méreteinek a meghatározása. Elsősorban a magasság beállításával próbálkozok most. Az asztalra lefektettem az Y és rajta a Z tengelyt, a Z tengelyt teljesen kiengedtem alsó állásba. A teljesen leengedett Z tengely maróbittel 40 cm-re távolodik el az Y tengely aljától. A mozgási útja pedig 22 cm lett. Azaz 22 cm vastag anyagot is be tudok rakni egy nagy maróbit alá majd az asztalra.

Valami olyasmit kellene csinálnom az elképzelésem szerint, hogy amikor a maróbit teljesen le van engedve akkor hozzáérjen az asztallaphoz, vagy pedig a tokmánynak kellene majdnem hozzáérnie az asztalhoz. Mit javasoltok?
Vannak rövidebb maróbitjeim is gravírozáshoz, lehet, hogy ahhoz kellene az asztalmagasságot meghatározni?

TBS-TEAM

A Z tengely kinyúlása nagyon hosszú ami nagy rezonanciához vezet. Pirossal jelölve.
Magával vonnza az X túlzottan megnövelt tengely magassága ami + rezonanciákat fog eredményezni.
A marómotor optimális elhelyezése a két csapágyazás közepére kellene esni. Zöld szinnel jelölve. Igy is megmarad a 220mm mozgástér.

Mindig az adott feladatra kell megtervezni a marószerszám végértékeket.
Pl: Ha az asztal síkja alá is kell menni megmunkálás során mert a megmunkálandó darab egy fából készített kézmosó és a belső részét kell kimarni és az asztal sík a kézmosó pereme, akkor arra kell méretezni.
Viszont ha az asztal sík a legmélyebb akkor pár mm (5-10) is elég amivel tulnyuljon a marószerszám, hogy síkba lehessen az asztalt marni.

Túlnyúlás fő előnye bármikor szét lehet ba..ni az asztallapot.[#eplus2]

József

kgl

A marómotort kb 2 perc alatt át tudom szerelni a rajzod szerinti helyre, mivel úgy készítettem el a marómotort tartó U alakú lapot, hogy átfordítható, és mindkét végére fel tudom szerelni a motort. Még a rögzítéséhez a menetes anyák is be vannak építve hozzá, így csak át kell csavaroznom. Viszont így attól tartok, hogy az Y tengely alja nagyon közel lesz az asztalhoz, mivel a marómotor magasabbra kerül az Y tengelyen, így az egész tengelyt lejjebb kell engedni, hogy leérjen az asztalig.

Az asztal síkja alatt nem akarok a géppel dolgozni. Nincs ilyen tervem.

Az ötleted jónak tűnik, a motor átrakásáról, ezen el fogok gondolkodni és csinálok rá méréseket is.

kgl

Megcsináltam a marómotor átrakását a másik végre.
Ez nem igazán tetszik, mert a Y tengely aljától feljebb van a maróbit hegye, azaz így a marási magasság lecsökken 17 cm-re ha teljesen leengedem. Felső helyzetben meg nem lehet marni vele, ott durván 10 cm tokmány és a Y híd alja között, ez egy elveszett terület.

Valószínű, hogy így kisebb a rezonancia, ezt érzem én is de így meg nagyon alacsony lenne a gép.
Az első verzió szerint 40 cm magasan van a híd az asztal fölött, a második variációban meg 17 cm-re.

Szalai György

Praktikus amatőr törekvés, hogy minél több feladatot lehessen egy géppel végezni.
Volt itt egy fórumtársunk, (Sajnos már nem publikál ide.) aki ebben élenjáró volt.
Rövidebb, meg hosszabb egységeket készített és az aktuális feladatnak megfelelő összeállításokat készített belőlük.
Neked is lehet ez követendő út, hogy minél több helyen átcsavarozhatóra készíted a gépedet, előre gondolva rá, hogy lesz amire most még nem gondolsz.
Aztán majd átcsavarozod, ha szükséges.
Ha merevebb gép kell, akkor feljebb, ha vékonyka szerszámmal lejjebb dolgoznál, akkor meg oda.
Ha meg rezeg, akkor dobsz rá egy homokzsákot. (Na, ennek biztos lesz viszhangja. Pedig működik.)

TBS-TEAM

A maromotor közepe legyen a két lineális csapágy közepén akkor
kihasználható a teljes út.

József