Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 01, 10:47Persze a nyilakra meg sem mozdulnak a tengelyek, nincs még semmi beállítva a programban.

Elöszőr tanulmányozd a leírást, mit és hogyan kell beállítani.
Első a végállások konfigurálása tesztelése.
Utánna egyessével a tengelyek beállítása tesztelése stb...
Addig nem nyomkodunk nem kattingatunk mert csak baj lesz és sokba fog kerülni.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 01, 11:15Elöszőr tanulmányozd a leírást, mit és hogyan kell beállítani.
Első a végállások konfigurálása tesztelése.
Utánna egyessével a tengelyek beállítása tesztelése stb...
Addig nem nyomkodunk nem kattingatunk mert csak baj lesz és sokba fog kerülni.

Ok rendben.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Végre működik minden bemenet az UCBB1 kártyán. Volt egy kis szenvedés, mert cserlnem kellett az egyik végállás kapcsoló árnyékolt vezetékét, de most rendben visszajelez az UCBB1 ledjei ha nyomom a végálláskapcsolót akkor elalszik a ledje.

El kellene kezdeni a további konfigurálását a szoftvernek. Ebben segítséget szeretnék kérni. Az UCCNC_használati utasításból 2 darab eltérő van. Az egyiket a szoftver forgalmazó oldaláról töltöttem le, de ebben szereplő képek nem egyeznek az c:UCNC/dokumentation könyvtárban lévő doksival. Az utobbi doksi viszont uganaszt a set filet mutatja mint a szoftver, így feltételezem, hogy ezt kellene használni.

A doksiban nem egyértelmű hogy amikor ő port és pin -ről beszé, akkor melyik kártya port és pinjéről beszél. A vezérlőkártáról vagy az UCBB1-ről???????????????? Így teljes a zavar még a fejemben, hogy miket kellene beírni a szoftverbe.

Tudna valaki segíteni?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 02, 16:18A doksiban nem egyértelmű hogy amikor ő port és pin -ről beszé, akkor melyik kártya port és pinjéről beszél. A vezérlőkártáról vagy az UCBB1-ről???????????????? Így teljes a zavar még a fejemben, hogy miket kellene beírni a szoftverbe.

Elinditod az UCCNC-t megnyitod a diagnosztika fület.
Ott látod a portokat és a pineket.
elkezded kapcsolgatni pl:X+ végállás kapcsolót és látod melyik Port melyik pinje változik.
Innen egyértelmű lesz mit kell beirnod a Konfiguration/X-Axis fülön belűl az X+(limit+) végállás port és pin mezőbe,
és így tovább a többit is.
József

kgl

Eltűnt egy hozzászólásom. Le vagyok tiltva valamiért?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 03, 14:48Eltűnt egy hozzászólásom. Le vagyok tiltva valamiért?

Ha majd új gépet épitesz akkor engedélyezve lesz új topik nyitás a számodra,
addig míg ezt a gépet nem fejezed be addig az ehhez tartozó dolgokat ide ird.
Nem vagy letiltva.

Válasz a kérdésedre:
Teljesen jól van minden bemenet kimenet feliratozva.
Ha megnézed az UCBB kártyát fel van iratozva CN1...CN2....A bemenet számai meg az LPT portnak megfelelő számok.
pl: I10 stb...minden LPT porton van, ha 5 port van akkor 5db I10 van összesen.
Olvasd el a leírását, egyértelműen leírja.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 03, 15:02Válasz a kérdésedre:
Teljesen jól van minden bemenet kimenet feliratozva.
Ha megnézed az UCBB kártyát fel van iratozva CN1...CN2....A bemenet számai meg az LPT portnak megfelelő számok.
pl: I10 stb...minden LPT porton van, ha 5 port van akkor 5db I10 van összesen.
Olvasd el a leírását, egyértelműen leírja.

Én vagy vak vagyok de csak két porton látok I10- I10+ jelölést. A cn1-en és a cn2-ön

A kapcsolási rajz szerint a Cn1 I10+ ra kellene kötni a vezérlés K1 relé 5 csatiját, és a CN2 I10+ ra meg a probe megy. Rámszólt a chatgpt, hogy ez nem jó, pont fordítva kell lennie. Most nem tudom melyik állítás az igaz.

kgl

Még egy anomália.  [#falbav]

Az X tengelynél a Dir pint és portot ha beírom majd a save vagy a apply gombra kattintok, kitörli a beírt értéket és visszaáll nullára. átnéztem az összes ablakot és nem szerepel sehol a pin 2 és port 1. A uccnc/util könyvtárban scanneltem a UCxxx_utility programmal, megtalálta a kártyát, és le is mentettem. A tesztelés is rendben lefutott. Ezután újraindítottam a UCCNC programot, így már nem kérte be hogy melyik profillal akarok dolgozni, hanem egyből elindult a program. Elvleg ilyenkor nem tévedhet el másik profilra, például a demo profilra. Mégsem engedi megadni a Dir 2 pin 1 értéket az x tengelyen. Hibaüzenet persze nincs, csak egyszerűen nullára állítja őket.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 03, 15:50Még egy anomália.  [#falbav]

Az X tengelynél a Dir pint és portot ha beírom majd a save vagy a apply gombra kattintok, kitörli a beírt értéket és visszaáll nullára. átnéztem az összes ablakot és nem szerepel sehol a pin 2 és port 1. A uccnc/util könyvtárban scanneltem a UCxxx_utility programmal, megtalálta a kártyát, és le is mentettem. A tesztelés is rendben lefutott. Ezután újraindítottam a UCCNC programot, nem kérte be hogy melyik profillal akarok dolgozni, hanem egyből elindult a program. Elvleg ilyenkor nem tévedhet el másik profilra, például a demo profilra. Mégsem engedi megadni a Dir 2 pin 1 értéket az x tengelyen.

Nincs itt semmilyen anomália, az UCCNC-be írható értékeket enter-rel, kell nyugtázni.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 03, 15:15Én vagy vak vagyok de csak két porton látok I10- I10+ jelölést. A cn1-en és a cn2-ön

A kapcsolási rajz szerint a Cn1 I10+ ra kellene kötni a vezérlés K1 relé 5 csatiját, és a CN2 I10+ ra meg a probe megy. Rámszólt a chatgpt, hogy ez nem jó, pont fordítva kell lennie. Most nem tudom melyik állítás az igaz.

Az UC300ETH 5db LPT port van, azon 5db I10..I11...stb.. bemenet van fizikailag, azért mert neked csak 1db UCBB kártya van rákötve és nem használod ki a teljes lehetőséget attól még ott van.
Az UCCNC Diagnosztika fülön láthatod.

Komolyan  [#fejvakaras] az AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír,
mikor van egy kapcsolási rajzod és azon minden szerepel, csak értelmezned kell.
Az UCBB..stb... kártya fényképe is ott van mit hova kell kötni, ennél egyértelmübben nem tudom lerajzolni,
mi olyan mocskosúl bonyolult rajta?  [#fejvakaras]

Még az UCCNC dokumentációt kell elolvasni hozzá.

József

kgl

Idézetet írta: gaben Dátum 2025 július 03, 16:01Nincs itt semmilyen anomália, az UCCNC-be írható értékeket enter-rel, kell nyugtázni.

Köszi, kipróbáltam ezt is. Ha belekattintok a dir számra akkor megnyílik egy számológép popup ablak. Akár előre beírom a számot vagy a számológéppel írom be és enterrel nyugtázom, szépen megjelenik a beírt értékek a dir ben, majd nyomok a save gombot és megint törlődik nullára.

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 03, 17:03Komolyan  [#fejvakaras] az AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír,
Az UCBB..stb... kártya fényképe is ott van mit hova kell kötni, ennél egyértelmübben nem tudom lerajzolni,

Az egyik fórumtag javasolta emailban, hogy használjam a chatGPT programot mert jó válaszokat ad. Példaként feltöltöttem neki a végállás kapcsolók bekötési rajzát és szépen megmondta, mit írjak be a programba és hova. Még elő is fizettem a ChatGPT-re mert a kezdő kérdéseimre jó válaszokat adott, csak sajna lejárt az ingyenes keretem.
Kicsit nehézkes vele kommunikálni, mert sokat kell gépelni hogy jól körülírjam a problémát. Egy két mondat nem elég neki.
Én maximálisan elhiszem, hogy jó rajzot csináltál, de az ilyen ellentmondásos dolgokkal nem tudok mit kezdeni, ezért kérek itt segítséget. A doksiban még nem jutottam el odáig, hogy például miért nullázza ki a Dir értéket amit beírok save gombra kattintva. Lehet hogy nem is ír ilyenről a doksi, vagy csak még nem jutottam el odáig. Titeket sem akarlak minden aprósággal zavarni, ezért folyamodtam a ChatGPT-re, nomeg hogy javasolták is. Ha viszont nem kapok egyértelmű választ akkor bajban vagyok amit szeretnék megoldani.
Javasolták már azt is, hogy ne ingyen kérjek segítséget, még ez is beleférne, de kaptam olyan levelet, hogy még pénzért sem segítene valaki. Nevet nem mondok. Tudom, hogy egy béna kezdő vagyok, kicsit már meg is lágyult az agyam öreg fejjel.

Szedlay Pál

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 03, 17:03Az UC300ETH 5db LPT port van, azon 5db I10..I11...stb.. bemenet van fizikailag, azért mert neked csak 1db UCBB kártya van rákötve és nem használod ki a teljes lehetőséget attól még ott van.
Az UCCNC Diagnosztika fülön láthatod.

Komolyan  [#fejvakaras] az AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír,

AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír.

Én javasoltam neki, a meserséges intelligencia nem hülye, okos és nagyon sok mindenre használható, ha te nem tudod használni, az lehet, de nem érdemes leszólni, mert egy előre mutató technológia, majd nézd meg 10 év múlva.
De már most is nagyon segíti a mindennapjaimat. Pont nekem olyan programot írt magától ami Cnc gépek lineáris hibáit számolja át a hibákat korrigálva.
TEhát én nem tudom egyértelműen kárhoztatni.
Azt ha valaki úgy áll neki kenyeretsütni, hogy nem tudja mni a liszt, a kovász és a víz, akkor nagyon nehéz lesz, de ez nem az intelligencia hiábája, hanem a kérdezőjé.
Nyilván ezzel nem akarok senkit megbántani.
De azért, hogy valaki egy 3,4,5 tengelyes CNC marógépet építsen , nem kis felkészültség kell.
Ez több mérnöknek is összetett feladat.
Nyilván lehet valamit hobbyból is építeni, és ha nem megy, akkor abba kell hagyni és keresni valami egyszerűbbet.

TBS-TEAM

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 03, 21:36AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír.

Én javasoltam neki, a meserséges intelligencia nem hülye, okos és nagyon sok mindenre használható, ha te nem tudod használni, az lehet, de nem érdemes leszólni, mert egy előre mutató technológia, majd nézd meg 10 év múlva.
De már most is nagyon segíti a mindennapjaimat. Pont nekem olyan programot írt magától ami Cnc gépek lineáris hibáit számolja át a hibákat korrigálva.

Nekem semmi bajom az AI-val.
Kapott egy kapcsolási rajzot azon egyértelmű mit hova kell kötni, az alapján kell konfigolni az UCCNC-t.
Ha valamit nem ért és megkérdezi mindig megkapja a választ, legalább is tőlem.
Az AI azt mondta neki cseréljen fel két bemenetet mert úgy jó lesz CN1 I10-et CN2 I10-el.
Annak semmi értelme, mert a konfigurálás határozza meg a bemeneteket.

József

kgl

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 03, 21:36AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír.

Azt ha valaki úgy áll neki kenyeretsütni, hogy nem tudja mni a liszt, a kovász és a víz, akkor nagyon nehéz lesz, de ez nem az intelligencia hiábája, hanem a kérdezőjé.
Nyilván ezzel nem akarok senkit megbántani.
De azért, hogy valaki egy 3,4,5 tengelyes CNC marógépet építsen , nem kis felkészültség kell.
Ez több mérnöknek is összetett feladat.
Nyilván lehet valamit hobbyból is építeni, és ha nem megy, akkor abba kell hagyni és keresni valami egyszerűbbet.

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 03, 21:58Nekem semmi bajom az AI-val.
Kapott egy kapcsolási rajzot azon egyértelmű mit hova kell kötni, az alapján kell konfigolni az UCCNC-t.
Ha valamit nem ért és megkérdezi mindig megkapja a választ, legalább is tőlem.
Az AI azt mondta neki cseréljen fel két bemenetet mert úgy jó lesz CN1 I10-et CN2 I10-el.
Annak semmi értelme, mert a konfigurálás határozza meg a bemeneteket.

Nekem van pár bajom az AI-val. Hajlamos elfelejteni amiről már kérdeztem és válaszolt rá, vagy nagyon szájbarágósan kell a kérdést megadni, hogy megfelelő választ adjon, de néha olyat is mond, amit nem kérdeztem.  Csak egy példa: csinálok egy fényképet például az USBB kártya bekötésiről, feltöltöm, leírom neki, melyik vezetéket melyik sorkapocsra kötöttem, közben én is ellenőrzöm, hogy nem e kötöttem el valamit, majd írom neki, hogy a kapcsolási rajzzal hasonlítsa össze és ellenőrizze le. Ezt általában jól csinálja, de pont egy ilyen kérdésemnél kaptam egy félrevezető választ, hogy ezt másként ajánlja a gyártó például az I10-es bekötést. Ezt nem is kérdeztem tőle. Majd kitért arra, hogy a végállás a +24V-ra kötése tönkre fogja tenni az UCBB bemeneteit mert 5V-ot ír elő a gyártó. Ezt sem kérdeztem. Tudom, hogy optocsatolós leválasztás van az összes bemeneten, így védve van a kártya és tág határok között kaphat feszültséget a bemenetére. Az egész rajzot nem látja, hanem csak egy részletet. Persze udvariasan megköszöni, hogy szóltam neki.Ez még a doksiban is benne van. Még tanulnia kell sokat a véleményem szerint. Az irány amerre halad jó, de még pár év tanulásra szüksége van, hogy könnyebben használható legyen. Én alapvetően egy bizalmatlan álláspontot képviselek mindenben újdonsággal szemben vagy a belső gondolataimban, a saját ismereteimet is rendszeresen megkérdőjelezem, mert az emberi memória/tudás sem tökéletes. Például rosszul emlékszem valamire, mert már a feledés homályába merült az az ismertem egy része. Ilyenkor utánanézek, hogy jól tudom-e az adott dolgot. Néha jó dolog felfrissíteni a saját ismereteinket is. Fiatalon még el sem tudtam képzelni, hogy hogyan változik az emlékezőtehetségünk ahogy öregedik az ember.  Az AI válaszait is így kezelem, alapból nem bízok abba, hogy tökéletes választ fog adni. A legtöbb gondom abból adódik, hogy nem egy tömör rövid választ ad, hanem több oldalas litániában válaszol, ami eltereli az ember figyelmét és könnyen tévútra vezethet. Van még mit tanulnia neki is meg nekem is. Életünk végéig tanulni kell, tornáztatni az agyunkat, különben a feledés  homályába vész minden addig megszerzett ismeretünk elveszik és elhülyülünk, és csak a fotelban fogunk ülni, és csak nézünk ki a fejünkből.