Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

gaben

Gyakorlatilag a tokmánynak hozzá kell érnie az asztalhoz, mert amikor gravírtűvel dolgozol, annak a kinyúlása kb:10mm.
Persze ez függ attól is, hogy raksz e valami lapot még a munkaasztalra, satut, stb.

acv99ypss

Köszönöm a válaszod.

Nekem  2 rétegből lesz a munkaasztal. Egy 18mm vastag MDF lap, erre lesznek felcsavarozva a rögzítő sínek kb 10 cm-es távolságokban. a rögzítő sínek magassága 9.5 mm így a sinek közé berakok 10 mm vastag MDF lapot. Még nem tudom, hogy ha síkba lemarom a felső réteget, akkor elég lesz e neki ez az 0,5mm amit le lehet marni. Gondoltam arra is hogy alátét lemezt is csinálok, hogy ne az asztallapba marjak bele majd, de erre is max 18mm elég lenne.

acv99ypss

Buék mindenkinek!

1.) Ma kb 1 órát voltam a műhelyben mert szétfagytam a 2.9 C fokban még nagykabátban is.
Bekötöttem a frekvenciaváltót a mach3 kártyába ahogy TBS-TEAM javasolta, de a mach3-ból nem tudom elindítani a marómotort.
Valószínüleg valami konfig hiba lehet. A frekiváltó kijelzője villogva jelenítette meg a fordulatszámot. Kézzel indítva a kijelzőn szépen forog a motor és a fordulatot is tudom állítani a potméterrel. Viszont mach3-ból nem tudom indítani, nem is jöttem rá hogy hogyan kell. Az F5 gombra sem indul. Az 1-es OUT portra van kötve a 3 port 1 pinre van bekonfigolva pillanatnyilag.
Az is lehet, hogy a frekiválltó configjában is állítani kell valamit?

2.) Készítettem egy rövid videót egy tesztről, A videót ide raktam fel : https://1drv.ms/v/s!AkY7Ee0Yb2Vfh98zKDX72iOYk9_J2Q?e=a95Qtv

3.) Valamit ki kell találnom, hogyan tudnám felcserélni az X és Y koordinátákat, mert a tényleges mozgás 90 fokkal elfordítva van a valóságban és a képernyőn megjelenő display ablakban ami nagyon zavar. Nekem most az asztal egyik hosszú végében van a kialakított asztal felület, oda rakom a számítógépet és a tervem szerint az X tengely az asztalra szerelt 120 cm-es sínek, míg az Y tengely a hídon van.
Arra már rájöttem, hogy mások pont fordítva használják az X és Y tengelyt. Csak még nem tudom, hogyan tudom megoldani ezt a kényelmetlenséget. Mivel az X tengelyen most 2 darab léptető motor van 2 db teljesítmény meghajtóval, így nem egyszerű a tengely mozgások elfordítása. Lehet, hogy az asztal másik oldalára is csinálnom kell egy számítógép asztalt, de akkor a billentyúk vezérlését kellene átkonfigolni valahogy. Mi erre a jó megoldás?

4.) A végállás kapcsolók még mindig STOP üzemmódba rakja a mach3-at és így nem tudom elmozdítani a végállásról a gépet.  Arra gondoltam, hogy egy nyitott érintkezős mikrokapcsolóval  áthidalom a végállás kapcsolókat és ha azt megnyomom, akkor záródik az áramkör mintha nem lenne megnyomva a végálláskapcsoló és akkor el lehet billentyűvel is mozdítani  a végállásról a léptető motort. De mivel szétválasztottuk a végálláskapcsolókat az utolsó TBS-TEAM javaslatára két külön bemenetre így két darab mikrokapcsolót kellene felszerelnem?  Vagy van e erre valami jobb módszer? Ha jól értelmezem a mach3 doksit akkor akkor az input signal beállításoknál a Limit Ovrd feladata lenne a nulpontba mozgatás, itt most 3 port 1 pin van beállítva és Aktive Low pipa és a HotKey 36 ami a billentyűzet home gomb. Persze nem csinál erre sem semmit ha megnyomom.

ix2phazg3

Lehet hogy tudok segíteni, de be kellfűtened. Nem vagyunk messze egymástól.

gsz03b27r

Limit felülbirálása:
[yt]4RWXTubva1w[/yt]

gsz03b27r

Az invertert is konfigurálni kell, hogy ne a tasztaturáról menjen.
A rajzon az inverter konfig változás ott van.
P0.02--->1
P0.03--->2

acv99ypss

Köszönöm szépen. Telefonon megbeszéljük.

acv99ypss

Köszönöm :)

Holnap megpróbálom bekonfigolni.

acv99ypss

Beprogramoztam a frekiválltót de most nem tudom, hogy a P0-11-et is kell e állítani. A 365 hozzászólásodban igen, be kell állítani 1-re, míg a 391 hozászólásban nem kell állítani 1-re hanem marad 0

Most már nem villog a kijelző, de nem is tudom elindítani sem a billentyűzetről sem a frekiválltó tasztatúrájásól a motort.

A ref X és Ref Y csodálatosan működik, de a ref Z-re nem csinál semmit.
A reef X Y nekimegy a végállásnak, majd elhúzza lassan, majd újra közelít és hajszál pontosan nullán áll meg.

gsz03b27r

acv99ypss

Beállítottam. Semmi eredmény. Továbbra sem tudom a billentyűről elindítani.

Egy másik hiba is van. Ha rá van dugva a mach3 kártya a számítógépre akkor nem jön be a Motort turning and setup menüpont. Semmit nem csinál ilyenkor.

Ha felviszem a számítógépet a helyére a műhelyből akkor viszont bejön a menü. Arra gondolok,hogy talán nem mindegy, hogy melyik usb portba dugom a kártyát?

Ráadásul át akartam állítani a sebességet és ahogy beírtam az új értéket akkor akárhogy lépek tovább mindig nullázza. A save gombbal is próbálkoztam de semmi, mintha nem mentené el.

Ha kilépek a programból és újra belépek akkor is nullát mutat. Úgy látszik megszálltak a démonok :)

gsz03b27r

Unistall Mach3.
C:\ mach3 könyvtár törlés.
Újraindít és install Mach3.

acv99ypss

Sejtettem, hogy ez lesz :(

acv99ypss

Képernyő mentésekkel lementettem az összes beállítást majd töröltem és újratelepítettem a mach3-at majd a képernyő mentés fényképek alapján újra beállítottam a max3-at.

Most egy kicsit máként működik a mach3. A Ref xyz gombok végállásra húzza motort és ott megáll. Ha kétszer nyomok resetet akkor le lehet léptetni a végállásról billenytűzettel. Eddig ezt nem csinálta. Viszont az újratelepítés elött elment végállásra, majd visszahúzta annyira hogy ne nyomja a végállást. Most ezt nem csinálja.

Végre a Motor turning menüpontot el lehet érni akkor is, ha rá van dugva a mach3 kártya és be is van kapcsolva. Ebből arra a következtetésre jutok, hogy megsérülhetett a mach3 telepítése valamikor.

A Velocity értéket 300-ról felemeltem 1000-re, végre nem kell fél órát várni míg végigfut az asztalon billetyű nyomásra.

Egy hiba még mindig fennáll, a soft limit kapcsolón nem látni hogy be van e kapcsolva vagy nem mert nem világít. Ezt hogy lehet orvosolni? Azt észrevettem a mach3/bitmaps/millbitmaps könyvtárban, hogy csak egy softlimits.jpg van mig például a machine cord's gombhoz 2 darab kép van egy szürke és egy kék keretes jpg van (a képernyőn meg szürke illetve piros keretes jelenik meg??).

gsz03b27r

A szoftveres határok csak akkor lépnek
életbe, miután a gép felvette a referenciapontot.
Minden tengely X-Z-Y piros keretről zöld keretre vált.

Az eszközkezelőben ki kell kapcsolni minden USB-n az
energiatakarékos módot.

Home keresésnél le kell másznia a kapcsolóról.
Ellenőrizd a beállításokat valami nem jól van beállítva.