Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Ez is durva. :(

Én január 18.-án rendeltem meg EU raktárból és még nem érkezett meg! A valóságban azonban kínából küldték nem EU raktárból. Akkor nem tudom miért volt a termék megnevezésében az EU felirat.

Ami nagyon furcsa, hogy a nyomkövetésnél a dátumok valahogy nem stimmelnek,
Márc 30 még Hollandiában, majd a következő tétel február 4 szerint már megérkezett a célországba.Tehát egy hónappal azelőtt már megérkezett a magyarországra, hogy elkűldték volna!
https://postnl.post/#/tracking/items/CH158763826NL

Ebben az elba..tt országban semmi sem müködik normálisan, ráerőszakolja a kormány a magyar webshopokra is hogy a postai szállítást is miközben nincs egy normális nyomkövetése.
Magyarisztáni posta csomag követésében egyetlen tétel látszik csak.

Elvileg kellene vámot és áfát is fizetnem? Nem tudom. Eu raktárból rendeltem, de kínából küldték
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

bundyland

Szerintem ez abszolút nem a magyar posta hibája.
Ők 2024. 03. 26. 17:01 vették csak kezelésbe a csomagot.
A célország valószínűleg hollandia volt és onnan került bele a posta.

kapcsolo2023

Nekem is!!!!

2024.02.26. kor megérkezett a célországba,megtörtént a behozatali vámkezelés, (3 100 Ft a rendelés értéke) de Hozzám még nem ért el!
Előzőleg egy 40 kilós akkumulátor: egy hónap múlva kaptam egy visszadátumozott jegyzőkönyvet, hogy sérült volt a csomagolás...
A  legszebb, hogy a jegyzőkönyv megküldése előtt
3 nappal a Telefonos ügyfélszolgálat NEM tudott a jegyzőkönyvről.....

OlyFlyer

Szerintem ennek semmi köze a Magyar Póstához, nem az ö hibája, mert másfél hónapon át utazott Kínából Hollandiába.. Magyarországon csak két napja van. Az hogy nyom követhető vagy nem, az is a küldőtől függ, semmi köze a Magyar Póstához az sem.

Amikor megrendelted nem láttad mikor fog érkezni?

OlyFlyer

"02/04/2024 23:00    The item has arrived in the country of destination   HUNGARY"

Az nem február 4 hanem április 2... [#nyes]

Vetesi75

Szueznél válság van. Ami hajóval jön az bizonytalan, a légi szállítással a könnyű cuccok két hét alatt itt vannak. A Magyar Posta meg egy fekete lyuk...  :)

kgl

A megrendeléskor még februári dátumot írt, 2 napra rá már március 3. Majd sokáig semmi, mire fenyegetőzés után még tíz nap, majd utána még 45 nap. Ez a divat mostanában :(

kgl

1. Eu raktárból rendeltem nem kínaiból, mégis onnan szállítanak.
2. Kifizettem az áruval együtt 28.000 ft szállítási költséget is.

:(

remrendes

Gondolom Cainiao, az sajnos nem tul gyors.

kgl

Végre vannak remények. Nem szoktam hinni a csodákban, de most kialakulóban van egy. Január 18.-án rendeltem a marómotort, Április 4.-én beérkezett végre a posta kicserélő központba. Pesze a postától a mai napig nem kaptam semmiféle értesítést, de a nyomkövetésből látom. Telefonon beszéltem egy vámügyintézővel aki segített kitölteni a vámbehozatali papírokat. Ma kaptam az értesítést a postától, hogy váügyintézés befejeződött és kattintsak a linkre ahol be tudom fizetni a vámot. Persze a linkre kattintva csak villant egyet a képernyő de semmi nem történt. Újabb telefonok, mire kiderült, hogy még  héten vagy a jövő héten kiszállítják utánvételes vámfizetéssel. Majd elhiszem ha a kezembe lesz a csomag épp állapotban. Azért az elég durva, hogy 4 hónapot kellett várnom egy alkatrészre.

kgl

El sem hiszem, megérkezett a marómotor. Kezdhetem a CNC gép tervezését. :) Természetesen nem nagyon olvasható a manual mert kb 1 mm-es betűmérettel van nyomtatva. A neten eddig még nem találtam meg ennek a verziónak a manualját.  YL620-H-T 0.75 G B
380V verzió. Ha valakinek megvan PDF-ben azt nagyon megköszönöm.

kgl

Köszönöm a segítséget, de ez az A típus, nekem meg H típus kell.

Az A típus doksiját hamar megtaláltam, egy helyen egy fizetős letöltésnél találtam meg a H tíypusét de amikor letöltöttem akkor abban is az A típus leirása volt.

A H típus 380V-os. Közben megkaptam emailban a H típus doksiját amit köszönök.

kgl

Ezon gondolkodom, hogy hova milyen biztosítékokat rakjak és milyen kiegészítőket rendeljek. Az elektronikát egy nagyobb pormentes dobozba szeretném zárni a gépasztal alatt, a hozzá menő vezetékek egy része árnyékolt lesz, például mindegyik motor 4 eres vezetéke.

1.) A 57HS82-3004A08-D25 léptetőmotorjaim vannak, sajnos részletes doksit eddig nem találtam róla, de egy EBAY oldalon ezt 3A-os motornak írják. Az energialánc Vezérlődoboz oldalára bontható csatlakozókat szeretnék a 4 db motorhoz 4 db 5 érintkezős csatlakozót. A kinézett vezeték ez lenne:
https://www.tme.eu/hu/details/13-eps15g04r-a1/energialanc-kabelek-arnyekolt/nexans/
Ennek 8 mm a külső átmérője, így ehhez kerestem csatlakozót :
https://variometrum.hu/hu/kiegeszitok/csatlakozo-16mm-ip68-vedettseg-5-pin-5a

2.) A végállás kapcsolókhoz is tervezek csatlakozókat, de oda csak 3 érintkezőst. Mivel a lineáris tengelyek mindkét végén lesz végállás kapcsoló így egy tengelyengént elég 1 db 3 érintkezős csatlakozó? Ebben nem vagyok biztos még.
https://variometrum.hu/hu/kiegeszitok/csatlakozo-13mm-ip68-vedettseg-3-pin-10a

3.) Jelenleg még nincsenek végállás kapcsolóim sem, Nem tudom, hogy mikrokapcsolókat vagy valamilyen más és drágább végállásérzékelőket rakjak. Azt sem tudom, hogy PNP vagy NPN  érzékelők legyenek.

4.) A vezérlő elektronika házba a 230 V-os részre 2 db kismegszakítót szeretnék rakni, egyiket a motorok 36V-os (10A) tápjára, a másikat a 24V-os (1.5A) táphoz. A 24V-os részhez 1.5A kismegszakítót, a motoroknak meg 10A-es. Itt azt nem tudom melyik lenne az előnyösebb, a B vagy a C kioldású jelgörbéjű?

5.) A vezérlő után vannak a DM556 meghajtók, darabonként 4 vezeték megy a motorokhoz (árnyékolt lesz) de ide is szeretnék biztosítékot rakni a kimenő vezetékre a dobozba, a 3A-es motorok vezetékeinek törése (zárlata) esetére. Ide ezt a biztosíték tartót tervezem 4 darabot (minden motorhoz külön) de nem tudom, hogy milyen áramerősségű biztosítékot vegyek hozzá, mivel nem tudom, hogy a motor összes áramfelvétele 3A vagy vezetékenként 3A??https://www.autovillcentrum.hu/Biztositek-tarto-4-es?utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_auto_vill_centrum&utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_auto_vill_centrum&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwuJ2xBhA3EiwAMVjkVBj2MDWUls5EqNmq_F5G0sgTTca1Rb5yAdgp2MQCDuEIoV-RCrw8xBoCshMQAvD_BwE

kgl

Végre elkészültem a marógép Y tengelyével. Igaz csak a 3 megoldás lett olyan aminél maximálisan ki tudom használni a 40 cm-es sínek nyújtotta mozgásteret. Az első verziót sikerült nagyon elrontanom, a furatok sem stimmeltek tökéletesen és a motor tengelyvonala sem volt párhuzamos a fa alaplap szélével.
A második verzió már jó lett volna, de rövid lett a mozgástere a motornak. A harmadik verziónál jöttem rá, hogy fordítva kellene felraknom a motort tartó lapot és a lap másik végére kellene szerelni a motort. Emiatt a lapon ott vannak a motor rögzítő menetes lyukak most teljesen feleslegesen. (majd készítek egy végleges verziót, de azt már a működő cnc-vel akarom elkészíteni, a méreteket most már tudom.)
A harmadik verziónál sikerült elérnem, hogy a motor hajtotta menetes orsót teljesen leengedve alsó ütközésig 22 cm a mozgási útja az Y tengelynek ami szerintem már bőségesen elegendő. Ez csökkeni fog úgy is a végállás érzékelők miatt, de a 20 cm mozgási tér még így is meg fog maradni.

A motor nem közvetlenül van felszerelve a rétegelt lemezre mert azt úgy gyengének ítéltem meg, hanem alulra körmös anyák vannak beledugva a rögzítő furatokba, természetesen besüllyesztve a körmösanya 2 mm vastag feje is. 18 mm vastag rétegelt lemezt használtam mindkét alaplaphoz, 40 cm hosszú és 17 cm szélesek Kicsit szélesebb mint amit előzőleg elképzeltem fejben, de másként nem fért el lineáris sínek között a menetes orsó. Most a sín talpa és a menetes orsó mozgó feje között kb pár mm szabad hézag van oldalanként.
Még gondolkodtam azon is, hogy ha a síneket kiemelem magasabbra akkor az orsó anya már nem ütközik a sínnel, de ezzel most nem foglalkoztam még. Nem sokat kellene emelni a síneken, kb 3-4 mm-t csak.

Most fogom elkezdeni az X tengely megtervezését és megépítését. Úgy képzelem el az X tengely magasságát, hogy a Y tengely teljesen leengedett állapotában kb  mm legyen a tokmány és az asztallap síkja között, így elég mélyre le lehet majd engedni pld 1 mm vastag marószárral gravírozni lemezt. A gravírozó tűim ennél hosszabbak kicsivel.  
Emiatt az X tengely elég magasan fog majd elhelyezkedni.
A függőleges lapokat, amik a X tengelyt tartják már nem 18 mm vastag rétegeltből készítem, hanem 36 mm vastagból (2 réteg összeragasztva) hogy elég merev legyen oldal irányba is. Ezeket a lapokat lépcsős eltolással gondoltam elkészíteni, koppanásig úgysem fog az X tengelyen kimenni a marófej, de nagyjából középre szeretném belőni a pozícióját, hogy az asztal mindkét végénél lesz majd egy kevés mozgási úthossz veszteség. Az X tengely 120 cm-es így nem gond, ha ebből valamennyi elveszik. Az Y tengely meg 100 cm-es, ebből is el fog veszni durván 10 cm az asztal mindkét végénél. Így kb 80 cm lesz az y tengely mozgása míg az X tengelyé 100 cm.
Legalább is ez az elképzelés. Ha hibát talál valaki a gondolatmenetemben az kérem szóljon, megköszönöm a segítséget. Mivel ez az első CNC gép amit építek így csak megpróbálok logikusan méreteket meghatározni, de lehet hogy valamit nem jól gondoltam ki.

Közben megérkezett Kínából pár darab marószár és gravírozó tű is különböző fajták és méretűek, kúpos, gömbölyített végű  és egyenes marókat rendeltem + egy 50 mm átmérőjű vídia lapkás marókést az asztal síkba marásához. Ezenkívül megjött a marómotorra felszerelhető fésűs szoknya is a forgácselszívó adapterrel. Ezen az adapteren meg is lepődtem mert arra számítottam, hogy műanyagból lesz, de nem, fémből van, így nem fog hamar eltörni.

Itt van pár fénykép ahogy most állok.