Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Sikerült megtalálnom a régi fórumról áthozott hozzászólásaim egy részét. Kb 14-15 hozzászólás hiányzik csak innen. Viszont nem a kgl bejelentkezés alatt találtam meg ezt a topikot, hanem még kb 1-2 hónappal ezelőtt mentettem le ezt a linket.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 11, 22:26Sikerült megtalálnom a régi fórumról áthozott hozzászólásaim egy részét. Kb 14-15 hozzászólás hiányzik csak innen. Viszont nem a kgl bejelentkezés alatt találtam meg ezt a topikot, hanem még kb 1-2 hónappal ezelőtt mentettem le ezt a linket.

Köszönöm a hiányzó hozzászólásaim áthozatalát. :)

kgl

Elkészültem a CNC gépem szerkezetével. Felkerült az alsó beszintezett asztallapra a felső cserélhető asztallap amit 10 mm vastag MDF lemez csíkokból készítettem. Egy csík közel 21 cm széles. A csíkok közé 9.5 mm magas alu C profilt rögzítettem.

A gép immár működő képes lenne, ha a Mach3-al nem szenvedné még. Újratelepítettem a Mach3-at, a referencia gombok mégsem működnek. Már kezdem nagyon unni ezt a rossz Mach3 szoftvert. Teljesen önálló életet él. Például eddig azzal küzdöttem, hogy a végállás kapcsolókról lemásszon. Most végre sikerült ezt megoldanom, a Home and limit beállításon a home off értéket 30-ra állítom akkor végre lemászik a kapcsolóról, de nem 30 mm-t mászik le hanem csak kb 4-et. A DRO-ba viszont ezután a 30 szerepel. Kész káosz.
A referencia gombokra most meg nem hajlandó semmit sem csinálni.  :St  :riii

A referencia gombokra most meg nem hajlandó semmit sem csinálni.  Az OverRide Limit meg magától kikapcsol a Settings fülön.  [#falbav]

Arany János

"Már kezdem nagyon unni ezt a rossz Mach3 szoftvert."
Miért nem próbálkozol másikkal?
Én még csak 8+ éve dolgozok vele napi 8-10 órában, lánggal+pazmával.
Beazonosíthatatlan problémák csak akkor adódtak, amikor a betanítani próbált "kollégákat" egyedül hagytam.
Természetesen Ők sohasem hibáztak! Mindíg a gép bolondult meg!

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 16, 16:37Több gépet építettünk Mach3-ra.
Próbálkoztunk az évek során mindenféle kártyával-is.
Olcsotól a drágábbig.
Szo..ás is volt vele sok-sok, míg nem cseréltük le a kártyákat
atom biztos stabilan működő típusra UC300ETH-UCBB párosítás.
Na azóta még nem volt szoft hiba egyszer sem, pedig van olyan gép
ami 2019 óta megy napi 8 órát és nem is lassan 15000mm/perc-el.
1-1,5perc üzem-->20mp. szünet 8 órába.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 május 16, 18:50Szo..ás is volt vele sok-sok, míg nem cseréltük le a kártyákat
atom biztos stabilan működő típusra UC300ETH-UCBB párosítás.

Ezt az UC sorozatot egyáltalán nem ismerem. Első keresésre ezt találtam :
UC300ETH-5LPT ethernet mozgásvezérlő
UCBB dupla portos jel-elosztó panel
DC26-IDC26 krimpelt szalagkábel

UCCNC szoftver license
Ezekre gondoltál? Elég sok csatlakozót látok a mozgásvezérlőn ezekhez hol lehet csatlakozót venni? Hány darab szalagkábelt kell rendelni?

Kapcsolási rajzot még nem találtam ami ezt a páros összekötését részletezné.

TBS-TEAM

Igen megtaláltad.
Magyar termék magyar fejlesztés.
Megy Mach3-al is meg UCCNC soft..al.

UC300ETH+UCBB két szalagkábel köti össze (nem tartozék külön rendelhető).
https://shop.cncdrive.hu/termek/4-dsub25-mini-papa_papa-csatlakozo2222
UC300ETH van 2xAnalog be-2x analog kimenete is (kifejtő 16 pin kártya kell hozzá+szalagkábel 16 pin)
https://variometrum.hu/hu/idc-interfesz-modul-din-sinre
Analog bemenettel szabályozhatod pl:Maró fordulat és előtolási sebesség.

Nem kevés összeg a komplett szett, de minden hadr..es és soft...es szopás elfelejtve.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 május 16, 20:02Nem kevés összeg a komplett szett, de minden hadr..es és soft...es szopás elfelejtve.

Köszönöm. Valóban nem kevés az összeg, durván 160.000 Ft és ami még közben hozzájön majd. Ezt még emésztenem kell nekem is, hogy fogom az asszonynak beadni.

El fogom kezdeni tanulmányozni a doksijait, hátha rám ragad valami. :) Gondolom a végállás kapcsoló vezetékezést is át kell konfigurálni. A kézikereket is jó lenne, ha rá tudnám kötni és a tapintó érzékelőt. Most 2 tápegység hajtja a gépet, egy 36V-os a léptetőmotor meghajtókhoz és egy 24V-os a mach3-hoz. Remélem ezek jók lesznek ehhez is.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 16, 22:12A tápegységek megfelelőek+kell egy 5V-os.
36V a motorok meghajtóihoz.
24V az UCBB kártyához.
5V az UC300ETH kártyához.
https://tapegysegaruhaz.hu/Tapegyseg-Mean-Well-HDR-15-5 (ezt szoktuk használni).

1db UCBB kártya:16 kimenet 18 bemenet áll rendelkezésre.
József

kgl

Miután nem tudtam beállítani úgy a mach3-at, hogy normálisan vezérelje a gépet, ezért átépítem a gépet UCCNC-ETH + UCBB vezérlésre. Köszönet TBS-Team-nak a kártyák beszerzéséhez nyújtott javaslatának és segítségéhez. A Mach3-as kártya jó lett volna, ha nem sértette volna meg állandóan saját magát a szoftver. Tanulásnak jó volt, de 5 hónapot vesztettem ezzel a kísérletezgetéssel.

Már el is távolítottam a Mach3 kártyát a gépből. A gond per pillanat a vezetékek letisztítása/átalakítása mert minden vezeték az Mach3 kártáyhoz volt méretezve, így elég sok vezetéket meg kell toldanom, hogy az UCBB kártyához elérjen. Van egy analóg ki/bement kártya is aminek elég rövid a szalagkábele, így a marómotor vezetékeit is toldani kell. A végálláskapcsolókat is át kell alakítanom, mert jelenleg sorosra vannak kötve. Az UCBB-n van elég bemenet, így minden végállás kapcsolót külön bementre tervezem bekötni.
A következő átépítési sorrendet gondoltam ki:
1. tápkábelek kiépítése és az 5V-os tápegység felszerelése a sínre szerelt kártyákhoz.
2. UCCNC program konfigolása, hogy lássa etherneten a gép a kártyát.
3. Végállás kapcsolók bekötése/átalakítása + a UCCNC szoftverben bekonfigolni.
4. Léptetőmotor meghajtók bekötése az UCBB kártyába.
5. Léptetőmotorok konfigurálása a szoftverben egyesével.
6. Tapintócsúcs bekötése az UCBB-be
7. Kézikerék bekötése ami az egyik legnagyobb gond, mert ahhoz nem kaptam semmilyen vezeték lábkiosztást a vezeték végén lévő csatlakozóhoz. (Ezt csak be kellett dugni a Mach3-ba a régi kártyánál.)
8. Marómotor frekiválltó bekötése az analóg kártyába.

TBS-TEAM

Kapcsolási rajz Részlet a kezdéshez VÁLTOZNAK KISEBB MÉRTÉKBEN.

Végleges rajz #460
József

TBS-TEAM

Kapcsolási rajz részlet FRISSÍTVE 2025-05-26. PDF.

Végleges rajz #460
József

Arany János

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 24, 12:47A Mach3-as kártya jó lett volna, ha nem sértette volna meg állandóan saját magát a szoftver. Tanulásnak jó volt, de 5 hónapot vesztettem ezzel a kísérletezgetéssel.

Ha végképp feladtad, engem érdekelne ez a bizonyos kártya, még mielőtt a kukába dobnád! wave.gif

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 május 25, 19:39Kapcsolási rajz Részlet a kezdéshez.

Ezer köszönet, sikeresen lementttem.

kgl

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 május 25, 19:46Ha végképp feladtad, engem érdekelne ez a bizonyos kártya, még mielőtt a kukába dobnád! wave.gif

Feladtam. :) 2 db Mach3 kártyám van, az egyik még bontatlan csomag, van hozzá krekkelt kínai alkönyvtár is a cd lemezén + van hozzá való usb kábel is. :) Tipikus kínai. :) Ez a kártya még nem volt áram alá téve ezért ha kell akkor természetesen átadom neked. A többit Pü-ben.