Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

zsolt123

ja, és ezért érdemes EU-s raktárból vásárolni, pl. a Vevornál. semmi vám, meg vámmal kapcsolatos lehúzás (ami -- lásd alább -- jóval több is lehet, mint maga a vám), sőt gyanítom, hogy a kis kínaiak valahogy az áfá-t is kitrükközik, mert általában markánsan alacsonyabbak az áraik, mint amikor közvetlenül Kínából szállítják.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Szalai György

Ezt így kéne tanítani, ahogy leírtad.
Kicsit csináltam csak másképp. Úgy, ahogy régen írtátok. Pici golyókat, csipesz nélkül, NLGI 2 zsírba mártogatott végű hurkapálca zsíros végére ragadva teszegettem a helyükre.
De a hurkát előbb le kell enni róla.

zsolt123

így-így. :) mondjuk türelemjáték, tényleg jó kéz és jó szem kell hozzá. meg lehetőség szerint egy donor orsó, amiből a hiányzó golyókat kinyered. ;)
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

PSoft

IdézDe a hurkát előbb le kell enni róla.
Tisztára nyalogatni viszont nem szükséges!
Így, a hurkazsír kiválthatja az NLGI 2-t. :)

kgl

"A tiédben valószínű 3x1 kör golyó van, a műanyag dugók a golyóvisszavezetők."

Sajnos ez nem 3*1-es hanem menetes végig és nincs golyó visszavezetés. 3 darab műanyag dugó van a csapágyban 120 fokonként eltolva és ferdén vannak benne a menetemelkedésnek megfelelően. 1-1 dugó a csapágy 2 végén, és egy középen van.
Kivettem egy dugót és mindkét oldaláról lefényképeztem. A belső oldalában a horonyban belefér egy golyó, így ez szerintem ütköző szerepet tölt be és a következő golyó megakad ebben a golyóban és azért nem engedi kigurulni a menet végén.
A csapágy belsőjéről is csináltam képet, ezen is látni hogy menet végig az egész belseje. (a végeken lévő gumigyűrűk nincsenek benne)

Az első összerakást úgy csináltam ahogy te is leírtad. Satuba befogtam 1 rongyba befogva a menetes orsót és felül egyesével raktam be a golyókat.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

designr

Golyóvisszavezetés lesz az..
Azért van több mert szerintem több golyóköröd van.

kgl

Ha a műanyag dugó lenne a visszafordító, akkor lennie kellene a csapágyban egy vissza út is ahova visszavezeti, de ilyen nincs benne. Azt is vedd figyelembe, hogy a dugó ferdén van a csapágyba berakva pontosan a menetemelkedés alapján.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

designr

[yt]e73hmOgmOw4[/yt]
Úgy látod hogy egybefüggő menet, de 3×1 menet.
a golyóknak gördülniük kell, nem csúszhatnak.
A műanyag visszaforditó csak áthidal egy menet emelkedést..

mex

Ha nem a műanyag dugók a golyóvisszavezetők, akkor mégis hogyan működik az anya? A golyók mindenféleképp gördülnek egy zárt pályán, és vissza kell hogy kerüljenek a kiindulási pontra.

designr

Az olyan golyósanyában ahol akár 4-5 menet is van és 1 golyó visszaforditó ,ott külső kis csővel oldja meg a visszaforditást.
Neked csak 1 menet van és a kis műanyag visszaforditónak a menet emelkedéssel szöget bezáróan kell , de csak 1 menet emelkedésnyit visszavezetnie.
Ezért ilyen kis rövid műanyaggal is meg tudja oldani, ebból viszont van 3 db.
A műanyag dugót nem lehet forditva visszatenni?
Úgy tedd vissza hogy ne záródjon a golyópálya.

PSoft

Higgyél az előttem író két Úrnak.
A műanyag dugók, a golyópályák visszafordításhoz/zárásához vannak.

jani300

Ezt szépen és egyszerűen leírtad !
De elsőre akkor sem értettem ... :)
De megnéztem a videót , gondolkodtam is pár percet a dolgon ,és most már értem .
Van egyébként mindkét fajta golyósorsóból több darabon , és nem is értettem hogy miért kétféle .
Egy akadósat alkalomadtán szét fogok szedni , belenézek ,ez eddig kimaradt ,nem volt rá szükség .
Köszönöm az infót én is !

svejk

Tegnap nem írtam de gondolom már rájöttél, ott ahol a zsírzófurat van azon a részen már nem lehetnek golyók.

svejk

svejk

Ja, zsír...
Gondolom az a piros még a múlt ezredből maradt meg.

A golyósorsókat olajjal kellene használni de ez általában nem kivitelezhető a hobby gépeken, így marad a zsír.
NLG00 esetleg NLG01 de mindenképpen szilárd adalékmenteset használj.