Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 03, 21:36AI-tól miért kérdezel hülyeségeket,és még el is hiszed neki amit ír.

Én javasoltam neki, a meserséges intelligencia nem hülye, okos és nagyon sok mindenre használható, ha te nem tudod használni, az lehet, de nem érdemes leszólni, mert egy előre mutató technológia, majd nézd meg 10 év múlva.
De már most is nagyon segíti a mindennapjaimat. Pont nekem olyan programot írt magától ami Cnc gépek lineáris hibáit számolja át a hibákat korrigálva.
TEhát én nem tudom egyértelműen kárhoztatni.
Azt ha valaki úgy áll neki kenyeretsütni, hogy nem tudja mni a liszt, a kovász és a víz, akkor nagyon nehéz lesz, de ez nem az intelligencia hiábája, hanem a kérdezőjé.
Nyilván ezzel nem akarok senkit megbántani.
De azért, hogy valaki egy 3,4,5 tengelyes CNC marógépet építsen , nem kis felkészültség kell.
Ez több mérnöknek is összetett feladat.
Nyilván lehet valamit hobbyból is építeni, és ha nem megy, akkor abba kell hagyni és keresni valami egyszerűbbet.
Nagyon hasonló véleményen vagyunk, én is látom, hogy ez az Ai még egy fiatal technológia, és tanulnia kell, de szerintem 10 év nem lesz elég ehhez. Persze piszok sokat fog fejlődni 10 év alatt. Szerintem egy emberöltőnyi idő kell majd neki is, hogy hasonlóan gondolkozzon mint egy ember.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TBS-TEAM

A PDF-be is beleírtam.
Ha nem építetted ki a HOME kapcsolókat akkor annak a végállás kapcsolónak a paraméterét kell beállítanod amerre Homolni akarsz.
Pl: X HOME 12pin 2 port X- lesz a HOME kapcsoló.

UCCNC BEÁLLÍTÁSOK BEMENETEK
MEGNEVEZÉS    PIN  PORT
ESTOP                10      2
X+ VÉG              11      2
X- VÉG              12      2
X HOME            13      2
Y1+VÉG            15      2
Y1-VÉG                2      1
Y1 HOME            3      1
Y2+VÉG              4      1  B tengely
Y2-VÉG              5      1  B tengely
Y2 HOME          6      1  B tengely
Z-VÉG                7      1
Z+VÉG              8      1
Z HOME            9      1
PROBE            10      1

UCCNC BEÁLLÍTÁSOK KIMENETEK
MEGNEVEZÉS    PIN  PORT    LOW
X STEP                  1      2          X
X DIR                    2      2          X
Y1 STEP                3      2          X
Y1 DIR                  4      2          X
Y2 STEP                5      2          X    B tengely hozzárendelve az Y-hoz.
Y2 DIR                  6      2          X  B tengely
Z STEP                  7      2          X
Z DIR                    8      2          X
A STEP                14      1          X  Opció
A DIR                  16      1          X  Opció
M3                        9      2
M6                      14      2  Opció
M7                      16      2  Opció
M8                      17      2  Opció

UCCNC BEÁLLÍTÁSOK  I/O TRIGGER  (KÉZIKERÉK)
PIN  PORT      LOW  FUNKTION
0        0      x        164
8        4      x        165
9        4      x        166
2        4      x        220
3        4      x        221
6        4      x        222
7        4      x        223
2        4                228
3        4                228
6        4                228
7        4                228

I/O SETUP 1
A PIN  A PORT  B PIN  BPORT
4            4            5          4
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 05, 09:24A PDF-be is beleírtam.

Nagyon szépen köszönöm. Ezer hálám érte.  [#taps] Megyek és megpróbálom beírni. A kapcsolási rajzon is nagyon pöpec hogy ott van. Így akár évekkel később is értelmezhető lesz.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 05, 12:34Nagyon szépen köszönöm. Ezer hálám érte.  [#taps] Megyek és megpróbálom beírni. A kapcsolási rajzon is nagyon pöpec hogy ott van. Így akár évekkel később is értelmezhető lesz.

Most már aztán lássunk valami sikerélményt is, pláne ennyi segítség után.  ;)

Szedlay Pál

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 04, 09:59Nekem van pár bajom az AI-val. Hajlamos elfelejteni amiről már kérdeztem és válaszolt rá, vagy nagyon szájbarágósan kell a kérdést megadni, hogy megfelelő választ adjon, de néha olyat is mond, amit nem kérdeztem.  Csak egy példa: csinálok egy fényképet például az USBB kártya bekötésiről, feltöltöm, leírom neki, melyik vezetéket melyik sorkapocsra kötöttem, közben én is ellenőrzöm, hogy nem e kötöttem el valamit, majd írom neki, hogy a kapcsolási rajzzal hasonlítsa össze és ellenőrizze le. Ezt általában jól csinálja, de pont egy ilyen kérdésemnél kaptam egy félrevezető választ, hogy ezt másként ajánlja a gyártó például az I10-es bekötést. Ezt nem is kérdeztem tőle. Majd kitért arra, hogy a végállás a +24V-ra kötése tönkre fogja tenni az UCBB bemeneteit mert 5V-ot ír elő a gyártó. Ezt sem kérdeztem. Tudom, hogy optocsatolós leválasztás van az összes bemeneten, így védve van a kártya és tág határok között kaphat feszültséget a bemenetére. Az egész rajzot nem látja, hanem csak egy részletet. Persze udvariasan megköszöni, hogy szóltam neki.Ez még a doksiban is benne van. Még tanulnia kell sokat a véleményem szerint. Az irány amerre halad jó, de még pár év tanulásra szüksége van, hogy könnyebben használható legyen. Én alapvetően egy bizalmatlan álláspontot képviselek mindenben újdonsággal szemben vagy a belső gondolataimban, a saját ismereteimet is rendszeresen megkérdőjelezem, mert az emberi memória/tudás sem tökéletes. Például rosszul emlékszem valamire, mert már a feledés homályába merült az az ismertem egy része. Ilyenkor utánanézek, hogy jól tudom-e az adott dolgot. Néha jó dolog felfrissíteni a saját ismereteinket is. Fiatalon még el sem tudtam képzelni, hogy hogyan változik az emlékezőtehetségünk ahogy öregedik az ember.  Az AI válaszait is így kezelem, alapból nem bízok abba, hogy tökéletes választ fog adni. A legtöbb gondom abból adódik, hogy nem egy tömör rövid választ ad, hanem több oldalas litániában válaszol, ami eltereli az ember figyelmét és könnyen tévútra vezethet. Van még mit tanulnia neki is meg nekem is. Életünk végéig tanulni kell, tornáztatni az agyunkat, különben a feledés  homályába vész minden addig megszerzett ismeretünk elveszik és elhülyülünk, és csak a fotelban fogunk ülni, és csak nézünk ki a fejünkből.

"Az AI válaszait is így kezelem, alapból nem bízok abba, hogy tökéletes választ fog adni."

Ez a legjobb hozzáállás szerintem is, rengeteg hülyeséget össezhord.
Viszont iszonyatgyorsan keres és nagyon sokszor ad rendkívül buta válaszokat.
Abban is igazad van, hogy nem a kérdésre válaszol.
Meg is kérdeztem tőle ez miért van így.
Mert erre tanitották, hogy egy általános tudáshalmazból egy általános választ adjon.
Konkrétan egy PDF dokumnetumból nem tudta kikeresni hogy az általam megadott típusú motor milyen IP védettségi kategóriába tartozik.
Ezért kérdezgettem , miért nem megy neki ez az egyszerű feladat.
És végül arra a következtetésre jutottam, hogy bizonyos területeken lehet használni bizonyos területeken meg nem.
Ha konkrét kérdésed van arra a legkevésbé tudja a választ, ha általános kérdésre egy általános választ akarsz azt nagyon jól tudja kezelni.
Egészen jól kutat az interneten, de egyik válaszát sem szabad elhinni,mert valóban egy csomó butaságot összehord.
Viszont sok esetben egyszerűbb megnézni és ellenőrizni , mint egy nagy adag internetes adathalmazt végig böngészni.
Szóval igen a helyén kell tudni kezelni.

TBS-TEAM

Y1 tengely és az I/O Trigger beállítások.
József

zsolt123

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 06, 00:26"Az AI válaszait is így kezelem, alapból nem bízok abba, hogy tökéletes választ fog adni."

Ez a legjobb hozzáállás szerintem is, rengeteg hülyeséget össezhord.
Viszont iszonyatgyorsan keres és nagyon sokszor ad rendkívül buta válaszokat.
Abban is igazad van, hogy nem a kérdésre válaszol.
Meg is kérdeztem tőle ez miért van így.
Mert erre tanitották, hogy egy általános tudáshalmazból egy általános választ adjon.
Konkrétan egy PDF dokumnetumból nem tudta kikeresni hogy az általam megadott típusú motor milyen IP védettségi kategóriába tartozik.
Ezért kérdezgettem , miért nem megy neki ez az egyszerű feladat.
És végül arra a következtetésre jutottam, hogy bizonyos területeken lehet használni bizonyos területeken meg nem.
Ha konkrét kérdésed van arra a legkevésbé tudja a választ, ha általános kérdésre egy általános választ akarsz azt nagyon jól tudja kezelni.
Egészen jól kutat az interneten, de egyik válaszát sem szabad elhinni,mert valóban egy csomó butaságot összehord.
Viszont sok esetben egyszerűbb megnézni és ellenőrizni , mint egy nagy adag internetes adathalmazt végig böngészni.
Szóval igen a helyén kell tudni kezelni.

attól függ, hogy mire használod. programozni, algoritmizálni elég jól tud. (nagyban függ a betanítási korpusz méretétől. úgy látszik, jó sok programkódot, meg programozói chatelést belelapátoltak. ;))
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

kgl

Végre sikerült elkészítenem egy újabb videó szerkesztését a cnc gépem építéséről készült fényképekből és videókból raktam össze.

kgl

Valamit nagyon nem jól csinálok. A Z tengely soft limitet beállítom, és bekapcsolom a soft limit gombot a főképernyőn akkor nem engedi menteni a beállításokat.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 15, 13:43Valamit nagyon nem jól csinálok.

Igen: NEM OLVASOD A PDF-et.

Softlimit + -
Megjegyzés: csak akkor hatásos, ha a "Configuration/General setting" lapon engedélyezve van az
"Enable softlimits" jelölőnégyzet.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 15, 15:18Igen: NEM OLVASOD A PDF-et.

Softlimit + -
Megjegyzés: csak akkor hatásos, ha a "Configuration/General setting" lapon engedélyezve van az
"Enable softlimits" jelölőnégyzet.

Már többször végigolvastam a PDF-ket. Kb 2 hete mást sme csinálok csak olvasok. Minden doksit. Csak a magyarázat nem kezdőknek van megfogalmazva, az összefüggéseket nem nagyon taglalja. Egy profinak biztos, hogy elég ez a doksi, de nem kezdőnek.
A probe doksija félbe van hagyva. Senki sem veszi észre, hogy sok helyen érthetetlen mondatokban fogalmaaz. Ez részben a google fordító hibája részben a gyártó hibája, hogy nem késztettek magyar nyelven is érthető doksit amiben nem csak tőmondatok vannak. A doksiból hiányoznak a képek, pedig az üres helyük ott van. Na így próbálja meg egy kezdő ezt értelmezni. Erre nem tudok mást mondani, mint egy trehány munka. 
Szóval nem sok segítséget adnak a doksik sajnos. Van pár részük ami nagyon jó, de van ami nem.

A program kezdő oldalon ott van a soft limit gomb, ha kikapcsolom akkor a general setting oldalon is kikapcsolja  és bekapcsolja, erre már régebben rájöttem, de a doksiban erről sincs egy szó sem. Szerintem inkáább a beírt értékekkel van baja a programnak

Erről a felülírásról sincs semmi a doksiban. Kicsit szűkszavú a doksi a kezdőkenek.

Más hiba is van még a configban. A gép előlapján lévő két potméter egyenlore nem működik, ebből a fordulatszám potméter jogosan nem működik, mert még nincs is bekonfigolva a frekiváltó vezérlése. Az előtolás sem működik, talán ez is összefüggésben van a fordulatszámmal, nem tudom.

A kézikerékre sem reagál a program. A konfigja be van állítva amit a rajzon is fel van tüntettve.

Ha bekapcsolom a soft limitet és egy home all gombot nyomok akkor a z tengelyt felhúzza a végállásig majd leengedi egy kicsit, majd a mégegyszer felhúzza, de ekkor túlmegy a végállás kapcsolón és az ütköző állítja meg.

kgl

kgl

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 16, 13:49

Ha az Y tengelyhez hozzá van párosítva a z A akkor "Write ofset on Homing ugyanaz az értéknek kell lenni.
Most  10 és 20  [#fejvakaras]
József

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 16, 13:16Más hiba is van még a configban. A gép előlapján lévő két potméter egyenlore nem működik, ebből a fordulatszám potméter jogosan nem működik, mert még nincs is bekonfigolva a frekiváltó vezérlése. Az előtolás sem működik, talán ez is összefüggésben van a fordulatszámmal, nem tudom.

Rajz szerint ellenőrizd.
József