Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 16, 14:24Rajz szerint ellenőrizd.

Átkötöttem a potmétereket. Holnap fogom tesztelni.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Tegnap megvolt a gépem felavatása. Egy gyalulatlan deszkára martam egy 5 cm átmérőjü félkörívet ami elég jól sikerült.
Ma ha eljutok odáig, akkor egy négyzetet szeretnék marni egy pár soros kóddal.

kgl

Elveszett egy hozzászólásom.

A nem működő Intuwiz oldal alapján készítettem egy rövid html programot amit most megosztok mindenkivel.
A program hasonlóan mint az intiwiz oldalon lévő jelszóval védett program kéri be az adatokat a síkmaráshoz, majd megadhatod hogy milyen .tap fileba mentse le az elkészült G kódot.
Használjátok egészséggel. Teljesen ingyenes. Egy html file és egy kép az egész ami be van tömörítve egy zip file-ba.  Egy böngészőből máris használhatod a kicsomagolás után.

Természetesen ki is próbáltam párszor. Egy videót is készítettem a működéséről amíg egy áramszünet le nem állította a marógépet. Egy 45mm átmérőjű 4 élű keményfémlapkás marót használtam hozzá kb 12.000 fordulaton 1 mm fogásmélységgel. A második menet elején jött be az áramszünet.

mex

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 18, 19:14Elveszett egy hozzászólásom.

A nem működő Intuwiz oldal alapján készítettem egy rövid html programot amit most megosztok mindenkivel.
A program hasonlóan mint az intiwiz oldalon lévő jelszóval védett program kéri be az adatokat a síkmaráshoz, majd megadhatod hogy milyen .tap fileba mentse le az elkészült G kódot.
Használjátok egészséggel. Teljesen ingyenes. Egy html file és egy kép az egész ami be van tömörítve egy zip file-ba.  Egy böngészőből máris használhatod a kicsomagolás után.

Természetesen ki is próbáltam párszor. Egy videót is készítettem a működéséről amíg egy áramszünet le nem állította a marógépet. Egy 45mm átmérőjű 4 élű keményfémlapkás marót használtam hozzá kb 12.000 fordulaton 1 mm fogásmélységgel. A második menet elején jött be az áramszünet.

Jó látni, hogy célbaérsz!
Csak csendben jegyzem meg, az Y hajtásnak van némi nem odaillő hangja, valószínűleg egytengelyűségi probléma, esetleg az orsó nem teljesen egyenes.

kgl

Idézetet írta: mex Dátum 2025 július 18, 19:41Jó látni, hogy célbaérsz!
Csak csendben jegyzem meg, az Y hajtásnak van némi nem odaillő hangja, valószínűleg egytengelyűségi probléma, esetleg az orsó nem teljesen egyenes.
Ezt az apró zajt én is észrevettem. digitális derékszöggel megmértem az asztal és a Z tengely motor burkolatát mert nincs olyan egyenes anyagom amit be tudnék fogni valamilyen patronba, az összes fúrószáramnak van ütése, pedig vagy 10 darabot kipróbáltam. Így csak a marómotor burkolatához tudtam mérni. 90 Fok helyett 89.9 fokot mértem. Próbaként beraktam a marómotor alsó éle alá egy vékony papírcsíkot egy A4-es papírból vágva. Így meg 90.1 fokot mértem. Valami vékonyabb papírt kell keresnem.
A mart felületen is meglátszik, hogy nagyon pici hullámoság van a felületen. Kézzel alig lehet kitapintani.

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 18, 21:09Köszönöm, kezdek én is örülni. A gép előlapján elhelyezett előtolás potméter is szépen szabályoz már. A fordulatszám potméter még nincs bekonfigurálva. A Z tengely soft limit funkció még nem jó érték ezért azt még nem használom.
Most már csak nagyon apró lépésekben tudok tesztelni.
Ezt az apró zajt én is észrevettem. digitális derékszöggel megmértem az asztal és a Z tengely motor burkolatát mert nincs olyan egyenes anyagom amit be tudnék fogni valamilyen patronba, az összes fúrószáramnak van ütése, pedig vagy 10 darabot kipróbáltam. Így csak a marómotor burkolatához tudtam mérni. 90 Fok helyett 89.9 fokot mértem. Próbaként beraktam a marómotor alsó éle alá egy vékony papírcsíkot egy A4-es papírból vágva. Így meg 90.1 fokot mértem. Valami vékonyabb papírt kell keresnem.
A mart felületen is meglátszik, hogy nagyon pici hullámoság van a felületen. Kézzel alig lehet kitapintani.

kgl

Végre sikerült a marómotort újra pozícionálni, most már derékszögben áll a marómotor az asztalra. 2 napos szenvedés volt azt az 0.1 fokos hibát kijavítani.

Készítettem tesztelés céljából egy 100*100 mm-es négyzet marást. Sajnos nem lett jó, mert a mart oldalak nem derékszögűek. Arra tippelek, hogy a x tengely hidja nem merőleges az y tengelyre, de nincs használható ötletem, hogyan tudom bemérni. Az y tengelyt 2 db léptetőmotor hajtja, így kikapcsolt állapotban egymástól függetlenül állítható a híd jobb és bal oldalának poziciója. Van valakinek ötlete hogyan tudom pontosra kimérni? Esetleg az asztal elülső éléhez képest egy nagy degékszöggel?

Az biztos, hogy a végállás kapcsolókat és ütközőket újra kell kalibrálni.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 21, 13:55Végre sikerült a marómotort újra pozícionálni, most már derékszögben áll a marómotor az asztalra. 2 napos szenvedés volt azt az 0.1 fokos hibát kijavítani.

Készítettem tesztelés céljából egy 100*100 mm-es négyzet marást. Sajnos nem lett jó, mert a mart oldalak nem derékszögűek. Arra tippelek, hogy a x tengely hidja nem merőleges az y tengelyre, de nincs használható ötletem, hogyan tudom bemérni. Az y tengelyt 2 db léptetőmotor hajtja, így kikapcsolt állapotban egymástól függetlenül állítható a híd jobb és bal oldalának poziciója. Van valakinek ötlete hogyan tudom pontosra kimérni? Esetleg az asztal elülső éléhez képest egy nagy degékszöggel?

Az biztos, hogy a végállás kapcsolókat és ütközőket újra kell kalibrálni.

Mivel két Y motor van és a HOME pozicióval áll be derékszögre a gép, ezért
az egyik Y HOME kapcsolót kell előre vagy hátra tolni, hogy meglegyen a derékszög.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 21, 15:22Mivel két Y motor van és a HOME pozicióval áll be derékszögre a gép, ezért
az egyik Y HOME kapcsolót kell előre vagy hátra tolni, hogy meglegyen a derékszög.

Félreértetted a kérdésem. A szoftver letiltja mindkét motort ha csak az egyik végállást nyomja meg. Tehát ettől nem fog derékszögbe beállni.
Közben szokás szerint megálmodtam a megoldást a délutáni alvás alatt. :):):)
Az asztallap pontosan derékszögbe van vágva lapszabász géppel. Ezért gondoltam azt, hogy az elülső végétől kimérek x távolságot, majd oda állítok egy nagy derékszöget és addig tekerem a kézzel mind a két tengelyt a kimért pontokhoz, hogy a x tengely lineáris sínje hozzáérjen a derékszöghöz.
Utána fogom a végállásokat hozzáállítani.

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 21, 16:07Félreértetted a kérdésem.

Nem értettem félre. :Q
Nem tudod  a HOME hogyan zajlik le.

Az Y tengelyen 2 motorod van ahhoz 2db külön HOME kapcsoló (ez egyben lehet a végállás is.)
Amikor az Y tengelyt HOME pozicióba küldöd mindkét motor egyszerre elkezd közeledni a kapcsolókhoz.
Amelyik elsőnek kapcsol megáll az a motor és visszafelé  lemozog a megnyomott kapcsolóról, amelyik még nem ért
az Ő kapcsolójáig az addig mozog míg el nem éri a sajátját és utána megáll és vissza lemozog a kapcsoloról.
Y HOME OK.

Ezzel akárhogy (plusz vagy minusz irányba) el van tekeredve az Y tengely a derékszögtől, a HOME kapcsolókkal
biztosan derékszügbe áll be.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 21, 16:25Nem értettem félre. :Q
Nem tudod  a HOME hogyan zajlik le.

Az Y tengelyen 2 motorod van ahhoz 2db külön HOME kapcsoló (ez egyben lehet a végállás is.)
Amikor az Y tengelyt HOME pozicióba küldöd mindkét motor egyszerre elkezd közeledni a kapcsolókhoz.
Amelyik elsőnek kapcsol megáll az a motor és visszafelé  lemozog a megnyomott kapcsolóról, amelyik még nem ért
az Ő kapcsolójáig az addig mozog míg el nem éri a sajátját és utána megáll és vissza lemozog a kapcsoloról.
Y HOME OK.

Ezzel akárhogy (plusz vagy minusz irányba) el van tekeredve az Y tengely a derékszögtől, a HOME kapcsolókkal
biztosan derékszügbe áll be.

Ez csak akkor igaz szerintem, ha a két végállás kapcsoló tökéletesen ugyanabba a pozícióba van felszerelve. Én nem vettem észre, hogy elállítódott az egyik kapcsoló, így végállásra futásnál csak az egyiket nyomta meg és ott csak az egyik végállás led gyulladt fel, a másik nem. Nagyon kicsi volt az eltérés, de ez pont elég volt ehhez. Amikor az egyik kapcsolót megnyomta, és kigyulladt annak a ledje, akkor azonnal elkezdte visszahúzni a kapcsolóról mind a két tengelyt.

Most beállítottam a hidat derékszöggel ütköztetve, majd új talpakat csináltam a végállás kapcsolóknak állíthatóra, és úgy állítottam be hogy közben a diagon néztem mikor kapcsol be. Most HOME ALL esetén egyszerre gyullad ki a két kapcsoló és a híd is egyforma távolságra van az asztal elülső szélétől mind a két végén.

Ellenőrzésként martam újra egy 100*100-as négyzetet és most derékszög lett az oldalai. :)

A kézikereket megkaptad?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 21, 19:08Ez csak akkor igaz szerintem, ha a két végállás kapcsoló tökéletesen ugyanabba a pozícióba van felszerelve. Én nem vettem észre, hogy elállítódott az egyik kapcsoló, így végállásra futásnál csak az egyiket nyomta meg és ott csak az egyik végállás led gyulladt fel, a másik nem. Nagyon kicsi volt az eltérés, de ez pont elég volt ehhez. Amikor az egyik kapcsolót megnyomta, és kigyulladt annak a ledje, akkor azonnal elkezdte visszahúzni a kapcsolóról mind a két tengelyt.

Most beállítottam a hidat derékszöggel ütköztetve, majd új talpakat csináltam a végállás kapcsolóknak állíthatóra, és úgy állítottam be hogy közben a diagon néztem mikor kapcsol be. Most HOME ALL esetén egyszerre gyullad ki a két kapcsoló és a híd is egyforma távolságra van az asztal elülső szélétől mind a két végén.

Ellenőrzésként martam újra egy 100*100-as négyzetet és most derékszög lett az oldalai. :)

A kézikereket megkaptad?

Nem kell elhinned.
Teszteld le.
Vidd 30mm-re az Y tengelyt a HOME poziciotól.
Kikapcsolt állapotba tekerd el az Y1 10-15mm jobbra, majd kapcsold be és küd el HOME pozicióba
és figyeld meg mit csinál.
Majd ismételd meg csak balra tekerd el az Y1 10-15mm-ert és Küld el HOME pozicióba.

Még nemjött meg.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 21, 21:43Nem kell elhinned.
Teszteld le.
Vidd 30mm-re az Y tengelyt a HOME poziciotól.
Kikapcsolt állapotba tekerd el az Y1 10-15mm jobbra, majd kapcsold be és küd el HOME pozicióba
és figyeld meg mit csinál.
Majd ismételd meg csak balra tekerd el az Y1 10-15mm-ert és Küld el HOME pozicióba.

Még nemjött meg.

Ok rendben, kipróbálom.

Végre felszereltem a mennyezetre a 100 mm-es elszívó rendszert. Még csak nagyon keveset martam, de nagyon sok forgácsot termelt. Egy 1050 liter/perc teljesítményű ipari zsákos forgácselszívót használok átalakítva távirányítórsra. Tegnap késő este már nem volt időm élesben is kipróbálni, majd ma letesztelem.

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 22, 13:30Ok rendben, kipróbálom.

Megcsináltam a próbát és valóban úgy működik ahogy mondtad. Mea Culpa. Valószínüleg azért nem vettem eddig észre ezt a működést, mert olyan kicsi volt az eltérés. Most kb 3 cm eltekertem az A tengelyt és nyomtam egy home all gombot, majd mindkét motor kuplungjára ráraktam az ujjaimat, így kézzel is érezhető volt hogy az a tengely tovább forgott mint az Y tengely.

Be kellene állítani a marómotort és a fordulatszám potmétert, hogy ez is működjön. Ha lesz szabad időd tudnál segíteni ebben? A frekiváltót ugyanúgy kell átprogramozni mint a mach3 esetén?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 22, 17:27Megcsináltam a próbát és valóban úgy működik ahogy mondtad. Mea Culpa. Valószínüleg azért nem vettem eddig észre ezt a működést, mert olyan kicsi volt az eltérés. Most kb 3 cm eltekertem az A tengelyt és nyomtam egy home all gombot, majd mindkét motor kuplungjára ráraktam az ujjaimat, így kézzel is érezhető volt hogy az a tengely tovább forgott mint az Y tengely.

Be kellene állítani a marómotort és a fordulatszám potmétert, hogy ez is működjön. Ha lesz szabad időd tudnál segíteni ebben? A frekiváltót ugyanúgy kell átprogramozni mint a mach3 esetén?

Igen a marómotor hajtásba a beállítások ua. mint amikor a Mach3 használtad.

IDC16 csatlakozó:
Csatlakozó   Frekiváltó
3-->             GND
13--->          AI1

K3 relé:      Frekiváltó
11--->       DI1
14--->       GND
József