Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

kgl

Szépen működik a kézikerék, még ki kell tapasztalnom. De örülök neki. :)

Ma futtattam többször a streszteszt programot különböző G kódokat generálva. A Z szorzó nem tudom mit csinál, így csak 1-et adtam meg neki. Először 500-as sebességgel kezdtem, késő estére már 3000-es sebességig felmentem a tesztekkel. Nem tudom meddig van értelme felmenni, illetve mekkora kört érdemes generálni vele max szögnövekményekkel, hogy tényleg megkínozza a gépet. A 3000-es sebességen sem éreztem még sem erőlködő hangot, semmi problémát nem okozott neki visszaállni az asztalon kijelölt pont fölé. Ötleteket, javaslatokat örömmel veszem.

Ezzel kapcsolatban a X és Y tengelyek sebességét is megnöveltem 500-1000-5000-10000 értékig és még nem erőlködött a gép, lépésvesztést sem vettem észre gyorsjáratban. A Z tengely sebessége most 5000 de ezzel már nehéz billentyűről érintőt venni az anyagon mert túl nagyot mozdul egy gombnyomásra. Majd probe-t fogok használni, de jó lenne ezt is kitapasztalni.

Más. Az UCCNC doksiban meg sem említik a goto park 1 és a goto  park 2 gombokat. Mintha nem is lenne. Így természetesen azt sem írják le, hogy hol lehet beállítani hogy hova menjenek. Egy félnapos internetes nyomozás sem hozott eredményt, ezért kénytelen voltam a ChacGPT-hez fordulni segítségért. Azt a Választ kaptam hogy a Content/deffault könyvtárban keressem az M2000 és M2001-es nevű makrókat. Természetesen ilyen nincs is ott, de miután belekukantottam a M200-ba így úgy tünik, hogy ez lesz a Goto park 1 és a M201 a goto park 2.
A doksi természetese semmit nem ír a SPINDLE CCW gombról, a MIST gombról, CHANGE TOOL gombról, és a JSP gombról. Ez lehet hogy egy profi tudja de egy kezdő nem, pedig egyszer a profi is volt kezdő.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 01, 21:47Szépen működik a kézikerék, még ki kell tapasztalnom. De örülök neki. :)

Ma futtattam többször a streszteszt programot különböző G kódokat generálva. A Z szorzó nem tudom mit csinál, így csak 1-et adtam meg neki. Először 500-as sebességgel kezdtem, késő estére már 3000-es sebességig felmentem a tesztekkel. Nem tudom meddig van értelme felmenni, illetve mekkora kört érdemes generálni vele max szögnövekményekkel, hogy tényleg megkínozza a gépet. A 3000-es sebességen sem éreztem még sem erőlködő hangot, semmi problémát nem okozott neki visszaállni az asztalon kijelölt pont fölé. Ötleteket, javaslatokat örömmel veszem.

Ezzel kapcsolatban a X és Y tengelyek sebességét is megnöveltem 500-1000-5000-10000 értékig és még nem erőlködött a gép, lépésvesztést sem vettem észre gyorsjáratban. A Z tengely sebessége most 5000 de ezzel már nehéz billentyűről érintőt venni az anyagon mert túl nagyot mozdul egy gombnyomásra. Majd probe-t fogok használni, de jó lenne ezt is kitapasztalni.

Más. Az UCCNC doksiban meg sem említik a goto park 1 és a goto  park 2 gombokat. Mintha nem is lenne. Így természetesen azt sem írják le, hogy hol lehet beállítani hogy hova menjenek. Egy félnapos internetes nyomozás sem hozott eredményt, ezért kénytelen voltam a ChacGPT-hez fordulni segítségért. Azt a Választ kaptam hogy a Content/deffault könyvtárban keressem az M2000 és M2001-es nevű makrókat. Természetesen ilyen nincs is ott, de miután belekukantottam a M200-ba így úgy tünik, hogy ez lesz a Goto park 1 és a M201 a goto park 2.
A doksi természetese semmit nem ír a SPINDLE CCW gombról, a MIST gombról, CHANGE TOOL gombról, és a JSP gombról. Ez lehet hogy egy profi tudja de egy kezdő nem, pedig egyszer a profi is volt kezdő.

Felesleges ennyit kínozni egy hobbi gépet, lássunk végre valami marást is.  wave.gif

Rabb Ferenc

IdézFelesleges ennyit kínozni egy hobbi gépet, lássunk végre valami marást is.  wave.gif

A hobbi cnc is hasonlít a modellvasút építéshez. Addig öröm, amíg az összes jelző, kitérő, sorompó, bakterház stb a helyére nem kerül és "tökéletes" nem lesz az alkotás. Utána már csak a gyerek nézi csillogó szemmel, hogyan róják végtelen köreiket a szerelvények. Aztán már a gyerek sem...

Egyébként nagyon precíz és szép munka, gratulálok hozzá! De el kell tudni vágni a cérnát. Eddig, és nem tovább!  [#taps]

Szedlay Pál

"A doksi természetese semmit nem ír a SPINDLE CCW gombról, a MIST gombról, CHANGE TOOL gombról, és a JSP gombról. Ez lehet hogy egy profi tudja de egy kezdő nem, pedig egyszer a profi is volt kezdő.
"

Talán azért, mert feltételezi a gyártó, hogy aki egy CNC gép építésére adja  fejét annak van egy alaptudása.

És akkor laikusan lássuk a gombokat?

Szerinted a szerszámcserélő gomb mit csinál?
A gomb meghívja az UCCNC ,,M6" makróját (M6.txt a Profiles\YOURPROFILE\Macro mappában).

A ködpermetező bekapcsolása gomb?
Bekapcsolja vagy kikapcsolja a MIST funkcióhoz rendelt relét/kimenetet (általában az M7 G-kódhoz kötött).

A fóorsó inverz fogatása?
CCW = Counter-Clockwise, vagyis óramutató járásával ellentétes irány. M4 funkció

JSP gomb
Bekapcsolja-kikapcsolja a JOG STEP PULSE módot.

kgl

Idézetet írta: Rabb Ferenc Dátum 2025 augusztus 02, 10:00A hobbi cnc is hasonlít a modellvasút építéshez. Addig öröm, amíg az összes jelző, kitérő, sorompó, bakterház stb a helyére nem kerül és "tökéletes" nem lesz az alkotás. Utána már csak a gyerek nézi csillogó szemmel, hogyan róják végtelen köreiket a szerelvények. Aztán már a gyerek sem...

Egyébként nagyon precíz és szép munka, gratulálok hozzá! De el kell tudni vágni a cérnát. Eddig, és nem tovább!  [#taps]

Köszönöm :)
Jelenleg egy programot készítek amivel jpg képekből először szürkeárnyalatos képet készítek majd ebből állítom elő az előmarás és a finommaráshoz a G kódot. Ez a program a relief marásokhoz lesz hasznos és nagyon gyors segítség. Már készen van a program, csak finomítanom kell rajta mielőtt közzéteszem ingyenesen. Ma kezdem el a marógépen a tesztelését, persze először csak a levegőt fogom marni vele. Kb 3-5 másodperc alatt le tudja generálni a program a színes fényképből a relief G kódot. Amit most próbából használok fényképet, abból 1.2 millió soros G kódot állított elő és ezt fel is tudja már a program darabolni x darabba. Mivel számolom a gépidőt, marási időt is így elég durva idők jöttek ki, például 38 órás marási idő, ezért kell darabolni a G kódot, hogy másnap onnan folytassa a marást ahol abbahagyta. Még van egy pár ötletem, de mielött azokba belekezdenék, még sokat kell tesztelnem.

Nem akarok konkurenciát semelyik Cad-Cam programmal, egyszerűen csak élvezem azt, hogy ezt is meg tudom oldani.
Ez a project a második program amit a CNC-hez írtam. Az első programom egy nagyon egyszerű, síkmarás g kód generáló program. Ide fogom feltölteni az onedrive tárhelyre ha kész leszek a mostani projecttel. Onedrive megosztás

kgl

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 augusztus 02, 20:59"A doksi természetese semmit nem ír a SPINDLE CCW gombról, a MIST gombról, CHANGE TOOL gombról, és a JSP gombról. Ez lehet hogy egy profi tudja de egy kezdő nem, pedig egyszer a profi is volt kezdő.
"

Talán azért, mert feltételezi a gyártó, hogy aki egy CNC gép építésére adja  fejét annak van egy alaptudása.

És akkor laikusan lássuk a gombokat?

Szerinted a szerszámcserélő gomb mit csinál?
A gomb meghívja az UCCNC ,,M6" makróját (M6.txt a Profiles\YOURPROFILE\Macro mappában).

A ködpermetező bekapcsolása gomb?
Bekapcsolja vagy kikapcsolja a MIST funkcióhoz rendelt relét/kimenetet (általában az M7 G-kódhoz kötött).

A fóorsó inverz fogatása?
CCW = Counter-Clockwise, vagyis óramutató járásával ellentétes irány. M4 funkció

JSP gomb
Bekapcsolja-kikapcsolja a JOG STEP PULSE módot.

Köszi szépen. Még ennyi sincs leírva a doksiban. Ennyivel is többet tudok már a segítségeddel. :)

kgl

Elkészült a "Képből relief G kód" generáló program. Lehet tesztelni és véleményt mondani.
Innen tudod letölteni : OneDrive

Ezt a programot azért hoztam létre, hogy bármilyen képformátumból tudjál G kódot generálni durva maráshoz és finom maráshoz.
Figyelj arra, hogy milyen képet választasz ki vagy készítesz mert a kép kiterjesztése nagymértékben meghatározza :
 - Marási időt
 - Nagyíthatóságot
 - minőséget

A tömörített programot le kell töltenéd a saját számítógépedre egy saját mappába.
Utána bontsd ki a rar fáljt és utána máris indíthatod az index.htm fileval. Kicsomagolás nélkül nem biztos, hogy működni fog!
A program használatához internet kapcsolatra van szükség azért mert olyan JavaCript csomagot is használ a program ami túlságosan nagy ahhoz hogy letöltsd.

A Test picture könyvtárban találsz pár darab képet, jpg és png formátumban is hogy tesztelni tuddd a programot a különböző képformátumokkal.

A program teljesen ingyenes, szabadon terjeszthető!

Ha bármifile hibát találsz a programban vagy javaslatod van a fejlesztésére kérlek értesíts az elérhetőségeimen.

kgl

Egyenlőre töröltem a letölthető programot, mert hibát találtam a generált g kódban.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 06, 15:29Egyenlőre töröltem a letölthető programot, mert hibát találtam a generált g kódban.

Éppen ezt akartam kérdezni, hogy ezt hányszor tesztelted mielőtt föltetted a drive-ra?

tekes

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 06, 15:29Egyenlőre töröltem a letölthető programot, mert hibát találtam a generált g kódban.

Addig nem jutottam, hogy szimuláljam is, (marni meg ki tudja mikor lesz időm), de ilyen egyértelműen, jól használható alkalmazást már régen láttam.
A javításig is köszönöm!

kgl

Idézetet írta: tekes Dátum 2025 augusztus 06, 22:31Addig nem jutottam, hogy szimuláljam is, (marni meg ki tudja mikor lesz időm), de ilyen egyértelműen, jól használható alkalmazást már régen láttam.
A javításig is köszönöm!

Köszönöm, de javaslom, ne próbálj meg vele marni mert eltörheti a maródat. Sajnos elkövettem benne egy hibát a g kód generálásának a menetébe. Próbáltam úgy megoldani a képpontok közötti mozgást, hogy interpolációs megoldást választottam a szomszédos képpontok közötti útvonal kiszámításához. Ezt most teljesen át kell dolgoznom mert a Z tengely egyből maximális mélységig amit megadtam paraméternek, benyomta a marót az anyagba. Szerencsére a gépem és a maró is jól bírta, nagy baj nem lett belőle csak csúnyán belemart az anyagba. A marási mélység helyett a z tengely a maximális marási mélyéggel kezdett el marni. Alíg volt időm rácsapni a stop gombra a meglepetésemben. Direkt egy csomó védelmet beleraktam a számításba, hogy például még a gépkezelő hibájából se tudjon belemarni az asztalba, védve a gépet. Ezt az interpolációs részt teljesen át kell gondolnom és alakítanom. Egyszerűnek tűnik ez a hiba, de sajnos nem az.
Közben belefutottam egy súlyosabb problémába, amiről nem tudtam, hogy a win11-be egy olyan védelmet raktak, hogy letiltja, hogy egy program egymás után több filet generáljon. Én meg pont ezt csináltam a programba, mivel darabolom a G kódot, ami mondjuk 266 órán keresztül futna, ha 1 db fileba mentek. Ezért megoldást kellett találnom, hogy mondjuk 1 órás gépidejű fielba rakom a Gkódot, de ez lehet a 266 órás futási idejű g kód esetén 266 db file is, ez meg kezelhetetlen, ezért meg lehet adni, hogy ne 266 darab filet generáljon, hanem mondjuk csak 30 darabot. Akkor már egy 8 órás munkaidőt feltételezve darabokra, bontható a munka. Természetesen minden g kód file szakasz elején újra pozícióba kell állnia a gépnek, hogy onnan folytassa a munkát, ahol abbahagyta.

Erre azt találtam ki, hogy win 11 "védelem" kijátszására, hogy zip fileba generálom bele a fájlokat. Ez működött is, de a win 11 fejlesztői erre is gondoltak, mert nem engedi a zip fileból a kitömörítést bizonyos esetekben. Még nem jöttem rá, miért engedi az egyik esetben és miért nem a másikban. Leírás meg semmi sincs erről a védelemről mert annyira új. Valami más módszert kell kidolgoznom a védelem miatt. A win 10 kivezetése miatt meg nem hagyhatom így.

Jelenleg itt tartok. Nem egyszerű az eset. Már a 200. verzión túl vagyok ebben a projecjtben, emiatt zsong a fejem is már hogy ezt vagy azt miért írtam vagy töröltem, a programba és most éppen miért van úgy a kód megírva. Pedig én csináltam, és ha belenézel a programban egy notepaddal, láthatod, hogy tele van kommenttel saját magamnak, mert az én memóriám is véges. Ráadásnak nem az erősségem a Javaszipt nyelvű programozás, még nincs benne rutinom, most kezdtem el tanulni 1 hónapja.

Kis türelmet kérek még.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 07, 00:46Ezt most teljesen át kell dolgoznom mert a Z tengely egyből maximális mélységig amit megadtam paraméternek, benyomta a marót az anyagba. Szerencsére a gépem és a maró is jól bírta, nagy baj nem lett belőle csak csúnyán belemart az anyagba. A marási mélység helyett a z tengely a maximális marási mélyéggel kezdett el marni. Alíg volt időm rácsapni a stop gombra a meglepetésemben. Direkt egy csomó védelmet beleraktam a számításba, hogy például még a gépkezelő hibájából se tudjon belemarni az asztalba, védve a gépet. Ezt az interpolációs részt teljesen át kell gondolnom és alakítanom. Egyszerűnek tűnik ez a hiba, de sajnos nem az.

Jó lesz ügyes vagy.
A programba bele kell tenni a mindenkori maró max. fogásmélységet és a végső merülési mélységet.
egy példa a képen:
József

onagy

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 augusztus 07, 07:06Jó lesz ügyes vagy.
A programba bele kell tenni a mindenkori maró max. fogásmélységet és a végső merülési mélységet.
egy példa a képen:
Te is Estlcam-et használsz?
O.