Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Kicsit más a helyzet mint gondolod.
1 esetben minden végállás és vészstop a Estop bemenetre lenne kötve akkor ha valamelyik vágállásra ráfuttatod a gépet csak fizikailag tudod lemozgatni.
2 Esetben külön a Vész és a végállás.
A végállásra futva az OverRide Limit aktiválásával vissza tudod kapcsolni a vezérlést és le tudod mozgatni a végállásról a gépet.
József

kgl

Hú nagyon izgalmas téma alakult itt ki legalább is számomra az. :) Ezeket a rajzokat érdemes tanulmányozni.

Viszont itt merült fel bennem egy kérdés a bemenetek számát nem e lehet valami külső kártyával megövel? Például 2 bemeneten már 4 bemenetet lehet emulálni ha képes a mach3 ezt valahogyértelezni. Ekkor elvesztünk két bemenetet a vezérlőkártyá de a külső kártyával vissza lehetnyerni és még további két bemenetet is.
A mach3-nak olvastam, hogy van valami script része amit lehet programozni. Talán ezen keresztül ? itt például a hang efekteket vagy akár szöveges üzenetet is ki tud adni a mach3 a hangszórón keresztül. https://www.youtube.com/watch?v=tvV2Vmrxarc
Nem értek hozzá, de lehet ötletelni. Érdemes belenézni a videó alatti letölthető filek-be.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

zsolt123

nem kell ezzel molyolni, szükség esetén vannak több bemenetes vezérlők is a Mach3-hoz, sőt van direkt bemeneti kártya is, "végtelen" számú inputtal ;)
https://vi.aliexpress.com/item/1005002257971118.html
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

zsolt123

pont fordítva gondoltam: ha a vészleállás van bekötve a végálláskapcsolók láncába, úgy venné a vezérlő, mintha végállásra futás történt volna (és így felszabadul egy input). te meg úgyis tudod, hogy mi történt. [#nyes]

gyorkecs

Nekem két motoros Y tengelyem van Mach3 mellett, és a következőt csinálja home esetén: egyszerre elindítja a master és slave tengelyt, amíg el nem éri a szenzort, lép a következő tengelyre, a végén pedig csak a slave tengelyt mozgatja - rááll, leáll. Viszont az is igaz hogy nekem külön bementen vannak a home szenzorok. Esetleg mixelni lehetne a home és végállásokat, egyik y a homeokkal, másik a végállásokkal, de ez nem túl szép megoldás, illetve meg kell nézni hogy be lehet e állítani így a programban. Viszont bemenet felhasználó barat, hobbi célra esetleg elfogadható [#nemtudom]

somma

zsolt123

és mi van akkor, ha a slave éri el előbb a home pozíciót? a master megy tovább?
hogy van beállítva a Mach3-ban?

kgl

Szeretném megkérdezni, hogy létezik e a Mach3-hoz készült olyan leírás ami nem a Mach2 képeit és működését taglalja?

Eddig csak olyan Mach3-nak nevezett dokiskat találtam amik mind a Mach2-ről szólnak, esetleg pár mondatot módosítottak benne. Közel 100 oldal áttanulmányozása után jutottam el például hogy még a menüpontok sem fedik a valóságot 100%-ban.

TBS-TEAM

Az elérhető doksik teljesen kielégítik felhasználók igényeit.
Minden paraméter és beállítás elérhető a dokumentumokban amire szükség lehet az átlag felhasználónak.
Még a Machsupport oldalán lévő angolnyelvű is keverve van 2 és a 3. [#eplus2]
József

kgl

Sajnos ez sem fedi a valóságot, ez is más verzióhoz készült.
Pld itt : http://www.sasovits.hu/cnc/Mach3/8fejezet.htm

Amúgy ez sokkal jobban felhasználóbarát kinézet mint egy 150 oldalas pdf-ben keresgélni.

kgl

Csak egy példa :
Képet hogy lehet importálni, mert én nem találtam import menüpontot a programban eddig?

Arany János

Akkoriban még volt.
Azután kikerült belőle.
Lett helyette LCam.
Most is benne van!!!

Arany János

A Mach3-ba mit szeretnél importálni?
Végrehajt:
.txt-t
.nc-t
.ncc-t
Többet nem is kell neki!!!

Ha képet és hasonlókat szeretnél feldolgozni, akkor használj külön CAM-et.

TBS-TEAM

A .dxf importőr már régen megszűnt.
Használni  a LazyCAM-et, lehet, ha belsőt szeretnél, vagy külső programok.
A belsőt nem fejlesztették elég alap sok nemvalami felhasználó barát.
József