Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Az ajánlottat fogom használni. Köszönöm. [#taps]
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TBS-TEAM

Összesen elegendő 4db végállás kapcsoló, ha a kapcsolókat utaztatod a tengelyeken.

József

2vkx6unz

Egy német darun minden végálláskapcsoló közös mechanikájó és van egy NC a és egy NO érintkező pár és aktiváláskor váltanak.
Minden végállás külön bemenetre van kötve a vezérlő PLVC-ben.
Gondolom a magasabb biztonság érdekében ilyen. Talán egy hobby gépre ilyen nem kell...

kgl

Pár perce rendeltem meg 10 darabot. Nem drága így tartalékom is lesz. :)
4 db motor és 4 db golyósorsóm van, az 1200/1000/400 mm-es. Valahol azt olvastam, hogy 1000 mm felett mindkét golyósorsóhoz ajánlott.

A Z tengelynél valószínüleg csak 1 db kapcsoló lesz. Köszönöm :)

kgl

TBS-TEAM

Az Y tengelyed két motorral és két orsóval fog rendelkezni.
Bekapcsolásnál és HOME pozició felvételénél kell a két külön
kapcsoló, hogy derégszögbe be tudjon állni a gép és ne feszüljön keresztbe.
Ez majd a jövő zenéje.
El kell készíteni a mechanikát.
József

zsolt123

Ezen már én is gondolkodtam, viszont arra még nem jöttem rá, hogy ilyen esetben (tehát ha van külön végállás mikrokapcsoló, plusz induktív referenciakapcsoló a nullázáshoz, akkor ez utóbbit hogy érdemes felszerelni? Ha a mozgástengellyel párhuzamos az induktív kapcsoló tengelye, akkor a végálláskapcsolót 1 mm-nél kisebb mozgástartományban kell aktiválni, különben ha tovább megy valamiért a hajtás, akkor szemből lerongyolja a szenzort a referencialemezke tartója. Ha nem így teszem fel, hanem a mozgástengelyre merőlegesen, akkor nincs ilyen probléma, viszont nem tudom, hogy úgy mennyire lesz pontos és megbízható a nullázás?
Pont ezért eddig még csak úgy szereltem, hogy a nullázás és a végállás az egyik oldalon közös, a másik oldali mikrokapcsolókat meg ráteszem a vészleállítóra, hogy ne foglaljanak plusz portot. :)
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

TBS-TEAM

az induktív szenzor ismétlési pontosságát nem befolyásolja
ha oldalról közelitel, a lényeg a megfelelő távolság.
József

TBS-TEAM

Bemenetek bekötése:

József

gaben

Bátran teheted a szenzort párhuzamosan a tengellyel, az "X" tengelyen nekem is így van 6 éve és még sosem rongyolt bele. [#awink]

somma

Csak egy villámkérdés. Az alábbi rajz szerint az Y homoláskor hogyan teljesül az Y esetleges trapéz állás korrekciója?
Bármelyiket előbb eléri és már megy is a következő tengelyre.
Vagy rosszul tudom? (Nincs kétmotoros hajtásom.)

svejk

Az induktívokat is oldalról illik megközelíteni.
Alap, hogy szembe nem szerelünk szenzort, hacsak nem atombiztos ütköző van előtte, de még ekkor is ha beesik közé valami az problémát okozhat.
Úgy emlékszem valahol volt egy iromány, hogy az oldalmozgáskor a kapcsolási pont is kevesebb szórást mutat.
Ha csak lehet szintbe építhető vagy másnéven árnyékolt típust kell alkalmazni.
Ezek ugyan ugyanakkora méretnél kisebb érzékelési távolsággal rendelkeznek de szűkebb az oldaltartományuk és nem sokkal drágábbak.

Egyébként a mechanikus végálláskapcsolókat is un. lovasokon (lejtős pálya) keresztül kell működtetni.

TBS-TEAM

NAGYON JÓ KÉRDÉS.
Mivel a Mach3 egyszerre inditja HOME pozicióba a MASTER és a SLAVE tengelyt ezért külön kell kezelni a két HOME kapcsolót és két bemenetet kell feláldozni, hogy mindenképp derékszögben áljon a HOME befejezése után.
Mivel nagyon kevés bemenet van ezen a kártyán, így két opció lehetséges.
Ha egyben kezeljük a végállást és a HOME akkor gondoskodni kell, hogy a végállás kapcsoló ne tudjon a végállás irányában mozogva lefutni a kapcsoló elemről, csak ellenkező irányba.

Második lehetőség feláldozni a 4 bemenetet, így elveszítjük a PROBE lehetőséget.

József

zsolt123

nem tudom, mennyire ördögtől való egy áramkörbe szerelni a végálláskapcsolókat és a vészleállítót (a hurok részeként). végül is mindkettő fatális hiba esetén működik, és ugyanúgy reagál rá a mach3.

zsolt123

köszi a választ neked és TBS-TEAM-nek is.