Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Nézegettem ezt a videót és kicsit megdöbbentett az előtolási sebessége. Tudom hogy nehéz megitélni a sebessséget, de talán a tokmányhoz, marómotorhoz képest meg lehet becsülni. Ti mekkora xy sebességre tippeltek?

A másik kérdésem, hogy hogyan lehet csökkenteni a fa anyagok szálkásodását a marás szélén. Új éles maró esetén is tapasztalom. Van erre valami praktika?
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

D.Laci

5-6m/min, nem mondanám nagy sebességgnek.

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 október 06, 20:36

Nézegettem ezt a videót és kicsit megdöbbentett az előtolási sebessége. Tudom hogy nehéz megitélni a sebessséget, de talán a tokmányhoz, marómotorhoz képest meg lehet becsülni. Ti mekkora xy sebességre tippeltek?

A másik kérdésem, hogy hogyan lehet csökkenteni a fa anyagok szálkásodását a marás szélén. Új éles maró esetén is tapasztalom. Van erre valami praktika?

kgl

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2025 október 07, 08:405-6m/min, nem mondanám nagy sebességgnek.

Lehetséges. Nekem a 2 m/perc is soknak tűnik.

remrendes

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 október 06, 20:36

Úgy rémlik erre használják a "downcut" biteket.

kgl

kgl

Idézetet írta: remrendes Dátum 2025 október 08, 07:04Úgy rémlik erre használják a "downcut" biteket.

Jól rémlett :) köszi.

kgl

Készülnek az ingyenes programjaim, a rlief generátor, g kód megjelenítő, g kód daraboló.
Most a g kód megjelenítőn dolgozom, amivel vissza lehet fejteni egy g kódot, hogy mégis mit csinál. Ez akkor hasznos, ha nincs meg az eredeti file amiből a kód lett generálva, vagy akár ellenőrzésnek is jó.
Ez a g kód megjelenítő 3D ablakban lehet forgatni a képet, kicsinyíteni, nagyítani lehet a képet, méretskálával és pár apró kiegészítéssel. Lehet állítani a g kód utvonal megjelenítésének a sebességét is elég tág határok között. Egyenlőre itt tartok vele. Ha valakinek van javaslata, ötlete azt szívesen veszem.

kgl

Szomorúan látom, hogy alíg olvassa valaki a frissítéseket. Kértem, hogy küldjetek g kódot teszteléshez, de senki sem küldött semmit.   :riii 

Amit sikerült fellelnem a neten pár darab g kódot, azzal tudtam csak tesztelni a programot.

Amiket készítettem prgramokat, ingyenesen használhatjátok Chrome böngészőből.

Itt tudjátok megnézni és használni a programokat. :CNC hobbi

Vetesi75

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 november 17, 19:22Szomorúan látom, hogy alíg olvassa valaki a frissítéseket. Kértem, hogy küldjetek g kódot teszteléshez, de senki sem küldött semmit.  :riii 

Amit sikerült fellelnem a neten pár darab g kódot, azzal tudtam csak tesztelni a programot.

Amiket készítettem prgramokat, ingyenesen használhatjátok Chrome böngészőből.

Itt tudjátok megnézni és használni a programokat. :CNC hobbi

Szia! Ment mail.
Az eredeti kérdés/kérés kapcsán kicsit értetlenül álltam, mert a kódot mindig gépspecifikusan szoktunk generálni. Leginkább a kapcsolási funkciók miatt, mert ez akár két tök egyforma (fizikailag) gép esetén is eltérhetnek!
A szofvered honnan fogja tudni , ha több - egymástól független - munkadarab nullpont van egyazon darabon használatban? Mit kezd a nem programon belül megadott szerszámjellemzőkkel (szerszámtáblából meghívott szerszámsugár) a szerszámsugár-korrekciók alkalmával?

kgl

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 november 17, 21:53Szia! Ment mail.
Az eredeti kérdés/kérés kapcsán kicsit értetlenül álltam, mert a kódot mindig gépspecifikusan szoktunk generálni. Leginkább a kapcsolási funkciók miatt, mert ez akár két tök egyforma (fizikailag) gép esetén is eltérhetnek!
Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 november 17, 21:53Szia! Ment mail.
A szofvered honnan fogja tudni , ha több - egymástól független - munkadarab nullpont van egyazon darabon használatban? Mit kezd a nem programon belül megadott szerszámjellemzőkkel (szerszámtáblából meghívott szerszámsugár) a szerszámsugár-korrekciók alkalmával?

A legtöbb g kódban nincs egy árva komment sor sem. így nem tudom a szerszámot amire méretezték a kódot.
Amit én készítek G kódot a relief programmal abban van kommentben egy csomó adat, hogy évek múlva is tudjam milyen szerszám kell a marásához, milyen beállításhoz. Az is benne van a g kódban ha új réteget kezd marni, vagy ha fel lett darabolva a mondjuk 60 órás marási idővel rendelkező közel 10 millió soros g kód mondjuk 30 darabra, hogy 2 órás legyen az egy g kód marási ideje, akkor mind a 30 darabban benne van a következő darabolt file neve is a g kódomban kommentben. Ezeket a kommenteket az uccnc és a mach3 is kiírja, tehát a képernyőn is látod hogy mi lesz majd a következő marás folytatás file neve. Ezek nagyon apróságok de enélkül például nem lehet tudni 30 darabra vágott g kódnál hogy hol hagytad abba pénteken és hétfőn akarod folytatni.

Rettemtő trehányan elkészített g kódokat találtam a neten, volt olyan, hogy az xyz értékek között egy nyamvadt szóköz sincs a kódban, ezért erre is fel kellett készítenem a programot, hogy az ilyen kódot is felismerje mit akar csinálni. A G0 G1 G2 G3 a tényleges mozgás. Ezeket tudom jelenleg figyelni a porgramban. Találtam a neten olyan G kódot hogy még azt sem írták bele, hogy G0 vagy G1 hanem csak egy betüvel G és utána szünet nélkül a szám. Van olyan prgam ami úgy generálja a g kódot, hogy csak egyszer írja ki hogy G és uána csak a koordináták. Pld :
F300
G0Z7.000
G0X0.000Y0.000S1000M3
G0X-20.168Y-29.999Z7.000
G1Z-2.995
G1X-20.147
X20.168
Y-29.979
Y-29.939
X20.147
X-20.168
Y-29.919
Y-29.879
X-20.147
X20.168
Y-29.859
Y-29.819
X20.147
X-20.168
Y-29.799
Y-29.759
X-20.147
X20.168
Y-29.739
Y-29.699

Az ilyen hibák miatt kellene sokféle szoftverrel készült g kódot tesztelnem. Mivel ahány szoftver és ahány szoftver beállítással generálták a g kódot, annyi féle lehet.

Kb 1 hetet töltöttem el azzal hogy megértsem a G kód szabványát. Én ilyen g kódot generálok ami a szabványoknak megfelel.
; Relief G-kód – Durvamarás
; Dátum: 2025. 10. 25. 12:58:12
; Méret: 100 x 96 mm
; Szerszám ⌀: 4 mm
; Y átfedés: 50% (XY lépésköz: 2.000 mm)
; Max. mélység: 4 mm
; Réteg fogás (Z): 1 mm
; Előtolás XY: 500 mm/perc
; Előtolás Z: 200 mm/perc
; Fordulat (S): 10000
; Simítás (iterációk): 0
; Megjegyzés: durvánál a simítás mindig 0; finomnál a felhasználó által megadott érték.

G21 ; mm egység
; Verzió: v v2.261
G90 ; abszolút koordináták
G17 ; XY sík
M3 S10000 ; orsó indítás
G0 Z5.000 ; biztonsági magasság
F500 ; XY előtolás

G0 X0.000 Y0.000
G1 Z-0.034 F200
F500
G1 X0.341 Z-0.034
G1 X0.683 Z-0.034
G1 X1.024 Z-0.034
G1 X1.365 Z-0.034
G1 X1.706 Z-0.034
G1 X2.048 Z-0.051
G1 X2.389 Z-0.096
G1 X2.730 Z-0.178
G1 X3.072 Z-0.175
stb....

A legtöbb neten fellelt g kódból még az sem derül ki, hogy mm vagy inc mértékegységben kell értelmezni a mozgást. Pedig ott van a szabványban, hogy milyen komment jeleket lehet használni, de még erre is lusták a programozók elkészíteni mert mesterséges inteligenciával generálják a programjukat, és ilyen nem kicsi apróságra sem figyelnek.

kgl

H például a chrome böngészőben nyomsz egy F12 gombot akkor jobb oldalt kínyílik egy mozgatható méretű ablak amiben meg lehet nézni a program forrását, és azt is látod benne, hogy van e benne komment vagy nincs. Az MI nem foglalkozik kommentekkel, azt is csak akkor csinálja minimálisan ha könyörögsz neki.
Én úgy tanultam programozni még kb 50 éve, hogy a program forrásában rengeteg ÉRTELMES komentnek kell lennie, mert évek múlva enélkül még én sem érteném meg a saját programom.
Pld így néz ki ez az ablak szélesre húzva és látod a forráskódot és a kommenteket is.

svejk

Alapvetően én már a tervedet is felesleges időtöltésnek tartom.
Az UCCNC-be vagy akár a Mach3-ba betöltve a programot ugyan úgy látható a szerszámpálya, nagyítható forgatható.

Sok G parancs öröklődik, tehát nem kötelező minden sorban a G01.

Sok esetben magán a gépen íródik a program és bizony a régi gépeken nincs is teljes értékű billentyűzet.

Vetesi75

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 november 18, 01:29H például a chrome böngészőben nyomsz egy F12 gombot akkor jobb oldalt kínyílik egy mozgatható méretű ablak amiben meg lehet nézni a program forrását, és azt is látod benne, hogy van e benne komment vagy nincs. Az MI nem foglalkozik kommentekkel, azt is csak akkor csinálja minimálisan ha könyörögsz neki.
Én úgy tanultam programozni még kb 50 éve, hogy a program forrásában rengeteg ÉRTELMES komentnek kell lennie, mert évek múlva enélkül még én sem érteném meg a saját programom.
Pld így néz ki ez az ablak szélesre húzva és látod a forráskódot és a kommenteket is.

Sajnos ipari kivitelben még léteznek (és az elmúlt évtizedekben szép hosszú karriert befutottak) olyan vezérlők, ahol a néhai fejlesztők gondoskodtak róla, hogy ne nagyon lehessen kommentelni... 
Pl.: HH TNC155-TNC360  vagy Hunor PNC721 stb.
(Erős korlátokkal ezekre is lehet CAM-elni.)

kgl

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 november 18, 07:01Alapvetően én már a tervedet is felesleges időtöltésnek tartom.
Az UCCNC-be vagy akár a Mach3-ba betöltve a programot ugyan úgy látható a szerszámpálya, nagyítható forgatható.

Sok G parancs öröklődik, tehát nem kötelező minden sorban a G01.

Sok esetben magán a gépen íródik a program és bizony a régi gépeken nincs is teljes értékű billentyűzet.

Én nem  tartom felesleges időtöltésnek. Nyugger vagyok, amíg élek, addig van időm :) Igazából azért kezdtem el készíteni ezeket a programokat, mert nem találtam normális magyar nyelvet is tudó programot ami megfizethető lenne egy hobbistának. Ráadásul vénségemre nem hülyülök el annyira ha tornáztatom az agyam. :)

Sem a mach3-ban sem az uccnc programban nem tudod meghatározni, hogy milyen sebességgel fusson le a teszt futtatás ahol meg tudod nézni a 3d képen. Nálam pár másodperc alatt kirajzolja, nem kell órákat várni a végeredményre.

A g kód öröklődésről tudtam, csak már rettentően eljárt felette az idő. Amit sikerült kiderítenem róla, ezt akkor találták ki, amikor még korlátozott volt a memória is így akarták csökkenteni a g kód file méretét. Ma ez már nem probléma szerencsére. Viszont nagyon megnehezíti a g kód olvasását, ha pár száz soron keresztül próbálod értelmezni a mozgást és közben vissza kell emlékezned hogy ez éppen milyen G paranccsal is indult.

A régi gépekre nem szabad már semmit fejleszteni, ha azok már elavultak. Legalább is én így gondolom. Aki meg hobbiból akar cnc gépet használni az nem egy drága elavult gépet szeretne.

gaben

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 november 21, 13:47Én nem  tartom felesleges időtöltésnek. Nyugger vagyok, amíg élek, addig van időm :) Igazából azért kezdtem el készíteni ezeket a programokat, mert nem találtam normális magyar nyelvet is tudó programot ami megfizethető lenne egy hobbistának. Ráadásul vénségemre nem hülyülök el annyira ha tornáztatom az agyam. :)

Sem a mach3-ban sem az uccnc programban nem tudod meghatározni, hogy milyen sebességgel fusson le a teszt futtatás ahol meg tudod nézni a 3d képen. Nálam pár másodperc alatt kirajzolja, nem kell órákat várni a végeredményre.

A g kód öröklődésről tudtam, csak már rettentően eljárt felette az idő. Amit sikerült kiderítenem róla, ezt akkor találták ki, amikor még korlátozott volt a memória is így akarták csökkenteni a g kód file méretét. Ma ez már nem probléma szerencsére. Viszont nagyon megnehezíti a g kód olvasását, ha pár száz soron keresztül próbálod értelmezni a mozgást és közben vissza kell emlékezned hogy ez éppen milyen G paranccsal is indult.

A régi gépekre nem szabad már semmit fejleszteni, ha azok már elavultak. Legalább is én így gondolom. Aki meg hobbiból akar cnc gépet használni az nem egy drága elavult gépet szeretne.

Ha minden sort meg akarsz érteni,akkor valóban hasznos kis progi, de majd letesztelem.

Én viszont Fusion-t használok, ahol a marni/esztergálni/lézervágni valókat lemodellezem és amennyiben én készítem el az alkatrészt, úgy a szerszámpálya generálás után ki lehet választani a szimulációt.
Itt aztán úgy állítod be a lefutást ahogy akarod, meg is állíthatod, visszatekerheted, stb.

Sem az UCCNC sem a Mach3 nem erre való, annak az a dolga, hogy a bedobott G-kódot végrehajtsa a megadott paraméterek szerint.